TÉMA

FAMU

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Českou účast v Cannes zachraňuje FAMU. K Zlaté palmě měli Češi nejblíže, když se vezli na nové vlně

V Cannes se promítají filmy z české produkce. Česká kinematografie je na prestižním francouzském festivalu zastoupena dvěma krátkými snímky z pražské FAMU. V premiéře tu své filmy uvádějí Petr Pylypčuk a Darja Kaščejevová. Pylypčukův Osmý den je po několika letech prvním počinem z katedry režie FAMU, která se do studentské soutěžní sekce v Cannes dostala. Kaščejevová svou Electrou může navázat na předchozí úspěchy, k nimž patří i nominace na Oscara. Celovečerní české tvorbě se ale pozvání do soutěžních sekcí v Cannes už roky vyhýbá.
24. 5. 2023|

Filmový festival v Cannes zahájí Depp jako Ludvík XV. Českou tvorbu zastupuje FAMU

Cílem filmařů, herců a fanoušků kinematografie je v těchto dnech francouzská Riviéra. V Cannes totiž začíná už šestasedmdesátý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Zahájení obstará francouzský snímek z doby Ludvíka XV. s Johnnym Deppem v hlavní roli. O hlavní cenu, Zlatou palmu, se uchází novinky Akiho Kaurismäkiho, Wima Wenderse či Hirokazu Kore'edy. Mimo soutěž patří k očekávaným světová premiéra dalšího dobrodružství Indiany Jonese. Česká tvorba se festivalovému publiku představí díky dvěma krátkým snímkům z pražské FAMU.
16. 5. 2023|

Zlatého medvěda z Berlinale získal dokument Na Adamantu

V německém hlavním městě skončil třiasedmdesátý ročník filmového festivalu Berlinale. Hlavní cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu (v originále Sur l'Adamant). Zlatého medvěda za celoživotní dílo dostal americký režisér Steven Spielberg.
25. 2. 2023|

30 let zpět: Stávka studentů FAMU

Necelé tři roky po sametové revoluci, kterou zahájili studenti pražských vysokých škol, část z nich opět stávkovala. Studenti pražské FAMU tentokrát protestovali proti vedení katedry režie. Požadovali, aby odstoupil její vedoucí, režisér Jiří Menzel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 10. 2022|

Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění

Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.
5. 7. 2022|

Zajímala nás upřímnost ve vztahu, uvádí Hana Vagnerová k Hranicím lásky

Jedním ze dvou zástupců české kinematografie, kteří mají v hlavní soutěži karlovarského festivalu šanci získat Křišťálový globus, jsou Hranice lásky. V intimním snímku je zkoumá polský režisér a absolvent FAMU Tomasz Wiński. Na scénáři se podílela a hlavní ženskou roli hraje Hana Vagnerová.
4. 7. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Nejen Zátopek, ale i Moje slunce Mad. Český příběh z Afghánistánu chce oslovit Oscara

Česko-francouzsko-slovenský snímek Moje slunce Mad se pokusí o Oscara. O nominaci Americké filmové akademie v kategorii animovaných filmů usilují producenti z českého Negativu a zahraniční distributor na základě ohlasů ve světě. Oslovit dovedl snímek festivalové poroty v Mexiku i Francii. Novinka režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh Češky provdané do Afghánistánu. Od 21. října Moje slunce Mad promítají české biografy.
19. 10. 2021|

Kdyby Katka nežila, tak bych se to dozvěděla, říká dokumentaristka Helena Třeštíková

Jedna z nejznámějších českých dokumentaristek Helena Třeštíková se vrací na plátna kin s novým časosběrným dokumentem, v němž sledovala prostitutku Anny. Filmařka v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví i o dozvucích snímku Katka, studentech na pražské FAMU i politice.
7. 6. 2021|

Stovky cen bez hodnoty. Oceněný filmař kritizuje festival, podle ředitele ale pomáhá mladým

Filmový festival Prague International Indie Film Festival je malým pražským festivalem krátkometrážních filmů. Neuděluje filmové ceny pouze jednou za rok, ale každé čtvrtletí. Ročně tedy rozdá na sedm set ocenění a čestných uznání. Smysl a etiku takové přehlídky někteří zástupci filmové branže kritizují.
19. 1. 2021|

