TÉMA

Miroslav Toman

Policie obvinila dva lidi kvůli zakázkám Tomanova ministerstva. Podle Seznamu i bývalého šéfa odboru IT

Policie obvinila dva lidi, kteří v éře Miroslava Tomana (ČSSD) pracovali na ministerstvu zemědělství, z údajné korupce. Upozornil na to web Seznam Zprávy, podle kterého je jedním z obviněných bývalý ředitel odboru IT Oleg Blaško. On sám ani policie se ke stíhání blíže nevyjádřili.
16. 6. 2023|

Reportéři ČT získali miliardovou smlouvu, kterou Lesy ČR na nebývale dlouho slíbily dodávky klestí

Štěpka vyráběná z klestí je výnosnou surovinou pro elektrárny a teplárny, její cena jen v loňském roce na českém trhu dvojnásobně stoupla. Hlavním tuzemským dodavatelem jsou Lesy ČR patřící pod ministerstvo zemědělství. V roce 2021, kdy byl ministrem Miroslav Toman (ČSSD) a Lesy ČR vedl Josef Vojáček, uzavřel podnik bez soutěže miliardovou smlouvu na její prodej s firmou CB-EKO. Smlouva má nebývale dlouhou platnost a současné vedení podniku by ji kvůli údajné nevýhodnosti rádo vypovědělo, což nemůže. Neobvyklé je také množství utajených informací v dokumentu.
30. 5. 2023|

Exministr životního prostředí Brabec je Ropákem roku, Zelenou perlu obdržela poprvé žena

Titul Ropák roku 2021 udělil spolek Děti Země bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu dostala za antiekologický výrok místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová. V jubilejním 30. ročníku ankety tak ocenění získala poprvé žena.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:11|

Reportéři ČT: Tomanova firma na pozemcích v Praze vydělala stovky milionů. Stát o ně dříve podezřele přišel

Ředitelství silnic a dálnic vykupuje za 300 milionů korun část pozemků pro Pražský okruh. Vlastnila je rodina bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana, respektive rodinná firma Xaverov. Před lety je získala na základě dokumentu, který vystavil Tomanův podřízený Stanislav Codl, aniž by někdo zkoumal, zda má společnost na území skutečně nárok. Teď stát pozemky vykupoval za osminásobek odhadní ceny, což v případě dopravních staveb umožňuje zákon, část z nich ale výhodněji mohla nakoupit Praha. Pro Reportéry ČT případ sledovala Jana Neumannová.
11. 4. 2022|

Policie zadržela několik lidí z resortu zemědělství z éry exministra Tomana

Policie v pátek zadržela několik lidí kvůli údajné korupci při IT zakázkách na resortu zemědělství z doby bývalého sociálnědemokratického ministra Miroslava Tomana. Uvedl to server Seznam Zprávy. Server Deníku N s odkazem na policejní zdroje napsal, že zadrženi byli tři lidé, mezi nimi státní tajemník ministerstva Jan Sixta a vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií Oleg Blaško. Identita třetího zadrženého není zatím známa. U exministra Tomana policisté provedli domovní prohlídku.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 15:06|

Ministerstvo zemědělství obdrželo zprávu o zemědělském auditu k Babišovu střetu zájmů

Česká republika dostala z Evropské unie finální zprávu o zemědělském auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Na Twitteru to ve čtvrtek oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Resort další postup stanoví ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF), který má na starosti vyplácení zemědělských dotací. Fond uvedl, že České republice nehrozí v této souvislosti žádná škoda.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 13:49|

Stát koupil od firem rodiny exministra Tomana pozemek osminásobně dráž oproti znaleckému posudku

Za čtvrt miliardy korun koupilo státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od firmy Xaverov trade rodiny bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) pozemek původně oceněný na zhruba 31 milionů. Pozemek má být využit pro stavbu úseku Pražského okruhu u Prahy-Běchovic. V případě staveb dopravní a další infrastruktury dává liniový zákon možnost zaplatit za pozemky až osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem. Vyplývá to z informací v Registru smluv, na které upozornil server Zdopravy.cz.
17. 2. 2022|

Školy budou testovat v osmi okresech. Neočkovaní učitelé musí mít respirátor, rozhodla vláda

V okresech, kde bude týdenní výskyt koronavirové nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se budou neočkovaní žáci základních a středních škol po podzimních prázdninách testovat na koronavirus. Rozhodla o tom vláda. S ohledem na aktuální data o šíření epidemie se to bude týkat celkem osmi okresů. Kabinet zároveň rozhodl, že neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory. Změny nastanou také u cestování do Česka.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:44|

Reportéři ČT: Praha koupí pozemky od firmy otce ministra Tomana. Zřejmě zaplatí více, než by musela

