TÉMA

Dolní Benešov

Počet veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem neklesá. Sankcím navzdory

Navzdory evropským sankcím se podle české agentury Datlab počty veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem nezměnily. Výzkum v rámci EU pak zmapoval zakázky za téměř tři sta milionů eur (asi sedm miliard korun), které jdou měsíčně společnostem s vazbami na sankcionované osoby.
2. 11. 2022|

Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.
3. 8. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Lipavský ocenil pomoc uprchlíkům. Věří, že finančně přispěje i Evropská unie

Vláda se k uprchlické vlně z Ukrajiny postavila čestně, míní ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Věří tomu, že se podaří v Evropské unii získat peníze na pokrytí nákladů na pomoc uprchlíkům. Ministerstvo financí momentálně náklady počítá. Pražské centrum pro pomoc Ukrajincům v pátek odbavilo 1153 lidí, což je asi o tisícovku méně než před týdnem. K registraci do jiných krajů autobusy odvezly 107 občanů Ukrajiny. Centrum, které je společné pro Prahu a Středočeský kraj, od začátku invaze na Ukrajinu odbavilo víc než 56 600 lidí.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 17:58|

Obce zastavují opravy památek. Ministerstvo nevyhlásí dotační program na jejich obnovu

Ministerstvo kultury letos kvůli úsporám nevyhlásí dotační program na obnovu památek. Peníze z něj mířily do obcí s rozšířenou působností, které potřebují opravit sochy, kostely nebo zámky. Nyní musí obce s rekonstrukcemi počkat, nebo prostředky shánět jinde.
21. 2. 2022|

Lidé blokovali cestu v Dolním Benešově. Intenzita dopravy na silnici I/56 je podle nich neúnosná

Desítky lidí ve čtvrtek v Dolním Benešově protestovaly proti dlouhodobému neřešení dopravy na Hlučínsku a odsouvání stavby přeložky silnice I/56. Dvakrát na deset minut s dvacetiminutovou přestávkou zablokovali silnici tím, že nepřetržitě přecházeli přes přechod.
17. 5. 2018|