TÉMA

Česká cena za architekturu

Českou cenu za architekturu si zasloužila lávka v Litomyšli. Do finále se dostaly i hřbitov či jatka

Hlavní cena v soutěži Česká cena za architekturu náleží autorům z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli. Podle porotců je lávka produktem komunity, která časem vytvořila z architektury významnou součást svého veřejného života, předmět společné občanské vize budoucnosti. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých děl.
10. 11. 2023|

Od náměstí po knihovničku. Českou cenu za architekturu může získat třicet staveb

O vítězích České ceny za architekturu se bude rozhodovat mezi jednatřiceti realizacemi. Nominace zveřejnila Česká komora architektů (ČKA), která ocenění pořádá. Do výběru se dostaly rodinný dům, školka, autobusové nádraží, hřbitov či skleník. S nominovanými díly se mohou lidé seznámit prostřednictvím několika výstav po celém Česku. Držitel hlavní ceny i ostatní finalisté budou známi v listopadu.
28. 6. 2023|

Architekti Jiří a Barbora Weinzettlovi si postavili dům v Trhových Svinech. Patří jim Česká cena za architekturu

Česká cena za architekturu 2022 míří do rodinného domu na Kozině v Trhových Svinech. Pro sebe si ho navrhli Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti. Porota mluví o „výjimečném architektonickém počinu“, na němž oceňuje využití potenciálu ve vztahu města a venkova.
9. 11. 2022|

Bydlení, vinařství, vyhlídka, sauna. Česká cena za architekturu vybrala nominace

Na dvě stě staveb se přihlásilo do aktuálního ročníku České ceny za architekturu, mezinárodní porota do nominací vybrala dvacet devět z nich. Nejvíce nominovaných realizací řeší bydlení, do výběru se ale dostaly i naučná stezka, plovoucí sauna, sportovní hala, vinařství či hned dvě vyhlídky. Nejvíce nominovaných realizací je letos v Praze a Zlínském kraji, vždy po pěti. Vítěze prozradí pořádající Česká komora za architekturu v listopadu. Za celoživotní dílo už při nominačním večeru ocenila architektku a designérku Evu Jiřičnou.
24. 6. 2022|

„Architektura je blázinec,“ myslí si Eva Jiřičná, laureátka Pocty České komory architektů

Má „úžasný cit pro konstrukci stavby“ oceňuje Česká komora architektů mimo jiné na práci Evy Jiřičné. České rodačce, která se dokázala prosadit i ve světě, uděluje letos ocenění za celoživotní dílo. Poctu převezme Jiřičná od svých kolegů 23. června při vyhlášení nominací na letošní České ceny za architekturu.
23. 6. 2022|

Českou cenu za architekturu dostali autoři rekonstrukce hradu Helfštýn

Českou cenu za architekturu dostali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýn. Ve finále letošního ročníku ceny porota vybírala mezi sedmi díly. Celkově se o cenu ucházelo 170 realizací dokončených v posledních pěti letech. Soutěž pošesté organizovala Česká komora architektů, vítězové si pro ocenění přišli do Fora Karlín.
8. 11. 2021|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Administrativní budova může být odvážná, a přitom skromná. Vítěz České ceny za architekturu stojí ve Strančicích

Hlavní Českou cenu za architekturu získal David Levačka Kraus za administrativní budovu ve Strančicích u Prahy. O ocenění, vyhlašovaném Českou komorou architektů, se ve třetím ročníku ucházelo celkem 145 děl dokončených v posledních pěti letech, o vítězi rozhodovala mezinárodní porota mezi osmi finalisty. Ani ti neodešli s prázdnou. Všechny oceněné práce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.
19. 11. 2018|

Česká cena za architekturu si pro nominace došla na pohřeb i na pivo

Rodinné domy a vily převládají, ale dobrou architekturou může zaujmout i smuteční síň, kaple, sportoviště, kino, stanice lanovky, pivovar nebo botanický labyrint. Česká cena za architekturu takových počinů našla třiatřicet. Držitele hlavního ocenění z nominací vybere 19. listopadu. Předtím i poté se vybrané projekty představí na výstavách. Všechny nominace si můžete prohlédnout i ve fotogalerii tohoto článku.
31. 5. 2018|