TÉMA

Dejvice

Resort obrany ukončil vyjednávání o pronájmu budovy Tokovo. Cena budila pochybnosti

Ministerstvo obrany přehodnotilo plány na pronájem náhradní budovy. Náhradní prostory potřebuje kvůli chystané rekonstrukci svých prostor v pražských Dejvicích, které jsou v havarijním stavu. Cena dosud uvažovaných prostor budila pochybnosti.
19. 10. 2023|

Linku A ochromí víkendová výluka, metro nepojede mezi Dejvickou a Můstkem

Na víkend se zastaví metro A pod historickým centrem Prahy. Nebude jezdit mezi stanicemi Dejvická a Můstek, neobslouží tedy Hradčany, Malou Stranu, Staré a převážně ani Nové Město. Jako náhradu zavede dopravní podnik tramvajové linky XA a 35 a částečně pomohou i prodloužené autobusy 107 a 147.
29. 9. 2023|

Růst cen v českých restauracích zpomalil, zákazníci ale stále šetří

Dál rostou ceny v restauracích a hospodách, ale zdražování výrazně zbrzdilo – od začátku roku jsou jídla dražší o tři až pět korun. Majitelé pozorují, že lidé šetří a do jejich podniků chodí méně. Mezi jednotlivými regiony jsou podstatné rozdíly, mezi tím nejdražším a nejlevnějším je to zhruba čtyřicet korun.
27. 7. 2023|

Stará trať s přejezdem v centru Prahy se loučí, od neděle budou vlaky končit v Dejvicích

Poslední den jezdí vlaky po přejezdu v Bubenské ulici v Praze, po původním nízkém nadjezdu u Výstaviště a prozatím i tunelem ve Stromovce. V neděli začne výluka, která by podle předpokladů Správy železnic měla trvat zhruba dva roky. Při ní dostane trať zcela novou podobu a zmizet by měla nejvíce problematická místa. Vlaky od Kladna ale kvůli tomu budou celou dobu končit již na dejvickém nádraží, cestující směřující do centra tedy budou muset přestupovat na tramvaj či metro.
11. 3. 2023|

30 let zpět: Dejvické divadlo zahájilo svou první sezonu

Dejvické divadlo v Praze 6 dnes patří k těm nejznámějším nejen v metropoli. Členové zdejšího souboru jsou také dobře známí i z filmů či televizních seriálů. Od otevření scény v říjnu uteče rovných třicet let a reportáž ze 17. října 1992 informuje o jejím prvním představení. Tehdy ještě bez slavných hereckých jmen a s překvapivým titulem první sezony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 10. 2022|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

30 let zpět: Perníkový betlém v pražském kostele svatého Matěje

Kam se Pražané během vánočních svátků před 30 lety vydávali na procházku za betlémy? Jedním z oblíbených míst byl kostel svatého Matěje v Dejvicích, který sice ani dnes nepatří mezi nejznámější kostely v Praze, ale díky unikátnímu perníkovému betlému nalákal každý rok o Vánocích mnoho návštěvníků.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 12. 2021|

Vojenský historický archiv získal dosud neznámou pozůstalost generála Silvestra Bláhy

Vojenský historický archiv v Praze získal pozůstalost generála Silvestra Bláhy, jednoho z největších vojenských myslitelů prvorepublikového Československa a tvůrce jeho vojenské doktríny. Byl i prvním československým vojenským přidělencem v západních zemích. Pozůstalost obsahuje dosud neznámé fotografie i osobní korespondenci.
5. 6. 2021|

Před 80 lety dopanoval první ze Tří odbojářských králů. Josefa Balabána zatklo gestapo v Dejvicích

Přesně před osmdesáti lety zatklo gestapo podplukovníka Josefa Balabána. Ten byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové, která svými činy dováděla německou tajnou policii k zuřivosti. Z odbojářů byl nejstarší a dalo by se říct, že celou skupinu vedl. Za přezdívkami dalších dvou králů se skrývali podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. I ty v následujících měsících nacisté zavraždili.
22. 4. 2021|

