TÉMA

Jiří Kylián

Tři choreografové bdí v brněnském Národním divadle

Bezesnost, Bílá tma a Vlny. Choreografie tří osobností, které významně ovlivnily baletní umění posledních desetiletí, propojilo komponované představení. Pod názvem Bdění ho uvádí Národní divadlo Brno. Jedním z autorů je i český choreograf světového významu Jiří Kylián.
3. 11. 2023|

Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.
21. 9. 2022|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.
25. 9. 2019|

Televizní festival Zlatá Praha věnuje noc ženám a ohlédne se za životem mužů

Jiří Bělohlávek, Jiří Kylián a Adam Plachetka patří k osobnostem, o nichž se mohou více dozvědět návštěvníci 56. ročníku Zlaté Prahy. Nové dokumenty o těchto výrazných umělcích jsou součástí čtyřdenního programu mezinárodního televizního festivalu, jehož pořadatelem je Česká televize. Divákům představuje výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce.
29. 8. 2019|

Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.
28. 2. 2019|

Recenze: Choreografie Jiřího Kyliána odolávají času, naštěstí ne baletu Národního divadla

Balet Národního divadla ve čtvrtek 11. října uvedl mimořádnou premiéru s názvem Mosty času, a vzdal tak hold Jiřímu Kyliánovi, umělci, který bezesporu patří k největším soudobým choreografům.
16. 10. 2018|

Mistra Kyliána každý pozná. Na jeho choreografii tančí Národní divadlo i ČT art

Balet Národního divadla vzdává hold jednomu z největších světových choreografů, českému rodákovi Jiřímu Kyliánovi. Inscenaci Mosty času, sestavenou ze čtyř Kyliánových choreografií, poprvé uvede 11. října – a ČT art premiéru významné taneční události odvysílá v přímém přenosu. Vůbec prvním, s nímž umělec mimo své domovské působiště souhlasil. Přenos začíná ve 20:15, o přestávkách osobnost Jiřího Kyliána připomene dokumentární portrét. Představení bude zároveň živě přenášeno na náměstí Václava Havla před Národním divadlem.
11. 10. 2018|

Národní divadlo oslavuje Kyliána. Díky němu je český tanec světový

Jako pocta pro světově proslulého českého choreografa Jiřího Kyliána vznikla výstava Celebrating Kylián! Multimediální expozice v pražském Národním divadle představuje jeho klíčové choreografie a díky množství archivních fotografií, videí a speciálních instalací dává nahlédnout do tajů Kyliánova osobitého tvůrčího přístupu. Diváci výstavu najdou na náměstí Václava Havla v budově B známé jako Themos.
8. 6. 2018|

Co dělat mezi čtyřicítkou a smrtí? Festivalu Tanec Praha na věku nezáleží

Věk není podstatný, chce přesvědčit festival Tanec Praha. Loni bojoval „tancem proti předsudkům“, letos se drží stejného motta, zaměřuje se na věkové bariéry. Mnozí účinkující třicátého ročníku jsou proto v seniorském věku. Taneční přehlídku hostí hlavní město od 1. do 25. června, zároveň tanec přenese do dalších devatenácti českých měst a obcí.
1. 6. 2018|

Český tanečník a choreograf Jiří Kylián se stal členem Francouzské akademie

Český choreograf Jiří Kylián se stal členem Francouzské akademie. Vzhledem k významu jeho díla navrhla akademie i novou kategorii, totiž choreografie. Z oboru tance byli jako jediní Kyliánovi předchůdci členy akademie Marcel Marceau a Maurice Béjart.
30. 5. 2018|