TÉMA

ÚZSI

Bez aktivních USA svět bezpečný nebude, řekl Fiala ČT po setkání s Bidenem

„Myslím si, že opravdu není přehnané říct, že dnes máme ve světě prestiž. A je to i díky tomu, jaké zastáváme hodnotové postoje a co děláme, o co se snažíme,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem premiér Petr Fiala (ODS). Upozornil také na nutnost pomoci Ukrajině, která je prý i v českém zájmu. V rozhovoru s Martinem Řezníčkem řešil také téma spolupráce českých a amerických zpravodajských služeb.
16. 4. 2024|

Fiala ocenil informace od ÚZSI, vláda chystá pro rozvědku vlastní zákon

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) poskytuje vládě velmi důležité informace, řekl při páteční návštěvě sídla rozvědky premiér Petr Fiala (ODS). Po schůzce s ředitelem rozvědky Vladimírem Posoldou ocenil, jak se mu podařilo tajnou službu od říjnového nástupu stabilizovat. Kabinet pracuje na zvláštním předpisu, podle kterého by se úřad v budoucnu řídil. Nyní na rozdíl od zbývajících tajných služeb vlastní zákon nemá.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 12:01|

Zpráva BIS informuje o ruském agentovi, který měl vazby na české politiky i novináře

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě informuje o ruském agentovi s vazbami na české novináře a politiky. Využíval je podle kontrarozvědky k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků nebo medializaci témat, která jsou v souladu se zájmy Ruska. Za zpravodajskou hrozbu označuje zpráva BIS i Čínu. V dokumentu se také uvádí, že dezinformace neměly velký dopad na loňské sněmovní volby.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 20:06|

Nechci, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, říká Rakušan po rezignaci Mlejnka

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce v nejbližších dnech setkat s možnými nástupci bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Konkrétní jména kandidátů neupřesnil. Nechce, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, avizoval ve čtvrtek. Mlejnek rezignoval ve středu, řízením rozvědky je nyní pověřen jeho první náměstek.
1. 9. 2022|

Šéf civilní rozvědky Mlejnek rezignuje, povede ji první náměstek

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek rezignuje na svou funkci. Potvrdil to serveru Lidovky.cz. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) večer v Událostech, komentářích řekl, že na dobu, než vybere nového ředitele, pověřil vedením Úřadu pro zahraniční styky a informace prvního náměstka. Část poslanců vyzývala k Mlejnkově výměně kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je obviněný v korupční kauze Dozimetr. Kvůli Mlejnkově angažmá čelí již řadu týdnů ministr vnitra kritice, hnutí ANO trvá i na jeho rezignaci.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 22:37|

Vláda nedělá ve věci energií prakticky nic, kritizuje Havlíček. Je podle něj čas na zastropování, ne kompenzace

Důvodem, proč chce ANO vyslovit vládě Petra Fialy (ODS) nedůvěru, je podle 1. místopředsedy hnutí Karla Havlíčka to, že kabinet prakticky nic nedělá proti rostoucím cenám energií. Řekl to v Interview ČT24. Havlíček a celé ANO také trvají na tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl odsoupit, a to v souvislosti s kauzou šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. Mlejnek ve středu oznámil rezignaci.
31. 8. 2022|

Koalice jednala o Mlejnkovi. Výsledek ponechali politici zcela bez komentáře

Beze slova opustili představitelé koaličních stran uzavřené jednání, na kterém se zabývali výhradami Pirátů vůči novému řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace Petru Mlejnkovi. Ten byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je nyní jedním z obviněných v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku. Vláda se jej v minulosti zastala, poslanecký klub Pirátů ale konstatoval, že Mlejnka považuje na nedůvěryhodného.
30. 8. 2022|

Výhrady Pirátů k šéfovi civilní rozvědky Mlejnkovi koalice probere v úterý

Lídři vládních stran chtějí v úterý s Piráty řešit jejich výhrady k šéfovi civilní rozvědky Petru Mlejnkovi. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Mlejnek nevysvětlil všechny nesrovnalosti kolem svých kontaktů s Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Poslanecký klub Pirátů dokonce označil Mlejnka za nedůvěryhodnou osobu.
29. 8. 2022|

