TÉMA

Soňa Červená

Okolní tsunami vyrovnala pokojem v srdci, vzpomíná na Soňu Červenou Daniel Herman

Operní pěvkyně Soňa Červená zpívala ve velkých rolích na evropských i amerických scénách, v rodném Československu ale čelila útlaku komunistického režimu. Teprve když se po třiceti letech vrátila z emigrace, mohla si stoupnout i na prkna Národního divadla. Ze zlaté kapličky také mezzosopranistku, která 7. května ve věku 97 let zemřela, vyprovodili přátelé a kolegové při posledním rozloučení. Vzpomínku na ni přidali i v Událostech, komentářích. „Pochopila, že jediné, co může vyrovnávat tu obrovskou dynamiku, až tsunami okolního prostředí, je pokoj v srdci,“ míní bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).
16. 5. 2023|

Vtělení hudby, jedinečná osobnost, vzpomíná na Soňu Červenou umělecký svět

Umělci i hudební kritici vzpomínají na operní pěvkyni Soňu Červenou, která v neděli zemřela ve věku 97 let, jako na mimořádnou umělkyni a výjimečného člověka. Oceňují její umělecký přínos i neuvěřitelnou vitalitu, se kterou do posledních chvil svého dlouhého života udivovala šarmem a inspirovala své okolí. Podle generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka za sebou Červená nechává obrovský kus práce a všichni na ni vzpomínají s vděčností a láskou.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:27|

Zemřela pěvkyně Soňa Červená. Hrála s Werichem a skrz železnou oponu utekla za Carmen

Zemřela mezzosopranistka Soňa Červená, bylo jí 97 let. ČT to sdělili zástupci Národního divadla. Červená začínala po boku Jiřího Voskovce a Jana Wericha, v emigraci trvající třicet let se stala nezapomenutelnou Carmen a do rodné země se vrátila jako velká dáma světových operních jevišť. Pro ně „tlumočila“ díla Leoše Janáčka, právě ten byl jejímu pěveckému srdci blízký.
7. 5. 2023|

Soňa Červená vystoupila v papežské bazilice v Římě jako svatá Ludmila

V papežské bazilice sv. Jana v Lateránu zaznělo ve čtvrtek večer oratorium Nádech věčnosti, které vzniklo k poctě svaté Ludmily. Hlavní role se zhostila pěvkyně Soňa Červená, která nastudovala part české světice v italštině. Scénické provedení skladby bylo z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. V publiku zasedli zástupci Česka i Vatikánu.
30. 9. 2022|

Měsíc filmu na školách připomene studentům média za totality. Letos distančně

Tématem 16. ročníku Měsíce filmů na školách, který se koná v listopadu v rámci projektu Příběhy bezpráví, jsou média a totalita. On-line filmy a besedy se zaměří na roli médií v totalitní společnosti a na to, jakým způsobem vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Tradiční akce tak pomůže učitelům v distanční výuce.
2. 11. 2020|

Tip z iVysílání: Dokument o pěvkyni Soně Červené je zprávou o dvacátém století

Hrála s Voskovcem a Werichem, odešla do emigrace a proslavila se jako Carmen. Život Soni Červené je malými dějinami Evropy dvacátého století. Uznávaná pěvkyně ho rekapituluje v dokumentu Olgy Sommerové, který Česká televize odvysílala u příležitosti jejích pětadevadesátých narozenin. V iVysílání si lze film s prostým názvem Červená přehrát ještě do 28. září.
17. 9. 2020|
Interview ČT24

Neohlížím se, co bylo, neexistuje, říká pěvkyně Červená o svých rolích i životě

Dcera zakladatele kabaretu Červená sedma začínala po boku Voskovce a Wericha, po emigraci zpívala na předních operních scénách, za největší čest ale považuje, když může vystoupit na jevišti českého Národního divadla. „Neohlížím se. Co bylo, neexistuje,“ říká pěvkyně Soňa Červená o svém životě, který přinesl mnoho dramatického, ovšem i krásného. Přesto se za ním částečně ohlédla jako host Interview ČT24.
28. 12. 2018|
Fokus VM

Po sametové revoluci utíkali mladí Češi do světa, teď se vracejí. Fokus Václava Moravce se ptal, Kde domov můj

V uplynulém čtvrtstoletí opustilo Českou republiku čtvrt milionu převážně mladých a vysokoškolsky vzdělaných Čechů. V této souvislosti se začalo mluvit o takzvaném „úbytku mozků“. Až do roku 2006 skutečně například čeští vědci ze země odcházeli, od té doby už se ale situace naštěstí obrátila. Do země se navíc stále vrací řada lidí, kteří emigrovali před rokem 1989. Mezi nimi například slavná operní pěvkyně Soňa Červená, která byla jedním z hostů Fokusu Václava Moravce.
1. 7. 2018|

Pěvkyně Červená bude miliony let obíhat vesmírem. Její jméno získala planetka

Co může mít společného čtyřkilometrový shluk balvanů ve vesmíru a operní pěvkyně? V případě planetky číslo 26897 a Soni Červené je to jméno. Mezzosopranistka v pátek převzala osvědčení, že vesmírné těleso se nyní jmenuje stejně jako ona – Červená.
22. 6. 2018|