Sčítací komisaři začali roznášet papírové formuláře, dostupné jsou i na poště

Lidé mohou od soboty začít vyplňovat a odesílat papírové formuláře pro sčítání lidu. Domácnostem, které se dosud nesečetly on-line, je doručí až deset tisíc sčítacích komisařů. Formuláře si lidé mohou vyzvednout i na osmi stovkách pošt a na všech krajských správách Českého statistického úřadu. Údaje lze i nadále vyplňovat také elektronicky.
17. 4. 2021|

Vojáci pomáhají v boji proti covidu, do kasáren je omezený vstup

Na 4300 vojáků teď pomáhá v Česku zvládnout epidemii koronaviru. Většina, a to 3800 z nich, spolu s policisty kontroluje zákaz pohybu osob mezi okresy. Dalších 500 mužů a žen v armádních uniformách slouží v nemocnicích a v zařízeních sociální péče. Do vojenských zařízení pak armáda omezila vstup.
13. 3. 2021|

Praha schválila stavbu nové ranveje na letišti. Změnu podpořily hlasy TOP 09, ODS a ANO

Praha souhlasí s plánovanou výstavbou paralelní dráhy na ruzyňském letišti. Zastupitelé ve čtvrtek podpořili návrh náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), kterým zrušili nedávno přijaté nesouhlasné stanovisko rady a deklarovali souhlas se záměrem. Schválili také změnu územního plánu nutnou pro stavbu, kterou radní nedoporučili. Zastupitelé dále podpořili jižní variantu trasy železnice, která má spojit Prahu s Kladnem a Letištěm Václava Havla, nebo podporu družstevní a spolkové bytové výstavby.
17. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 08:34|

Pražští radní podpořili železniční tunel z Veleslavína do Dejvic. Novou ranvej na letišti naopak odmítli

Vedení Prahy v pondělí podpořilo jižní variantu trasy železnice mezi Dejvicemi a Veleslavínem, která má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Tato varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávající železniční trati. Naopak s rozšířením samotného letiště radní nesouhlasí. Vedení hlavního města řešilo v pondělí i dostavbu vyhořelého Průmyslového paláce, chystá veřejnou zakázku na vybrání správce a dozoru stavby.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 14:16|

„Kulaťák“ by měl víc sloužit lidem. Radnice Prahy 6 odsouhlasila úpravy Vítězného náměstí

Zastupitelé Prahy 6 v pátek podpořili navrženou koncepci úprav Vítězného náměstí, jejímž autorem je studio Pavel Hnilička Architekti. Požadují zároveň, aby úpravám náměstí předcházelo prodloužení tramvajové trati z Malovanky na Strahov a propojení Evropské a Svatovítské ulice novou silnicí, vyplývá ze schváleného usnesení.
27. 11. 2020|

Zastupitelé Prahy 6 se shodli na jižní variantě trasy Dejvice–Veleslavín. Stavba by mohla začít roku 2025

Zastupitelstvo městské části Praha 6 v pátek na svém zasedání podpořilo jižní variantu trasy železnice od stanice Praha-Dejvice do stanice Praha-Veleslavín. Železnice má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Podporovaná varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávají železniční trati.
27. 11. 2020|

Končí práce na Negrelliho viaduktu, tím i první etapa stavby železnice na letiště. Další zaberou ještě devět let

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je u konce. Vlaky přes most sice jezdí již čtvrt roku, ale teprve nyní definitivně skončily i všechny práce a most je takový, jaký byl před 170 lety, když byl nový. Rekonstrukce to nebyla snadná, protáhla se o několik měsíců. Byla to ale také první fáze mnohem větší přestavby, kde pár měsíců nebo celý rok nehraje roli, protože má zpoždění bezmála čtvrt století – modernizace tratě do Kladna, jejíž nejčastěji zmiňovanou součástí bude odbočka na Letiště Václava Havla.
5. 9. 2020|

