TÉMA

Václav Bělohradský

Zvládne demokracie vyřešit klimatickou krizi? ptá se Bělohradský. Lidé podle něj začínají mít ze změn strach

Začínáme se bát změn, přitom právě jejich přijímání a víra v jejich legitimitu je charakteristikou liberální demokracie. V Interview ČT24 to řekl filozof a sociolog Václav Bělohradský. Ptá se proto, zda bude liberální demokracie schopná vypořádat se například s klimatickou krizí – zda dokáže legitimizovat radikální změny, které bude třeba k jejímu řešení přijmout.
16. 1. 2022|
OVM

Pithart: Brexit způsobil Cameron. Rezignoval, ale já myslím, že se mohl i zastřelit

V úterý má dolní komora britského parlamentu rozhodnout o brexitové dohodě, kterou s Unií vyjednala premiérka Theresa Mayová. Hlasování vláda kvůli očekávané porážce už jednou raději odložila. Český expremiér Petr Pithart (KDU-ČSL ) se obává důsledků, například obnovení napětí v Irsku. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle filosofa a sociologa Václava Bělohradského je neetické, že se Brusel snaží Britům odchod ztížit. Oponoval mu politolog Petr Kopecký, podle nějž Unie učinila maximum ústupků.
13. 1. 2019|
Interview ČT24

Filozof Bělohradský: Itálie může eurozónu opustit, není to populismus

Nová italská vláda by si snadno vysloužila nálepku populistická. Co to vlastně populismus je, a musí být nutně nebezpečný? Nad tím se v Interview ČT24 zamýšlel filozof a sociolog Václav Bělohradský, který v Itálii dlouhá léta žil a pracoval. Podle něj je vítězství a vláda „populistických“ stran v Itálii pozitivní.
9. 6. 2018|