ANO zkusí kvůli šéfovi rozvědky svrhnout vládu. Poslanecký klub se na hlasování o nedůvěře shodl jednomyslně

Poslanecký klub ANO se jednomyslně shodl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Silnější z dvojice opozičních hnutí to zdůvodňuje kontakty nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s trestně stíhaným podnikatelem. O vyslovení nedůvěry vládě se bude hlasovat poprvé od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS), zároveň to bude první takové hlasování od loňského června. Tehdy se opozice pokusila svrhnout Babišův kabinet poté, co komunisté vypověděli smlouvu o toleranci.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:49|

Kontakty s Redlem byly jen pracovní, řekl šéf rozvědky Mlejnek poslancům. Výbor i komise ho podržely

Důvod k odvolání nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka většina poslanců z bezpečnostního výboru sněmovny nevidí. Podpořili jej a odmítli opoziční výzvu, aby sám rezignoval. Stejně tak neprošel návrh na jeho postavení mimo službu v komisi pro kontrolu ÚZSI. Opozice novému šéfovi rozvědky vytýká, že byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Ta se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:05|

Babiš tlačí na odvolání Rakušana. Podle Fialy se šéf ANO snaží překrýt vlastní kauzy

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Předseda hnutí Andrej Babiš to napsal v Mladé frontě DNES. Situace je podle něj příliš vážná a vyžaduje rázné řešení. Na Fialu dělá Babišův text dojem, že šéf ANO potřebuje překrýt své trestní kauzy v Česku a ve Francii. S tím souhlasí i Rakušan, pro své odstoupení nevidí důvod, řekl Radiožurnálu.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 14:17|

GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|

Civilní rozvědku bude řídit Petr Mlejnek, Vojenskou policii Otakar Foltýn

Novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od 8. července stane bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. O den dříve skončí ve funkci šéfa rozvědky Marek Šimandl, který odchází na vlastní žádost. Novým náčelníkem Vojenské policie se od 1. července stane Otakar Foltýn z kanceláře náčelníka generálního štábu.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 18:59|

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.
23. 5. 2021|

Poslanci odsoudili „teroristické útoky ruských zpravodajských služeb“. Vláda má podle nich více omezit ruskou ambasádu

Sněmovna v souvislosti s explozemi ve Vrběticích odsoudila „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“ v Česku. Poslanci také podpořili vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvali vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 21:45|

Vyšetřovatelé zjišťují, zda rozvědka pomáhala s tajným nahráváním Babiše v aféře Šuman

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) začal zjišťovat, zda měl něco společného s nahrávkami nynějšího designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO), které zveřejnil twitterový účet Julius Šuman. Upozornil na to server iROZHLAS.cz. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení.
7. 6. 2018Aktualizováno7. 6. 2018, 12:57|

Metnar: Šéf rozvědky je mimo službu dočasně kvůli policejnímu vyšetřování. Po něm by se mohl vrátit

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiří Šašek je mimo službu postaven jen dočasně a mohl by se do čela civilní rozvědky zase vrátit. Řekl to ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO), který o jeho suspendování rozhodl. Zdůvodnil ho vyšetřováním, jež se týká nákupů v ÚZSI, na které by Šašek, kdyby zůstal ve funkci, zároveň dohlížel.
17. 5. 2018Aktualizováno17. 5. 2018, 18:34|

Vláda v demisi odstavila z funkce ředitele civilní rozvědky Šaška

Česká civilní rozvědka je bez ředitele. Informovaly o tom weby iDNES.cz a Respekt. Uvolnit z funkce šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiřího Šaška a postavit ho mimo službu navrhl vládě ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO), kabinet mu vyhověl.
16. 5. 2018Aktualizováno16. 5. 2018, 21:23|