TÉMA

Alois Švehlík

Havelka natočil komedii o vlaku bez strojvedoucího. Skutečnost zní někdy neskutečně, všímá si

Jak se zachová cestující, když se ocitne ve vlaku, který nikdo neřídí? Režiséra a scenáristu Jiřího Havelku zajímala odpověď natolik, že na ní postavil svůj druhý celovečerní film. K Mimořádné události ho inspirovala skutečná železniční nehoda.
27. 1. 2022|

Ceny Thálie mimořádně získala hned šestice činoherců. Ocenění zamířilo i do Semaforu

V historické budově Národního divadla se v sobotu večer předávaly Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii koronaviru ceremoniál konal jen online, pandemie ale ovlivnila i letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla zavřená téměř celý rok. Pořádající Herecká asociace se proto rozhodla udělit více cen za celoživotní mistrovství.
9. 10. 2021|

350 let od smrti promlouvá Komenský z obrazovky z masa a kostí i animovaný

Od úmrtí světového myslitele a zakladatele moderní pedagogiky Jana Amose Komenského uplynulo v polovině listopadu tři sta padesát let. Významnou osobnost nejen tuzemských dějin připomenou také dva filmové projekty na obrazovkách České televize. Vzniklo dokumentární drama a animovaný seriál.
16. 11. 2020|

Komenský, Slánský, Žilková i slepice a sex. ČT představuje podzimní dokumenty

Podzimní program České televize opět přinese různorodé dokumenty tuzemských filmařů, pokrývající témata ze současnosti i historie. Snímky odhalí dosud nezveřejněné záznamy z procesu s Rudolfem Slánským. Budou se věnovat globálnímu oteplování i Alzheimerově nemoci. Připomenou významná výročí a také prozkoumají vzdálené země.
30. 7. 2020|

Komenský byl kromě učitele národů také životem zkoušený člověk. Jeho bolesti a ztráty ukáže dokument

K 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského připravuje Česká televize dokumentární drama o životě Učitele národů nazvané „Jako letní sníh“. V těchto dnech pracuje režisér a scenárista Lubomír Hlavsa v brněnském studiu. Tvůrci natáčeli také v historických lokalitách ve Zlínském kraji, například na hradech Buchlov a Kurovice.
30. 6. 2020|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|
Sametová revoluce

Tady revoluce, slyšíte mě? Dokumentaristé posuzují konec režimu, svobodu i Havla

Blížící se třicáté výročí sametové revoluce se odrazilo i v tématech několika dokumentů. Tři z nich představí mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který začíná 24. října. Věnují se konci totalitního režimu, rekapitulaci třiceti let svobody i osobnosti prvního českého prezidenta Václava Havla.
22. 10. 2019|

Když se Mádl, penzista a Vietnamec sejdou Na střeše, vznikne film, kde se lidé navzájem potřebují

Nerudný penzista a ilegální vietnamský přistěhovalec – dva ztracenci, kteří se neplánovaně našli díky druhému celovečernímu filmu Jiřího Mádla Na střeše. Dojemný i humorný příběh podle jeho scénáře promítají kina od 7. února. V hlavních rolích s Aloisem Švehlíkem a nehereckým objevem Lukasem Duy Anh Tranem.
7. 2. 2019|

I'm a Pirate. Poslechněte si píseň k filmu Jiřího Mádla Na střeše

Ve čtvrtek 7. února se do kin dostane nový film podle scénáře a v režii Jiřího Mádla. Na střeše, jak zní název tragikomedie, se s Mádlem sešel také skladatel René Rypar, jehož hudba příběh provází. Spolu s Mádlem je autorem i hlavní písničky s názvem Pirate. Poslechněte si ji.
5. 2. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Na pár dní, bereš? Jiří Mádl odkrývá svůj film Na střeše

Za měsíc začnou česká kina promítat nový film podle scénáře a v režii Jiřího Mádla. Snímek Na střeše je příběhem o nečekaném setkání stárnoucího muže a mladého Vietnamce na útěku. Novinku s předstihem představuje trailer.
6. 1. 2019|

Fungujeme jako v boxu formule 1, říká Jiří Mádl o natáčení Na střeše

Jiří Mádl tráví srpen na střeše. Film stejného názvu se totiž na vršku jednoho z pražských domů odehrává, a tedy i natáčí. Původně mělo filmování začít už loni v září, práce ale zastavila nečekaná smrt Jana Třísky. V hlavní roli nakonec diváci uvidí Aloise Švehlíka.
15. 8. 2018|

Jiří Mádl pokračuje Na střeše, místo Jana Třísky přizval Aloise Švehlíka

Počátkem srpna začne Jiří Mádl natáčet svůj druhý autorský snímek. Filmování komorního příběhu Na střeše bylo původně plánované na podzim loňského roku, muselo být ale odloženo po nečekané smrti herce Jana Třísky. Roli osamělého muže, jehož náhodné události spojí s mladým Vietnamcem, převezme Alois Švehlík.
13. 6. 2018|