TÉMA

Divadlo Petra Bezruče

V Ostravě se vyučuje Lekce Hitchcock

Ostravské Divadlo Petra Bezruče dává lekci z filmového řemesla. Pozvalo si dva režisérské velikány – Alfreda Hitchcocka a Francoise Truffauta. Z rozhovorů, které spolu v šedesátých letech vedli, vznikla kniha. U Bezručů ji přenesli na jeviště v podobě autorské isncenace s názvem Lekce Hitchcock.
3. 4. 2023|

V Divadle Petra Bezruče začal Proces s Josefem K., pod dohledem médií

V den svých třicátých narozenin je Josef K. zatčen, nedozví se však, z jakého důvodu. Proces, který s ním ve stejnojmenném románu vedl Franz Kafka, nyní uvádí Divadlo Petra Bezruče. Německý originál nově zdramatizoval umělecký šéf divadla Jan Holec. Hlavní hrdina Kafkova nedokončeného románu je obětí mocenského a soudního systému. U Bezručů ale bojuje především sám se sebou.
30. 1. 2023|

Venuše v kožichu vnáší k Bezručům erotické dusno

Dialog plný erotického napětí i humoru vedou herci Divadla Petra Bezruče. Ostravská scéna se rozhodla nastudovat hru Venuše v kožichu. Intimní představení pro dva herce sledují diváci díky rozvržení scény prakticky v pozici voyeura.
23. 2. 2022|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Divadlo Petra Bezruče se poprvé otevřelo před 75 lety. Výročí ale neslaví, chybí mu diváci

Divadlo Petra Bezruče v Ostravě si připomíná 75 let od svého vzniku. Oslavy letošního výročí spojeného s datem 1. prosince 1945 ale kvůli pandemii a souvisejícím opatřením nebudou. Soubor nehraje pro diváky v sále a neustále vyhlíží termín ukončení restrikcí. Ve své historii divadlo uvedlo 670 premiér, letošní sezona spojená s jubileem jich do celkového součtu přidala ale jen málo.
1. 12. 2020|

Festival Divadlo si vystačí s prezidentkami z Brna, světcem ze Slovenska a transkami z Ostravy

V Plzni začíná mezinárodní festival Divadlo. I když „mezinárodní“ je letos kvůli pandemii covidu-19 méně, než pořadatelé původně zamýšleli. Nicméně i osmadvacátý ročník uvede nejen to, co stojí za povšimnutí z uplynulé sezony na českém divadle, ale zároveň představí aktuální zahraniční produkci. Navzdory redukci program sestává z padesáti představení od osmadvaceti souborů.
9. 9. 2020|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

Nekonečné možnosti neznamenají svobodu, zjišťuje i současná Heda Gablerová

Heda Gablerová je nerozhodná a znuděná třicátnice. Žije v luxusu, a zároveň jím pohrdá. Tak vidí ostravské Divadlo Petra Bezruče hrdinku dramatu Henrika Ibsena, které je inspirovalo k autorské parafrázi zasazené do současnosti. Uvádí ji s podtitulem Teorie dospělosti a s Magdalénou Tkačíkovou v roli Hedy.
22. 3. 2019|

Je to fajn, fajn, fajnový. Současnost dostává v Ostravě Kouř

Kouř, celovečerní filmový debut režiséra Tomáše Vorla, se vrací do města, kde se natáčel. Jevištní adaptaci kultovního snímku totiž připravilo ostravské Divadlo Petra Bezruče. Příběh nováčka, který nastupuje do velké továrny, byl ve filmu kritikou socialistických firemních poměrů. Místo děje v divadle zůstalo, změnila se ale doba.
24. 11. 2018|

Hotel Bezruč. Vybydlený Palace v centru Ostravy se změnil na divadelní scénu

Sedm režisérů, kteří působí či působili v ostravském Divadle Petra Bezruče, připomínají divákům své nejúspěšnější inscenace. Představení nazvané Hotel Bezruč se odehrává ve vybydleném prostoru hotelu Palace v centru Ostravy. Premiéra zároveň v úterý zahájila desátý ročník ostravského divadelního festivalu Dream Factory.
30. 5. 2018|

Nejsem rasista, ale... Bezruči brouzdají internetovými diskusemi

Pod anonymními názory na cokoli se často ukrývá strach a nenávist. Poukázat na ně chce Divadlo Petra Bezruče, které svou novou inscenaci sestavilo z internetových diskusí. Autorské představení #nejsemrasista_ale vytvořili herci pod vedením režiséra Braňo Holička během zkoušek.
19. 5. 2018|