TÉMA

Fakultní nemocnice Brno

Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 11:00|

Epidemie chřipky je dle Státního zdravotního ústavu blízko vrcholu

Nemocných v Česku bylo v minulém týdnu 1901 na sto tisíc obyvatel. Epidemie chřipky se tak podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nachází poblíž svého letošního vrcholu. V některých krajích, jako Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský, je nemocných i výrazně více. Nejvyšší nemocnost, 2658 případů na sto tisíc obyvatel, byla v Karlovarském kraji, uvedl SZÚ.
12. 2. 2024|

Máme nedostatečné psychiatrické kapacity, shodují se Kašpárek a Hollý

„Pokud se má člověk, který je v psychické nepohodě, objednat k psychiatrovi jako k nejžádanějšímu odborníkovi, v tomto systému budeme vždy narážet na kapacitní problém,“ upozornil psychiatr, ředitel Centra duševní rehabilitace Beroun, bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Neexistuje žádná jednoduchá intervence, kterou by se zařídilo, že bude dostupnost, myslí si Tomáš Kašpárek, přednosta Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU) a Fakultní nemocnice Brno, proděkan Lékařské fakulty MU. O problematice diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 1. 2024|

Rodičovský příspěvek se zvyšuje o 50 tisíc korun. Porodnost ale celkově klesá

Rodiče dětí narozených od letošního 1. ledna dostanou od státu příspěvek 350 tisíc korun, o padesát tisíc více než loni. Celkově se ale porodnost snižuje. Už předloni meziročně klesla skoro o deset procent a další podobný propad očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky i za loňský rok.
2. 1. 2024|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Nemocnice se chystají na prosinec. Splní-li lékaři své hrozby, bude jich chybět někde třetina, někde polovina

Nemocnice se připravují na možnost, že jim v prosinci bude chybět personál. Lékaři chtějí na protest proti pracovním podmínkám a výši platů přestat sloužit přesčasy. V nemocnicích je vypověděla asi polovina. Toho, co se stane v prosinci, se obávají také pacienti. Nejsou si jisti, zda jim nepropadne platnost předoperačních vyšetření a zda vůbec na jejich plánované zákroky dojde.
9. 11. 2023|

Čeští lékaři poprvé podali genovou terapii pacientce s nádorem uzlin

Speciální typ léčby vyzkoušeli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. Devítileté pacientce s agresivním nádorem uzlin podali genovou terapii. Běžná chemoterapie u ní selhala. Nový postup byl náročný a podílelo se něm velké množství personálu. Na vše dohlédla etická komise. Jde o nevyzkoušený typ péče, rodina ji hradit nemusela – platí ji zadavatel studie.
4. 11. 2023|

Soud uložil jednomu z obviněných v kauze Stoka II podmíněný trest

Městský soud v Brně uložil rozpočtáři Davidu Žaliovi za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletý trest podmíněně odložený na čtyři roky, když schválil dohodu o vině a trestu, kterou si muž po přiznání vyjednal se státním zástupcem. Muž také musí zaplatit peněžitý trest 105 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné. Žalio je jedním z obviněných v kauze Stoka II, která se díky svědectvím a důkazům vyvinula z původní kauzy Stoka, korupční kauzy na radnici Brno-střed.
10. 10. 2023|

Lék, který má pomoci nemocnému Martinovi, je zázrakem moderní vědy. Zavádí se přímo do mozku

Na léčbu Martina, který trpí vzácnou nemocí AADC syndrom, se vybralo přes sto milionů korun. Chlapec tak může dostat lék Upstaza, který by mu mohl zachránit život. Tento přípravek patřící mezi takzvané genové terapie byl schválený teprve před rokem.
27. 9. 2023|

Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Muž, který ve středu v Brně-Židenicích pobodal školačku, bude dál ve vazbě. V sobotu o tom rozhodl soudce při vazebním zasedání, řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Policisté sedmatřicetiletého muže obvinili z pokusu o vraždu dítěte mladšího patnácti let, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.
23. 9. 2023|

