TÉMA

Vysoké učení technické

Rožnov pod Radhoštěm vybere firmu, která upraví projekt Kulturního centra a postaví ho

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vybere stavební firmu, která upraví projekt Kulturního centra a objekt postaví. Zastupitelé města v pondělí vybírali ze tří variant výstavby centra. Zvolenou verzi preferovalo i vedení radnice, hlasovalo pro ni všech 21 přítomných zastupitelů. Stavba centra za více než 360 milionů korun se předloni zastavila, hotová je základová deska.
18. 3. 2024|

Brněnští vědci pracují na plazmovém pohonu pro družice. Jeho funkčnost ale bude nutné otestovat

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně pracují na generátoru plazmatu, který by měl pohánět satelity na velmi nízké oběžné dráze kolem Země. Ty pohon nutně potřebují, bez něj by je přitáhla zemská gravitace.
12. 3. 2024|

Nová laboratoř na VUT v Brně bude zkoumat bezpečnost kvantové sítě

Na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně otevřeli unikátní laboratoř vybavenou kvantovou komunikační infrastrukturou. Umožní vědcům pracovat na počítačových sítích nové generace a zkoumat její využití v kybernetické bezpečnosti.
6. 9. 2021|

Brněnští vědci přišli s novou technologií čištění vody pomocí plazmatu. Odstraní bakterie i chemikálie

Brněnští vědci vyvinuli novou technologii čištění vody. Pomocí nízkého tlaku a plazmatu z ní umí odstranit zbytky chemikálií i patogenní mikroorganismy. Vědci získali český patent a usilují o mezinárodní. Hledají investora, který by jim pomohl technologii přenést do praxe. Využití může nalézt v čistírnách odpadních vod, veřejných bazénech, ale také ve zdravotnictví.
12. 1. 2021|

Studenti z Brna vymysleli, jak zbavit vodu sinic a toxinů pomocí půdních bakterií

Brněnští studenti uspěli v mezinárodní soutěži s návrhem, jak čistit vodu od sinic s využitím nástrojů syntetické biologie. Vyvinuli systém, jehož základem jsou půdní bakterie. V konkurenci téměř 250 týmů z 36 zemí získali zlatou medaili v soutěži International Genetically Engineered Machine (iGEM).
24. 11. 2020|

Vědci v Brně vyvinuli kloubní náhradu vyráběnou pacientům na míru. Je šetrná, lehká a odolná

Vědci z Vysokého učení technického v Brně vymysleli novou kloubní náhradu, kterou lze vyrobit pacientům přímo na míru. Jejich technologie tak umožňuje zachovat maximum zdravé tkáně. U současných implantátů totiž musejí lékaři vždy danou kost výrazně upravovat, což někdy způsobuje sekundární zdravotní problémy.
21. 9. 2020|

Do provozu zamíří auto plné senzorů a kamer. Brněnští vědci sledují, jak se chová řidič

Speciální měřicí auto si pořídili vědci z brněnského Vysokého učení technického. Pomáhat má s výukou i s výzkumem chování řidičů. Zaměří se přitom na lidský faktor při dopravních nehodách, který je pro vědce stále velkou neznámou. Auto je proto vybavené hned několika snímacími zařízeními v hodnotě tří milionů korun.
16. 10. 2018|

Brněnský vědec přišel s technologií, která může nahradit lithium-iontové baterie

Výzkumník Tomáš Kazda z Vysokého učení technického v Brně (VUT) požádal o evropský patent pro technologii zlepšující vlastnosti baterií na principu lithium-síra. Právě v tomto typu akumulátorů vidí Kazda budoucnost, využití prý najdou třeba v elektromobilech i chytrých telefonech.
24. 5. 2018|

Začínající řidiči neumějí jezdit v noci. Technická univerzita nabízí unikátní učebnici

Vědci z Vysokého učení technického v Brně vytvořili unikátní metodiku pro výuku jízdy v noci. Vznikla na základě výzkumu, který se zabýval reakcemi řidičů na chodce za tmy v reálném provozu. Jízda v noci je nejobtížnější právě pro začátečníky, přesto se jí výukové učebnice autoškol nevěnují.
24. 5. 2018|