TÉMA

Stanislav Libenský

Česká skleněná plastika se vrátí po půl století z Japonska domů

Do České republiky se vrací jedno z uměleckých děl z expozice na Světové výstavě v Ósace v roce 1970. Skleněný mrak výtvarníka Reného Roubíčka byl přes půlstoletí v lázeňském zařízení v Japonsku. O záchranu se zasloužilo české velvyslanectví v Tokiu ve spolupráci s firmou Lasvit. Ta dílo přepraví a po renovaci pravděpodobně vystaví ve veřejném prostoru. Informovala o tom zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.
25. 4. 2023|

Zemřela výtvarnice Jaroslava Brychtová. Se Stanislavem Libenským tvořili proslulý sklářský tým

Ve věku 95 let zemřela významná sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Její úmrtí potvrdil František Lufinka, starosta Železného Brodu na Jablonecku, kde se výtvarnice narodila a prožila tam celý život. Žádné podrobnosti k úmrtí rodina sdělovat nechce, dodal. Brychtová spolu s manželem Stanislavem Libenským tvořili světově uznávaný sklářský tým.
8. 4. 2020|

České umělecké sklo je unikát a světový pojem. Výstava ukazuje, co dokážou mistři

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve na novou výstavu, která představuje výběr toho nejlepšího z české sklářské tvorby. Expozice nazvaná Plejády skla 1946–2019 připomíná, že  české umělecké sklo je světový pojem a někteří tvůrci jako Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová či René Roubíček patří mezi mistry této disciplíny.
6. 4. 2019|

„Bydlí tady Libenští?“ Tři sklářští umělci vystavují rozdílná díla a společné přátelství

Dělí je generace i přístup k práci, spojuje je ale sklo a téměř půlstoletí trvající přátelství. V pražském Centru současného umění DOX začala společná výstava trojice výrazných uměleckých sklářů: českých manželů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové a Američana Dalea Chihulyho.
5. 6. 2018|