TÉMA

Smetanova Litomyšl

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun

Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|

V Litomyšli i v Praze zněly Písně z Gurre. Monumentální dílo uvedlo 244 umělců

S přestávkami jedenáct let pracoval německý skladatel Arnold Schönberg na své postromantické skladbě Písně z Gurre. Třídílná kantáta pro pět vokálních sólistů, vypravěče, sbory a velký orchestr je monumentálním dílem. V Česku zazněla v červnu hned dvakrát – na festivalu Smetanova Litomyšl a ve Státní opeře Praha, v provedení 244 umělců.
21. 6. 2023|

Smetanova Litomyšl vrací krásné časy, hudbu hraje na zimním stadionu

Začíná hudební festival Smetanova Litomyšl. Poněkud nezvykle na zimním stadionu kvůli rekonstrukci litomyšlského zámku, kde se konaly předchozí ročníky. Ten pětašedesátý zahájí koncert České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem.
15. 6. 2023|

Vtělení hudby, jedinečná osobnost, vzpomíná na Soňu Červenou umělecký svět

Umělci i hudební kritici vzpomínají na operní pěvkyni Soňu Červenou, která v neděli zemřela ve věku 97 let, jako na mimořádnou umělkyni a výjimečného člověka. Oceňují její umělecký přínos i neuvěřitelnou vitalitu, se kterou do posledních chvil svého dlouhého života udivovala šarmem a inspirovala své okolí. Podle generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka za sebou Červená nechává obrovský kus práce a všichni na ni vzpomínají s vděčností a láskou.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:27|

Smetanova Litomyšl přináší lásku v Čajkovském i Bohemian Rhapsody

Koncert Slovenské filharmonie na zámeckém nádvoří ve čtvrtek zahájí 64. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Vystoupení živě přenáší Česká televize. Po dobu téměř jednoho měsíce čeká návštěvníky více než čtyřicítka pořadů hlavního programu, který doplní mimo jiné výstavy Smetanovy výtvarné Litomyšle.
9. 6. 2022|

Smetanovu Litomyšl odstartuje koncert České filharmonie. Kapacita hlediště bude omezena

Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří začne ve čtvrtek ve čtvrt na devět večer 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Až do 11. července nabídne třicítku pořadů a doprovodnou scénu Festivalové zahrady. Kvůli protiepidemickým opatřením je kapacita hlediště omezena a diváci musí před vstupem doložit test s negativním výsledkem, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu-19.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 19:46|

SeČTeno z Pardubického kraje: Hlubokému propadu zabraňuje rozložení firem do různých odvětví

Pardubický kraj je průmyslovým regionem, kterému dominuje všeobecné strojírenství a chemický průmysl. Práce se nesoustřeďuje u jednoho velkého zaměstnavatele, místo toho je rozdrobená mezi řadu středních a malých podniků, což také přispívá ekonomické stabilitě. Kraj i proto nepostihla epidemie covidu-19 v Česku tolik jako jiné regiony, přesto se i zde potýkají podnikatelé s řadou překážek. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 19:00|

Poslechněte si: Crème de la Crème. Festival v Litomyšli zahájila pocta Bedřichu Smetanovi

V rodišti významného českého skladatele začal ve čtvrtek festival, který nese jeho jméno. Smetanova Litomyšl se pro 62. ročník přejmenovala z mezinárodního festivalu na „národní“. Vinou protikoronavirových opatření, které zasáhly do příprav, se totiž musí letos obejít bez zahraničních umělců. Nad velkými koncerty navíc převažuje komorní program. Jen v úpravě pro klavír tak například na zahajovacím koncertě zazněla část Smetanovy Mé vlasti. Záznam celého koncertu je možné přehrát v úvodním videu tohoto článku.
3. 7. 2020|

Od dvou karnevalů po sto smyčců. Začíná festival Smetanova Litomyšl

Východočeská Litomyšl je na následující více než tři neděle opět Smetanova. Stejnojmenný hudební festival se letos pořádá pojednašedesáté. Připraveno je přes čtyřicet hlavních bodů programu, součástí je opět také Smetanova výtvarná Litomyšl. Na konkrétní koncerty upozornili v rozhovoru pro ČT umělecký ředitel Vojtěch Stříteský a dirigent Jakub Hrůša, který řídí 13. června zahajovací koncert. Poslechnout si ho mohou také diváci ČT art v přímém přenosu od 20:20.
13. 6. 2019|

Všechny cesty vedou do Litomyšle. Na festival míří poprvé Český poutník i mexický tenorista

Hudební a také výtvarný festival Smetanova Litomyšl si letos připomene dvě výročí – přehlídka vstupuje do jubilejního, šedesátého ročníku, který zároveň připadá na rok oslav sta let od vzniku Československa.
14. 6. 2018|