TÉMA

Hurvínek

Hurvínek prodává nevěstu. Na generální zkoušce si zazpíval s operními pěvci

V Divadle Spejbla a Hurvínka zpívají známé loutky Prodanou nevěstu s operními pěvci z Janáčkovy opery Národního divadla Brno. V rodinné inscenaci, která vznikla ve spolupráci dvou uměleckých souborů k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, zazní v sedmdesátiminutovém představení všechny důležité skladby a melodie původní opery. Pražskou premiéru bude mít představení v sobotu 16. března. V Brně ho uvedli už loni v listopadu. Podle uměleckého šéfa dejvické loutkové scény Davida Janoška byly reakce dětí i rodičů na brněnském uvedení úžasné a věří, že bude inscenace úspěšná i v Praze.
15. 3. 2024|

Opravená socha Hurvínka se vrátila do Plzně. Vandalové se omluvili

Centrální plzeňské náměstí od pondělí opět zdobí opravená bronzová socha Hurvínka, které na začátku září vandalové urazili hlavu. K činu se přiznali místní juniorští hokejisté. Dva také v pondělí předstoupili před novináře i před autorku sochy, česko-kanadskou sochařku Leu Vivot, a omluvili se. S Nadačním fondem Plzeň sobě, který sousoší Spejbla a Hurvínka na lavičce na náměstí v roce 2020 umístil, se dohodli na náhradě škody i na brigádě, řekl ČTK Roman Jurečko z fondu. Policie zatím věc neuzavřela, nepadla ani žádná obvinění, uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Nechtěla komentovat, zda policie někoho obviní, věc odloží, nebo předá jako přestupek.
23. 10. 2023|

Dětem jsem koupil Spejbla a Hurvínka, zavzpomínal Geoffrey Rush na natáčení v Česku

Jednou z největších, ne-li tou vůbec největší hvězdou letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je Geoffrey Rush. Herec, kterého si diváci mohou pamatovat z oscarové Záře, ale i jako kapitána Barbossu z Pirátů z Karibiku, v rozhovoru pro Českou televizi zavzpomínal mimo jiné na dřívější natáčení v Česku nebo na to, která filmová role mu hodně dala.
6. 7. 2022|

Z Moskvy se vrátil do Plzně původní Hurvínek, taťuldu už mu odvezla paní Skupová

Do Plzně se na několik měsíců vrátil originál loutky Hurvínka. Zapůjčilo ho moskevské Obrazcovovo divadlo, které Spejblova syna dostalo darem koncem čtyřicátých let od plzeňských loutkářů. Nyní původní Hurvínek společně s loutkou Spejbla, která je také ve vlastnictví moskevské scény, doplňuje výstavu o řezbáři obou postaviček Gustavu Noskovi v Muzeu loutek.
20. 6. 2018|