TÉMA

Slušní lidé

Soud rozpustil List Jaromíra Soukupa a pozastavil činnost uskupení Slušní lidé
Nejvyšší správní soud (NSS) rozpustil pět politických stran či hnutí, dalším 27 pozastavil činnost. Rozpuštění se týká například Listu Jaromíra Soukupa, pozastavení jsou Slušní lidé, tedy brněnské uskupení, které vešlo ve známost přerušením kontroverzní hry na festivalu Divadelní svět v roce 2018. Specializovaný senát rozhodoval na návrh vlády, informaci soud zveřejnil na webu. Nejčastějším důvodem k zásahům soudu je to, že politické subjekty nedodají výroční zprávy o financování. Jednotlivá rozhodnutí se postupně objeví na úřední desce.
16. 3. 2022|
Hřib, Kolář, Novotný a ozbrojenci. Policie se zabývá fotomontáží s pražskými politiky
Policie se zabývá fotomontáží, na které jsou zobrazeni starostové Prahy 6 a Prahy-Řeporyj Ondřej Kolář (TOP 09) a Pavel Novotný (ODS) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) a spolu s nimi ozbrojenci, informoval web Aktuálně.cz. Na sociální síti Facebook fotomontáž zveřejnil – a později smazal – předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica. On sám tvrdí, že šlo o satiru.
26. 4. 2020|
Většina pokut Slušných lidí za přerušení divadla je promlčená
Většina členů hnutí Slušní lidé, kteří loni v květnu v Brně přerušili divadelní hru Naše násilí a vaše násilí, zůstane bez trestu. Úřad v zákonné lhůtě nerozhodl o pokutách pro 17 z 25 členů hnutí, kteří narušili představení. Přestupky jsou tak promlčené. ČT to řekla mluvčí Městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Podle ní je chyba na straně magistrátu. Ten ale kritiku odmítl s tím, že nečinná byla podle něj naopak radnice. Pravomocnou pokutu od pěti do šesti tisíc korun tak dostalo pouze osm členů hnutí, kteří si nepodali odpor.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 18:14|Aleš Ligas, Kristýna Šopfová, Nelson Villarroel
Kardinál Duka neuspěl se žalobou na brněnská divadla. Žádal omluvu kvůli kontroverzním hrám
Městský soud v Brně zamítl žalobu kardinála Duky na Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Žaloba se týkala uvedení kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Duka žádal omluvu za zásah do osobnostních práv. Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat.  Spor by mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 17:30|
Slušní lidé? Neonacisté a kriminálníci, říká režisér Rychlík. Blokáda divadla mu připomněla fašisty
Skupina Slušní lidé v sobotu narušila kontroverzní hru v brněnském Divadle Husa na provázku. Podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se skupinou jako filmař zabýval, jde převážně o lidi mající problémy se zákony. Připouští jejich právo na kritiku, zároveň ale upozorňuje na právo umělců na svobodu projevu. Přerušování představení považuje za nepřípustné a přirovnává ho k činům českých fašistů ve 30. letech.
29. 5. 2018|mka