TÉMA

Dillí

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:17|

K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|

Indické Dillí má znovu problémy se znečištěným vzduchem. Někteří lidé se radši chtějí odstěhovat

Indická metropole Dillí se znovu potýká se silným znečištěním vzduchu. Hodnoty některých škodlivin naměřili statistici až desetinásobně vyšší. V oblasti se drží nečistoty ze spalovacích motorů, průmyslu, prachu ze stavenišť nebo kouř z pálení odpadů. Studený a mírný podzimní vítr je nerozfoukal. Vzniká zdraví velmi škodlivá směs, která podle lékařských studií zkracuje obyvatelům hlavního města život v průměru až o deset let.
10. 11. 2023|

Dillí kvůli smogu zavřelo základní školy na další týden

Indická metropole Dillí kvůli nepolevujícímu znečištění ovzduší o týden prodloužila uzavření základních škol. Děti se do nich nevrátí před 10. listopadem. Vedení středních škol si může samo zvolit, zda upřednostní distanční výuku nebo zůstane u prezenční, napsala agentura AFP.
5. 11. 2023|

Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
3. 10. 2023|

Kanada viní Indii z podílu na vraždě sikhského vůdce, Dillí to označilo za absurdní

Mezi Kanadou a Indií vypukla diplomatická roztržka kvůli červnové vraždě vůdce sikhské komunity na kanadské půdě. Ottawa tvrdí, že za činem může být indická vláda, ta to označila za „absurdní a zaujaté“. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území.
19. 9. 2023|

Do Dillí se sjedou představitelé G20. Úřady likvidují slum nedaleko místa konání summitu

Indická metropole bude o víkendu hostit schůzku představitelů ekonomicky vyspělých zemí G20. Státníci budou jednat jen pár stovek metrů od oblasti Janta Camp, kde stojí rozsáhlý slum. Úřady jej nyní likvidují, oficiálním důvodem je, že lidé si své příbytky postavili bez povolení. Celé rodiny si tak musí hledat nová útočiště.
6. 9. 2023|

Indie se rozhodla k radikálnímu kroku v energetice

Uhlí tvoří v Indii hlavní zdroj energie. Kromě energie ale zemi přináší i řadu problémů. Vláda proto rozhodla, že nejméně dalších pět let se žádné další uhelné elektrárny stavět a plánovat nebudou.
8. 6. 2023|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví

Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.
21. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 00:03|

Indie balancuje mezi velmocemi, říká indolog Štipl. Čína straní Rusku a neutrální není, dodává sinolog Hála

Indie balancuje mezi velmocemi, uvedl indolog z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty UK Zdeněk Štipl v souvislosti s postojem země k válce na Ukrajině. Dodal, že nelze očekávat, že by země opustila partnerství s Ruskem, zároveň se ale Dillí stále více přibližuje k Západu. V případě Číny pak orientalista a sinolog Martin Hála podotkl, že čínská neutralita rozhodně neutralitou není.
4. 3. 2023|

Válka na Ukrajině pohnula geopolitickými svazky, Moskva hledá nové spojence

Zasedání ministrů zahraničí skupiny G20 v Dillí bylo bouřlivější než v minulých letech. USA vyzvaly účastníky k tlaku na Rusko, aby ukončilo svou agresivní válku vůči Ukrajině. Spolu s Ruskem to odmítla Čína. G20 se proto neshodla na společném prohlášení. Ukrajinský konflikt za poslední rok pohnul geopolitickými  svazky a izolované Rusko hledá nové spojence.
4. 3. 2023|

Zemřel pákistánský exprezident Parvíz Mušaraf. Byl klíčovým spojencem USA v tažení proti al-Káidě

Ve věku 79 let zemřel pákistánský prezident z let 2001 až 2008 Parvíz Mušaraf. Zemřel po dlouhé nemoci v nemocnici v Dubaji, kde v posledních letech žil. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánská média. Jeho úmrtí potvrdilo diplomatické zastoupení Pákistánu ve Spojených arabských emirátech i pákistánská armáda, jejíž složky vyjádřily v této souvislosti soustrast.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 11:55|

Skládky u měst jsou obřím zdrojem metanu. Zaměřme se na Čínu a Indii, říká studie

Skládky odpadu u velkých měst jsou zdrojem vylučování velkého množství metanu, který přispívá k oteplování. Uvádí se to ve studii zveřejněné tento týden v časopise Science Advances. Vědci, kteří se na ní podíleli, sledovali uvolňování plynů nad čtyřmi velkými městy – indickými Dillí a Bombají, pákistánským Láhaurem a argentinským Buenos Aires.
14. 8. 2022|

