TÉMA

Rychlé šípy

Každý den je nový. I ten, kdy si Lucie Lomová odnesla cenu Muriel

Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2022 se stala publikace Každý den je nový od Lucie Lomové. Autorka za ni získala i Cenu České akademie komiksu. Ilustrátorka a výtvarnice je také laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kdy byla oceněna za nejlepší původní scénář a nejlepší původní český komiks za grafický román Divoši, a 2007, kdy získala cenu za nejlepší původní knihu Anna chce skočit. Do Síně slávy českého komiksu byl uveden komiksový výtvarník Vladimír Tučapský.
21. 2. 2023|

Ukrajinské děti se mohou seznámit s Rychlými šípy. Přátelé Jaroslava Foglara vydali překlad

Sešit komiksových příběhů Rychlých šípů vydali v ukrajinštině v půlce června v nákladu dvou tisíc kusů nadšenci ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Sešity nyní putují do ukrajinských center i na další místa, kde se dostanou do rukou dětem, které musely uprchnout před válkou.
23. 6. 2022|

Praha Jaroslava Foglara už neexistuje, „objevili“ ji ale ve sklepě Domu U Zlatého prstenu

Jaroslav Foglar nikdy nepotvrdil existenci skutečného klubu Rychlých šípů ani neprozradil, kde přesně by mohla ležet tajemná Stínadla, kam se pětice hochů vypravuje za dobrodružstvím v jeho komiksech i románech. Foglar napsal i jiné chlapecké příběhy, ale kultovními se pro mnohé čtenáře zejména dnešní střední a starší generace staly především právě ty „rychlošípácké“. Nová výstava Město jako přízrak v podzemí pražského Domu U Zlatého prstenu sleduje inspirace a motivy Foglarovy tvorby v Praze.
4. 9. 2021|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|

Zemřel skaut Jindra Hojer, předobraz postavy z Rychlých šípů

Ve věku 96 let zemřel v úterý chemik a skaut Jindřich Hojer, podle kterého spisovatel Jaroslav Foglar pojmenoval jednu z postav svého seriálu Rychlé šípy. O Hojerově úmrtí informovala organizace Junák - český skaut na Twitteru.
23. 12. 2020|

„Rychlošípák“ Jindra Hojer složil ze střípků svého života knihu

Jindra Hojer je postavou z komiksu Rychlé šípy, jejímž předobrazem se stal skutečný Jindra Hojer. Nyní pětadevadesátiletý skaut nedávno sepsal své vzpomínky nejen na toto období. Vydal je pod názvem Střípky ze života Jindry Hojera.
9. 9. 2019|

Jaroslav Foglar. Jestřáb, který se před Bratrstvem Kočičí pracky bránil Rychlými šípy

Svým životem i dílem vzbuzoval v několika generacích touhu po dobrodružství a čtenářům se snažil předat důležitost přátelství, odvahy a úcty k přírodě. Celoživotní skaut a autor Rychlých šípů Jaroslav Foglar zemřel před dvaceti lety, 23. ledna 1999.
23. 1. 2019|

Před 80 lety zachránil Mirek Jarku u Šmejkalovy ohrady. A z Rychlých šípů se stal kult

Když ho u Šmejkalovy ohrady Černí jezdci svázali a házeli po něm míčky, vypadalo to s Jarkou Metelkou bledě. Objevil se ale Mirek Dušín, před zlolajníky ho zachránil a zrodilo se nejen přátelství na celý život, ale také legenda. První příběh Jaroslava Foglara a výtvarníka Jana Fischera vyšel 17. prosince 1938 jako komiks v časopise Mladý hlasatel. Přes několik zákazů příběhy o pěti kamarádech přetrvaly dodnes. A chystají se dokonce příběhy nové.
16. 12. 2018|

Himbajs, plantážníci! Nové Rychlé šípy vyměnily Stínadla za Divoký západ či válku

Před osmdesáti lety zachránil Mirek Dušín Jarku Metelku před „ukamenováním“ tenisáky, a tak se daly dohromady Rychlé šípy. Stalo se tak díky komiksu Jaroslava Foglara. U příležitosti výročí dostala nyní správňácká chlapecká parta možnost zažít „úžasná nová dobrodružství“. Komiksovou knihu s tímto názvem doplňuje ještě výstavní Pocta Rychlým šípům v pražské Galerii Lucerna.
22. 5. 2018|