TÉMA

Manchester

Britský premiér slibuje změnu. Labouristy chce oslabit třeba podporou motoristů

Britští konzervativci na stranické konferenci zbrojí na volby v příštím roce. Premiér Rishi Sunak představil strategii, která má dohnat náskok opozičních labouristů. Vládnoucí strana slibuje reformu školství a víc peněz do regionů i na dopravní projekty. Oslovit chce – poněkud překvapivě – i motoristy.
4. 10. 2023|

Opalování vážně poškozuje kožní mikrobiom

Dovolená je pro spoustu Evropanů dobou spojenou s opalováním. Podle nového výzkumu ale i týden strávený touto aktivitou může poškodit okem neviditelné obyvatele lidské kůže.
15. 8. 2023|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

Archeologové odhalili jedno z největších pohřebišť v Británii

Archeologové objevili jedno z největších pohřebišť na území Británie. Naleziště s ostatky více než 140 lidí, artefakty až z doby neolitu i důkazy o římské přítomnosti v oblasti odhalili experti ve Wendoveru severozápadně od Londýna, oznámila stanice BBC.
16. 6. 2022|

Vědci testují novou vakcínu proti koronaviru. Menší dávka by mohla zvládnout více variant, míní virolog

Americká farmaceutická společnost Gritstone testuje novou vakcínu, která má být účinná proti více variantám covidu-19. Látka označovaná jako GRT-R910 má posílit imunitní odpověď organismu po očkování vakcínami první generace. Oproti současným třetím, posilujícím dávkám, je určená výhradně k přeočkování. Firma ji vyvíjí společně s vědci z Manchesterské univerzity. Cílem je vytvořit sérum, které by odolalo i budoucím změnám viru. A také, aby množství látky, které člověk musí ve vakcíně přijmout, bylo co nejmenší, uvedl pro ČT virolog Pavel Boštík.
23. 9. 2021|

V Knebworthu chtělo na Oasis dva a půl milionu Britů. Dvojici koncertů z roku 1996 mapuje dokument, který se představí i v Česku

I do českých kin bude v září uveden dokumentární snímek o nejžádanějším koncertu v britské historii. Brit-popová kapela vystoupila v srpnu 1996 dvakrát v Knebworthu a dohromady na představení zavítalo čtvrt milionu lidí. O lístek ale měla zájem až čtyři procenta tehdejší britské populace – dva a půl milionu lidí. Autoři dokumentu, kde se objeví i dosud nepublikované záběry, zveřejnili první oficiální trailer.
17. 8. 2021|

Čechům v Británii pomáhá nový konzulát. Zažádat o usedlictví musejí do konce června

Češi trvale žijící ve Spojeném království mají do konce června čas na to, aby po brexitu požádali o status tamního usedlíka. Pokud to do té doby neudělají, budou v zemi pobývat nelegálně. České ministerstvo zahraničí v dubnu nově zřídilo honorární konzulát ve městě Peterborough na východě Anglie, aby jim se žádostmi pomáhal.
1. 5. 2021|

Tisíce Britů byly evakuovány uprostřed noční bouře a sněhu. Někteří nechtěli odejít kvůli strachu z nákazy

Ve Velké Británii se lidé přes noc evakuovali ze svých domovů kvůli záplavám, které v Anglii a Walesu způsobila bouře Christoph, informují britská média. Do bezpečí se lidé museli uchýlit z dvou tisíc domů z několika částí širší oblasti Manchesteru, z části Walesu a hrabství Merseyside na severozápadě Anglie.
21. 1. 2021|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|

Johnson uvalil tvrdší restrikce na Manchester, dva italské regiony zavedou noční zákaz vycházení

Britský premiér Boris Johnson ohlásil zavedení přísnějších restrikcí v boji s koronavirovou nákazou v manchesterské metropolitní oblasti na severu Anglie. Učinil tak přesto, že se s místní politickou reprezentací nedohodl na kompenzacích pro místní firmy, které nová opatření postihnou. Situace se vyvíjí i v dalších evropských zemích. Dva italské regiony chystají zavést noční zákaz vycházení, přibývá uzávěr i ve Španělsku. V karanténě je bavorský kraj Berchtesgaden.
20. 10. 2020|

Druhá vlna pandemie v Británii sílí. Manchester odmítá vládní tlak na zpřísnění opatření

Počet případů nákazy koronavirem ve Spojeném království prudce narůstá. Vláda tlačí na severoanglický Manchester, aby stejně jako Liverpool přijal nejpřísnější omezení. Město to ale odmítá. Britská královna Alžběta II. se mezitím poprvé od března objevila na veřejnosti mimo svá sídla. Na jihu Anglie označila virus za příšernou věc.
16. 10. 2020|

Bratr atentátníka z Manchesteru si odpyká 55 let vězení

Sebevražedného atentátníka, který v roce 2017 zabil 22 lidí na koncertě Ariany Grande v Manchesteru, shledal soud vinným z vraždy už v březnu letošního roku, ve čtvrtek konečně oznámil trest. Podle serveru Skynews byl Hashem Abedi odsouzen k 55 letům vězení. Brit libyjského původu pobýval v době spáchání útoku v Libyi, prokuratura však podle soudu dostatečně prokázala, že se na jeho přípravě osobně podílel.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 15:05|

Tisícům Čechů v Británii hrozí, že nedostanou status usedlíka. Chybí jim platné doklady

Tisícům Čechů ve Velké Británii hrozí, že nestihnou požádat o status usedlíka po brexitu a budou se muset vrátit. Chybí jim platné doklady a jejich děti nemají ani české rodné listy, protože se narodily na ostrovech a rodiče je nezapsali na české matrice. Situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru, kvůli které musely česká ambasáda a konzulát téměř na čtvrt roku odsunout objednané schůzky.
14. 8. 2020|

