TÉMA

Tim Burton

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Batman zachránil vesmír i komiksový žánr. Zrcadlo lidské duši nastavuje už osmdesát let

Jen málokterý hrdina byl během dvacátého a jednadvacátého století slavnější než Batman. Jak je možné, že se z postavičky pro děti stal symbol úspěchu, který vydělal miliardy dolarů, a píší se o něm seriózní vědecké práce?
15. 5. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Slůně Dumbo opět vzlétne s pomocí Tima Burtona

Slůně s obřími ušisky jménem Dumbo je hvězdou slavného animovaného filmu z rané éry celovečerních snímků studia Walt Disney. Přes sedmdesát let staré dílo se teď dočká hrané verze. Projekt dostal na starost režisér Tim Burton, kterého přitom proslavila temná až morbidní poetika. Pro studio Disney ale nejde o úplný risk. Burton už mu jednou zajistil miliardový hit, když v hrané podobě představil Alenku v říši divů. V kinech se Dumbo předvede v březnu 2019.
16. 6. 2018|