TÉMA

Břetislav Rychlík

Chodící historie, zemský patriot a srdečný člověk, vzpomínají na Schwarzenberga jeho blízcí

Lidé se v sobotu rozloučili s aristokratem, diplomatem, politikem, poslancem a senátorem, vicepremiérem, ministrem zahraničí, prezidentským kandidátem, lesníkem a hospodským Karlem Schwarzenbergem. Byl veselým a srdečným člověkem i velkým vlastencem se smyslem pro službu, vzpomínali jeho přátelé a blízcí během speciálního vysílání ČT24. Rozloučení se účastnila také řada politiků, mezi nimi i představitelé opozice.
9. 12. 2023|

Zahradní slavnost neskončí, dokud bude dost přičinlivých Hugů Pludků. A frází

Ve Východočeském divadle uspořádali Zahradní slavnost. Hra Václava Havla je jednou z jeho nejčastěji inscenovaných textů. Napřesrok uplyne šedesát let od prvního uvedení, podle režiséra nového nastudování Břetislava Rychlíka ale absurdní komedie prvního polistopadového prezidenta nestárne. Svou aktuálností promlouvala i k dalším divadelníkům.
13. 6. 2021|

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Třicet let poté. Moravané si připomínají sametovou revoluci

Na události listopadu 1989 v neděli vzpomínají lidé i na Moravě. V  brněnském Divadle Husa na provázku budou diskutovat desítky osobností v rámci Café Revoluce, debaty s účastníky nabízí i Festival 30 let svobody Masarykovy univerzity. Kroměřížské muzeum nabízí výstavu mapující dílo slavného rodáka Karla Kryla. Muzeum ve Zlíně zase fotografiemi nasvicuje třicetiletou proměnu města.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 20:04|

Brněnští umělci žádají víc bytů pro lidi v nouzi. Bojí se, že město sociální projekty seškrtá

Skupina umělců se v Brně postavila za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo. Ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka v pondělí řekl, že politici nyní projekty redukují, což mu nepřijde správné. Na úterním zastupitelstvu budou desítky lidí požadovat, aby radnice vyčlenila pro lidi bez přístřeší více bytů.
13. 5. 2019|

Slušní lidé? Neonacisté a kriminálníci, říká režisér Rychlík. Blokáda divadla mu připomněla fašisty

Skupina Slušní lidé v sobotu narušila kontroverzní hru v brněnském Divadle Husa na provázku. Podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se skupinou jako filmař zabýval, jde převážně o lidi mající problémy se zákony. Připouští jejich právo na kritiku, zároveň ale upozorňuje na právo umělců na svobodu projevu. Přerušování představení považuje za nepřípustné a přirovnává ho k činům českých fašistů ve 30. letech.
29. 5. 2018|