Rodinná firma otce ministra zemědělství Miroslava Tomana získala v minulosti cenné pozemky na kraji Prahy. Otázky vzbuzuje jejich původ, konkrétně, zda současný ministr nevyužil k jejich získání svůj vliv. Pražský magistrát teď některé z těchto pozemků odkoupí za více než sto milionů korun na výstavbu takzvaných zelených pásů okolo nově budované části Pražského okruhu. Za některé však zaplatí víc, než by musel – přestože na pozemcích bude zeleň, vykupuje je jako stavební parcely. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovala Jana Neumannová.
19. 10. 2021|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Po roční pauze začala Země živitelka. Přehlídka otevřela rekonstruovaný pavilon Z

Otevřením zmodernizovaného pavilonu Z začal ve čtvrtek v Českých Budějovicích mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se na něm přes čtyři stovky vystavovatelů, kteří budou mít kromě pavilonů k dispozici nově i tři a půl tisíce metru čtverečních venkovních ploch.
26. 8. 2021|

Kultura a zemědělství dostanou příští rok peníze navíc, schodek podle Schillerové zůstane 390 miliard

Na konečné podobě státního rozpočtu v příštím roce se budou podílet také schůzky ministryně financí s vládními kolegy. Jednají o dodatečných požadavcích celkem za desítky miliard. Ve středu se konala první dvě setkání. Ministři zemědělství i kultury odcházeli spokojení.
18. 8. 2021|

Schillerová začne vyjednávat o definitivní podobě rozpočtu na příští rok. Už teď v něm chybí třicet miliard

Příští týden začne ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyjednávat s vládními kolegy o konečné podobě státního rozpočtu na další rok. Vláda zatím počítá se schodkem 390 miliard korun. Česká televize ale zjistila, že v návrhu už teď chybí – hlavně kvůli novým prioritám kabinetu – téměř třicet miliard. A ministři přichází s požadavky za desítky miliard navíc.
15. 8. 2021|

Smrk není sprosté slovo, řekl Toman k situaci s kůrovcem

Červnové živly na jihu Moravy a v Ústeckém kraji způsobily zemědělcům škody ve výši 1,5 miliardy korun. Alespoň tak to vláda sečetla do konce června a tolik peněz taky vyčlenila na kompenzace. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mluvil v pořadu Interview ČT24 o pomoci zemědělcům i boji proti kůrovci, v němž lesníkům zatím pomohlo chladné a deštivé léto.
13. 7. 2021|

Internetový katastr nemovitostí bude dál přístupný bez přihlášení. Zneužití roboty zabrání Turingův test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
2. 6. 2021|

Žalobce zastavil stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Policistům chybějí důkazy

Státní zástupce zastavil stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale policisté nemají dost důkazů, informoval web Hospodářských novin. Szórád je nadále stíhán pro podvod, kterého se podle policie dopustil nedodržením konkurenční doložky po odchodu z místa ředitele Lesů ČR.
15. 4. 2021|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

Ministerstvo zemědělství poslalo odpověď na Babišův možný střet zájmů. Komise má na jednání čtyři měsíce

Ministerstvo zemědělství ve středu odeslalo odpověď na audit Evropské komise (EK) ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalého koncernu Agrofert. Komise má nyní čtyři měsíce na svolání smírčího orgánu, obsah odpovědi i veškerá komunikace jsou stále v důvěrném režimu, uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.
7. 4. 2021|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

I obchody s potravinami budou na Velký pátek zavřené

Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.
29. 3. 2021|

Ptačí chřipka zasáhla i Královéhradecko, pronikla do pěti chovů kachen

Ptačí chřipka se rozšířila do chovů kachen firmy Perena v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve zmíněných oblastech je pět ohnisek, v součtu v chovech žije přes 50 tisíc ptáků. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 19:32|

Evropská komise ukončila šetření ministra Tomana, Česko vracet peníze nebude

Evropská komise (EK) bez sankce ukončila prověřování ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli možnému střetu zájmů. Česká republika proto nebude vracet peníze za poskytnutí dotace pro firmu navázanou na Tomanovu rodinu. Informoval o tom mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Prověřování kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a koncernu Agrofert nadále pokračuje.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 14:24|

Senát souhlasil, aby ve školách učili i lidé bez pedagogické praxe

Senát ve čtvrtek souhlasil s tím, aby ve školách mohli učit experti z řad nepedagogů. Chce upravit financování učitelů ZUŠ a vyšších odborných škol. Senátoři dále vrátili sněmovně novelu zákona, která stanovovala povinný podíl tuzemských potravin v obchodech a čelila kvůli tomu kritice. Dále odsoudili únorový vojenský puč v Myanmaru a vyzvali k zastavení násilí.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 20:01|

Prodejní kvóty na české potraviny Senát odmítl, návrh se vrací do sněmovny

Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést od příštího roku, vrátil sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vyřazení kvót podpořil. Do vládní novely se kvóty dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD a provází je od začátku kritika. Očekává se, že sněmovna už je znovu nepodpoří.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 19:30|