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

Lidé vozí z dovolených dvakrát tolik nemocí než loni. Vedou střevní infekce

Podle čísel hygieniků si lidé vozí z dovolených dvakrát tolik nemocí ve srovnání s loňským rokem. Podle nich je to hlavně návratem k cestování po covidových letech. Nejčastěji se turisté nakazí střevními infekcemi. Vzrostl i počet pacientů s malárií nebo horečkou dengue.
4. 8. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Pracovník pneuservisu přispěchal na pomoc lidem v hořícím domě. Podle hasičů jim zachránil život

O záchranu životů se podle hasičů zasloužil pracovník pneuservisu v Brně na Rumišti David Studnica. Pomohl jim uniknout z hořící budovy, v čemž jim zprvu bránila mříž. Požár nevyužívaného objektu, který obývají bezdomovci, se obešel bez obětí, ačkoli šest lidí včetně dvou policistů a hasiče utrpělo zranění.
13. 7. 2023|

Pro nemocnice je v létě obtížnější sehnat dárce krve. Problémy způsobují i komáři

Nemocnice se v létě potýkají s nedostatkem dárců krve, kteří odjíždějí na dovolenou. Někteří po návratu nemohou darovat třeba půl roku až rok. Například do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijde přes léto jen kolem šedesáti procent stálých dárců, sdělila primářka transfuzního oddělení Jarmila Celerová.
4. 7. 2023|

Dívka nemohla kvůli cévní vadě správně hýbat paží, při přípravě operace výrazně pomohl 3D model

Malformace je vrozené cévní onemocnění, které může na laika působit jako obrovský podkožní nádor. Ve Fakultní nemocnici Brno teď k operacím dvou malých dětí s touto diagnózou využili 3D modely, aby byli chirurgové při práci co nejpreciznější. S 3D tiskem zdravotníkům pomáhalo Vysoké učení technické v Brně.
24. 6. 2023|

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

Česko trápí sezona alergií, sehnat lékaře je složité

Česko v posledních dnech trápí sezona alergií. Protože začínají kvést trávy a obiloviny, většině alergiků začíná nejtěžší období. Sehnat lékaře je však složité, na vyšetření specialistou lidé čekají několik měsíců.
17. 5. 2023|

Muž dostal u plzeňského soudu podmínku za slova o zabíjení pacientů s covidem-19

Okresní soud v Plzni v pondělí vyměřil čtyřiašedesátiletému Pavlu Hlávkovi, který čelil obžalobě ze šíření poplašné zprávy, podmíněný trest. Před soudem stanul za svá předloňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:27|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

Vědci v Brně testují buněčnou terapii pro pacienty s nemocí motýlích křídel

Vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a lékaři z Fakultní nemocnice Brno testují buněčnou terapii pro pacienty se vzácnou nemocí motýlích křídel. Zajímá je, nakolik podávaná buněčná terapie podporuje hojení chronických ran. Začali s klinickou studií, přípravek už podali prvnímu pacientovi.
29. 11. 2022|

Léčbu ukrajinských dětí v Česku komplikuje neúplná nebo nedostupná zdravotnická dokumentace

Česká republika přijala od začátku ruské invaze na Ukrajinu sedm desítek dětských onkologických pacientů. Jejich léčbu často komplikuje neúplnost zdravotnické dokumentace, která byla ve válečných podmínkách buď zničena, nebo se k ní lékaři nemohou dostat. O víc než polovinu těchto dětí se starají zdravotníci v Brně.
13. 10. 2022|

Při nehodě autobusu a dalších dvou vozidel na D1 v Brně se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se ve čtvrtek zranili při nehodě autobusu a dvou vozů na 191. kilometru D1 v Brně ve směru na Vyškov. Všechna zranění jsou lehká, záchranná služba pacienty převezla do dvou brněnských nemocnic, řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Dálnice byla průjezdná jen s omezením, vytvořila se několikakilometrová kolona.
6. 10. 2022|