Zemřel režisér Karel Vachek. Jeho snímky ukazovaly, jak myslet filmem

Ve věku 80 let zemřel režisér dokumentárních filmů a pedagog Karel Vachek. Potvrdila to děkanka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Andrea Slováková. V roce 1968 natočil snímek Spřízněni volbou o účastnících pražského jara.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 23:06|

Když se dva perou, třetí maluje. Václav Švankmajer vystavuje Lidský krystal

Výtvarník Václav Švankmajer představuje tvorbu z posledních let. Jeho surrealistické malby vycházející z podvědomí vystavuje pod názvem Lidský krystal pražská galerie Millennium. Švankmajer, jenž je synem známého surrealistického filmaře, se sám také věnuje filmu; na novém snímku aktuálně pracuje.
28. 2. 2020|

Dcera z FAMU se ve světě neztratí, ocenil ji i festival Sundance

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva se může radovat z dalšího úspěchu. Její krátkometrážní animovaný snímek Dcera ocenil festival Sundance, který je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech. Cena pomůže na film upozornit, mimo jiné i oscarové akademiky.
29. 1. 2020|

Sh_t Happens, zjistí na Sundance Dcera z FAMU i okradená česká malířka

V Utahu začíná největší americká přehlídka nezávislých filmů. Aktuální ročník festivalu Sundance hostí dva animované krátkometrážní zástupce z Česka: Dceru režisérky Darie Kashcheevy a příběh Sh_t Happens, který natočil Dávid Štumpf a Michaela Mihalyi. Do dokumentární sekce festivalu se navíc dostaly tři snímků z českého projektu dok.incubator; mezi soutěžními dokumenty se objeví norský film o okradené české malířce.
23. 1. 2020|

Poslední klapka. Zemřel režisér československé nové vlny Ivan Passer

Ve věku 86 let zemřel ve Spojených státech, kam po srpnové okupaci emigroval, český režisér a scenárista Ivan Passer. K vrcholům tuzemské kinematografie šedesátých let patří jeho snímek Intimní osvětlení. Představitel československé nové vlny je znám také spoluprací s Milošem Formanem. „Všechny své filmy považuji za výjimečné, protože chci každý vždycky udělat jinak než ten předchozí,“ znělo jeho krédo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 21:00|

Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.
17. 12. 2019|

Zemřel filmový režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Ve věku 93 let zemřel scenárista a filmový režisér Vojtěch Jasný, který patřil mezi čelné představitele filmové nové vlny v Československu. Jasný stojí za snímky Všichni dobří rodáci nebo Až přijde kocour. Po srpnové okupaci v roce 1968 odešel do Spojených států, kde natočil několik filmů. Za svou tvorbu obdržel mimo jiné zvláštní cenu na filmovém festivalu v Cannes a vysloužil si také oscarovou nominaci.  V roce 2007 převzal i Českého lva za dlouholetý umělecký přínos.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 11:48|

Úspěch Ropáků zopakovala Dcera. Studentka FAMU převzala studentského Oscara

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva převzala v Los Angeles studentského Oscara. Porotu zaujala loutkovým příběhem Dcera. Prestižní ocenění za nejlepší zahraniční snímek získal student této filmové školy po třiceti letech.
18. 10. 2019|

Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.
13. 9. 2019|

Náhoda nemá ve filmu místo, říká Svěrák, který přeložil hollywoodskou „kuchařku“

Proč chodíme do kina, co společného mají úspěšní hollywoodští tvůrci a co z herců dělá hvězdy? V knize Tajemství filmové řeči na tyto otázky hledá odpověď americký spisovatel Jon Boorstin. Díky překladu Jana Svěráka, který podle originálu už přednášel studentům na FAMU, se nyní do tajů filmové tvorby mohou ponořit i čeští čtenáři.
12. 8. 2019|

Zemřel režisér Václav Vorlíček. Autor Popelky, Arabely i Dívky na koštěti

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček. Natočil oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova! a Dívka na koštěti. Zprávu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. V roce 2017 získal Vorlíček na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.
6. 2. 2019|

Lepší točit pro zdi než do zdi. Letní kino v Pragovce promítá filmy FAMU

Jaká je nová generace filmařů, která opouští FAMU? Otázka, která se s krizí této školy v posledních měsících hodně řešila. Odpověď se snaží najít přehlídka studentských krátkých filmů v letním kině v Pragovce. Další večer s výběrem toho nejzajímavějšího za posledních deset let připravuje na tento čtvrtek.
11. 7. 2018|