Na severu Anglie se nesmí setkávat lidé z různých domácností, část Francie znovu nasazuje roušky

Britská vláda zpřísnila na severu Anglie některá opatření zavedená v boji s šířením koronaviru. Nově se spolu nesmí setkávat lidé z různých domácností. Opatření se týkají zhruba čtyř milionů lidí v metropolitní oblasti Manchesteru a částí hrabství Yorkshire a Lancashire. Kvůli rostoucímu počtu nově nakažených zpřísňují opatření také ve Francii. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dal místním samosprávám možnost nařídit lokální povinné nošení roušek, čehož ihned využilo vedení regionu Hauts-de-France na severu země a nařídilo zakrývání obličeje ve městě Lille.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 16:09|

Britská letecká společnost Flybe zkrachovala, přispěl k tomu i koronavirus

Problémové britské regionální aerolinky Flybe končí. Společnost, které už letos pomohla vláda, se nedokázala vyrovnat s prudkým poklesem poptávky po cestování kvůli koronaviru. Všechny lety byly s okamžitou platností ukončeny, oznámila společnost.
5. 3. 2020|

Registrujte se, naléhal Petříček na Čechy žijící v Británii. Tisíce lidí mají propadlé pasy

Ve Spojeném království žije po brexitu dle odhadů až 100 tisíc Čechů, žádost o status usedlíka jich však u britských úřadů podalo zatím jen 33 tisíc. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který v pátek navštívil Manchester, Čechy vyzval, aby se co nejdříve zaregistrovali. Tisíce lidí mají podle Petříčka propadlé pasy.
7. 2. 2020|

Útočník v nákupním centru v Manchesteru pobodal několik lidí, je podezřelý z terorismu

Pět lidí utrpělo zranění při incidentu v nákupním centru v severoanglickém Manchesteru. Všechny zraněné záchranáři převezli do nemocnice. Policisté zadrželi muže ve věku kolem 40 let, který je podezřelý ze spáchání teroristického činu.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 17:47|

Trojice Čechů lákala na práci do Anglie, policie je obvinila z otrokářství

Policie obvinila dva muže a jednu ženu z obchodování s lidmi. Organizovaná skupina Čechů vylákala podle kriminalistů nejméně deset lidí do anglického Manchesteru, kde je vykořisťovala a násilím nutila k práci. Obvinění jsou ve vazbě, v případě prokázání viny jim hrozí osm až 15 let vězení. Sdělil to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
14. 8. 2019|
Brexit

Zmatky kolem brexitu ženou Čechy v Británii na velvyslanectví. Zařizují si tam pasy

Češi žijící ve Velké Británii častěji žádají o vydání cestovního pasu. Letos si na tamní zastupitelské úřady přišlo vyřídit tento doklad už 1839 lidí – téměř o třetinu víc než ve stejném období vloni. V roce 2018 úředníci vyřídili celkem 3177 žádostí. Důvodem je nejistota kolem brexitu. Velvyslanectví zaznamenalo i případy, při kterých britská imigrační policie Čechy upozorňovala, že do budoucna už nebude moci uznat občanský průkaz jako cestovní doklad. České televizi to řekl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pitel.
18. 6. 2019|

Vědci se snaží vytvořit počítače fungující jako lidský mozek. Byly by pak mnohem rychlejší i chytřejší

Vědci usilovně pracují na neuromorfním počítači, který by fungoval podobně jako lidský mozek. V důsledku toho by byl rychlejší, chytřejší a účinnější než současné stroje. Mozek je však zatím suverénně nejdokonalejším zpracovatelem dat, experti se tak zatím jeho funkcemi hlavně inspirují.
8. 5. 2019|

Česko rozšiřuje zastoupení v cizině. Otevře velvyslanectví v Singapuru a sloučí tři zahraniční agentury

Česko bude rozšiřovat své diplomatické zastoupení v cizině. Ministerstvo zahraničí se chce zaměřit hlavně na země mimo Evropu. Podle premiéra má ekonomické zájmy posílit i sloučení agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.
6. 5. 2019|

V Manchesteru se otevřel generální konzulát, po Londýnu druhé české diplomatické zastoupení v Británii

Česko má nově generální konzulát v Manchesteru. Odpoledne ho otevřel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Úřad má ulevit přetíženému velvyslanectví v Londýně a pomoct Čechům v souvislosti s blížím se brexitem. Generální konzulát se po londýnské ambasádě stal druhým českým diplomatickým zastoupením ve Spojeném království. Pro veřejnost se nový úřad otevře 21. března.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 14:09|
Brexit

Čechům žijícím na Ostrovech pomůže s brexitem nový konzulát. Za dva týdny se otevře v Manchesteru

Čechům žijícím na severu Velké Británie má ulehčit život nový generální konzulát, který chce ministerstvo zahraničí otevřít 19. března v Manchesteru. Zhruba 40 tisíc Čechů, kteří podle odhadů resortu v oblasti žijí, tak nebude muset jezdit třeba kvůli cestovním dokladům až do Londýna. Nový zastupitelský úřad by jim měl mimo jiné pomoci v souvislosti s blížícím se brexitem.
6. 3. 2019|

Na třech místech v Londýně byly balíčky s výbušninou. Měly irské známky

Na letištích Heathrow a London City a také na nádraží Waterloo v britské metropoli se v rozmezí několika hodin našly balíčky, které obsahovaly malé podomácku vyrobené bomby. Byly schopné způsobit menší požár. Oznámila to policie, podle níž nikdo nebyl zraněn. Do vyšetřování případu se zapojila i irská policie. Na balíčcích jsou podle médií totiž známky irské pošty.
5. 3. 2019|