Vyčerpaní ptáci padají kvůli silným vedrům v Indii z nebe

Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat.
12. 5. 2022|

Indie a Británie uzavřely obranný pakt. Vztahy nebyly nikdy tak dobré jako nyní, prohlásil Johnson

Indický premiér Naréndra Módí a předseda britské vlády Boris Johnson se v Dillí shodli na nutnosti příměří na Ukrajině a podepsali novou obrannou dohodu. Obě země plánují i partnerství v oblastech technologií, vědy a zdravotnictví. Johnson po setkání prohlásil, že by chtěl, aby státy do konce října dojednaly smlouvu o volném obchodu, informovala agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Pandemie ve světě: USA hlásí přes milion nových nákaz, Francie brzy schválí očkovací pasy

Spojené státy poprvé ohlásily přes milion pozitivních testů za den, počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích tam přesáhl sto tisíc. Francouzští vládní představitelé slíbili, že do poloviny ledna přijmou plánovaný zákon o zákazu vstupu neočkovaných do pohostinských a dalších zařízení. Britská ministerská náměstkyně pro očkování a veřejné zdraví uvedla, že hospitalizovaní s covidem-19 nyní vykazují mírnější příznaky.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 20:15|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Bývalý indický premiér Néhrú velice trpěl Mnichovskou dohodou, vzpomíná velvyslanec Kotalwar

Indie si připomíná 74. výročí vyhlášení nezávislosti, kterou se chystá slavit i indická komunita v Česku. Velvyslanec Hemant Kotalwar při této příležitosti ve Studiu 6 zavzpomínal na složitou minulost země, na vřelé vztahy s Československem z období první republiky i na profesora Vincence Lesného.
13. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko očkuje Sputnikem V. Indie rozvolňuje opatření

Zdravotníci na Slovensku začali v pondělí očkovat obyvatele ruskou vakcínou Sputnik V, zájem místních o látku je ale zatím nízký. Indie díky příznivému vývoji pandemické situace rozvolňuje protikoronavirová opatření, v tamních dvou metropolích se otevřou obchody, restaurace, kina nebo posilovny.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 21:40|

Indie hlásí přes 300 tisíc nových případů covidu denně. Ve skutečnosti jich může být až 13 milionů

Indie je v současné době covidem-19 nejvíce postiženým státem světa. Od loňského vypuknutí pandemie už ohlásila více než 17,6 milionu případů. Řada expertů ale upozorňuje, že tato čísla vůbec neodráží realitu a možný počet nakažených je mnohem vyšší.
27. 4. 2021|

Indii dochází lůžka, léky i kyslík. Evropa a USA pošlou těžce zasažené zemi pomoc

Indie se dál potýká s mohutným vzedmutím koronavirové pandemie. Druhá nejlidnatější země světa již pátý den v řadě hlásí rekordní denní bilanci nových infekcí. Úřady za poslední den zaznamenaly 352 991 nakažených a 2812 obětí epidemie. Většina nemocnic v metropoli Dillí a řadě dalších měst již nemá volná lůžka a nakažení jsou tak nuceni léčit se doma nebo shánět léky na černém trhu. Spojené státy, Evropská unie i Velká Británie pošlou do Indie ochranné pomůcky a bomby s kyslíkem, kterých je v zemi kritický nedostatek.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 22:17|

Koronavirus v Indii se dál šíří nebývalým tempem, chybí volná lůžka i kyslík

Koronavirus v Indii se šíří stále rychleji. Jen za středu úřady ohlásily přibližně 315 tisíc nových případů, což je podle agentury Reuters vůbec nejvyšší denní přírůstek zaznamenaný v jedné zemi. Přes dva tisíce lidí za poslední den v souvislosti s covidem-19 zemřelo.
22. 4. 2021|
Doporučujeme

Miliardová Indie má i méně případů nákazy covidem za den než Česko. Vědci řeší, jak je to možné

Loni v září Indie registrovala téměř 100 tisíc nových případů nákazy koronavirem denně a byla na cestě předstihnout Spojené státy a stát se zemí s nejvyšším počtem infekcí na světě. Nemocnice byly plné a indická ekonomika v těžké recesi. O čtyři měsíce později denní přírůstky nakažených výrazně poklesly. 26. ledna Indie s téměř 1,4 miliardy obyvatel zaznamenala pouhých 9100 nových případů za den, což bylo nejméně za posledních osm měsíců. A také to bylo méně než v České republice, která měla týž den podle posledních dat ministerstva zdravotnictví 9190 nových případů.
5. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 13:47|