Vypálené Lidice připomíná ořechová alej v Praze. Mohla by se stát přírodním památníkem

I když Lidice po vypálení prakticky zmizely z mapy, stále na ně existuje „živá“ vzpomínka v podobě ořechové aleje v pražských Dejvicích. Hned v roce 1942 ji z piety mezi ulicemi Nad Tratí a V Předním Veleslavíně vysadil zahradník Jiří Procházka, který si pro vlašské ořechy navzdory nebezpečí tajně došel přímo do vypálené vesnice.
11. 6. 2020|
Reportéři ČT

Hrdina Pražského povstání Voženílek se odměny nedočkal. Sověti ho poslali do Terezína

Před 75 lety, 11. května 1945, sovětští agenti zatkli a uvěznili v Terezíně jednoho z hrdinů Pražského povstání Jana Voženílka. V internačním táboře se tento vlivný aktér konce války v protektorátu nakazil tyfem a zemřel. Komunisté se snažili jeho jméno, stejně jako jména celé řady dalších povstalců a jejich velitelů, vymazat z dějin. O bílých místech historie Pražského povstání natáčel Miroslav Petráček pro pořad Reportéři ČT.
12. 5. 2020|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Lanovka jako dočasné řešení. Definitivně chce magistrát spojit Dejvice s Bohnicemi tramvajemi přes nový most

Lanovka z Podbaby do Bohnic vznikne, a to jako provizorní spojení, které později vystřídá nová tramvajová trať. Plán na dopravní spojení obou čtvrtí schválila pražská rada. Lanová dráha by mohla začít jezdit za pět let, příprava tramvajové tratě bude složitější, bude potřeba postavit nový most přes Vltavu a také prorazit tunel na pravém břehu, kterým tramvaje vystoupají do Bohnic. Hotová proto trať bude až po roce 2030.
4. 5. 2020|

Dítě vyhodili z okna i s postýlkou, aby ho zachránili, přibližuje pamětnice bombardování Prahy

Před 75 lety, 14. února 1945, začaly na Prahu dopadat spojenecké bomby. Přestože válka se blížila ke konci a nálety se do té doby hlavnímu městu vyhýbaly, spadlo během několika minut na město 150 tun výbušnin, které způsobily na takzvanou Popeleční středu smrt více než sedmi set lidí. Některým zachránila život až neuvěřitelná náhoda.
13. 2. 2020|

Kvůli masivní kontaminaci vody v Dejvicích soud potrestal dva zaměstnance pražských vodovodů

V případu kontaminované vody v pražských Dejvicích v roce 2015 odsoudil Obvodní soud pro Prahu 6 k peněžitým trestům dva tehdejší zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací. Otakar Mrkva a Pavla Dobrá musí zaplatit 140 a 100 tisíc korun, verdikt už je pravomocný. Při tehdejším znečištění pitné vody onemocněly asi čtyři tisíce lidí.
17. 10. 2019|

Azajtókzáródnak! Výtvarníka Lukáše Musila zajímá, co je za čárou

Pod krkolomným názvem Azajtókzáródnak! představuje výtvarník Lukáš Musil v pražské galerii Villa Pellé svá nejnovější díla z posledních čtyř let. Jeho obrazy vycházejí z čáry, která je podle Musila základem výtvarného sdělení.
29. 9. 2019|

Petříček ke Koněvovi: Naši partneři možná chtějí rozdělení české společnosti

Spor kolem sochy maršála Koněva v Praze nabral další obrátky. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij trvá na svém výroku o starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09), kterého přirovnal k nacistům. Obě strany by rády slyšely omluvu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyzval k opatrnosti před rozdělováním společnosti, což podle něj naši partneři možná chtějí.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 20:55|