TÉMA

Vlasta Chramostová

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Čím si za poslední čtvrtstoletí prošlo Národní divadlo, přibližuje Zemančíková v knize

Kniha Aleny Zemančíkové nazvaná Zpětné zakreslení cesty se pokouší najít odpověď na to, jaké bylo uplynulé čtvrtstoletí v Národním divadle. Připomíná nejenom nejvýraznější inscenace těchto let, ale také velmi zjitřenou atmosféru první scény let devadesátých, kdy se divadlo zásadně proměnilo.
25. 12. 2020|

Ve své poslední roli se Chramostová ještě objeví. Zahrála si v Zločinech Velké Prahy

V její poslední roli před kamerou diváci Vlastu Chramostovou ještě neviděli. Seriál Zločiny Velké Prahy, který navazuje na tradici historických detektivek, se na obrazovkách České televize objeví až v příštím roce. Ke ztvárnění epizodní postavy herečku přemluvil režisér Jaroslav Brabec, s nímž v posametových časech natáčela už několikrát.
14. 10. 2019|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|
90' ČT24

Rozloučení s Vlastou Chramostovou. Hosty speciálního vysílání byli historik Blažek či režisér Brabec

Jaká byla Vlasta Chramostová? Na mimořádnou osobnost herecké i občanské scény vzpomínali socioložka Jiřina Šiklová, režisér Jaroslav Brabec, biskup Václav Malý. Spolu s nimi dobu i osudy herečky a disidentky připomněli historik Petr Blažek či editor Jan Lukeš.
14. 10. 2019|

Na Vlastu Chramostovou vzpomínali i v Brně, kde se narodila, studovala a získala první angažmá

S Vlastou Chramostovou se loučila také veřejnost a herečtí kolegové v rodném Brně. Lidé na herečku vzpomínali zapálením svíček a položením květin ve dvoraně Městského divadla Brno, kde mohli vyjádřit soustrast také v kondolenční knize.
14. 10. 2019|

Chartista Daniel Kroupa: Vlasta Chramostová byla člověk nesmírně opravdový

„Dokázala se vyrovnat se svým pochybením zcela poctivě a odčinit ho,“ oceňuje na Vlastě Chramostové Daniel Kroupa, politolog, filozof, chartista a posametový politik. Za spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) zesnulou herečku, s níž se potkal ještě jako disident, neodsuzuje. Naopak za její protirežimní postoj a statečnost s ním spojenou si ji váží.
14. 10. 2019|

Pietu za Vlastu Chramostovou drží Národní divadla v Praze i Brně, loučí se i veřejnost

Na piazzetě Národního divadla v Praze vzniklo pietní místo, kde se mohou lidé poklonit památce Vlasty Chramostové, která zemřela v neděli ve věku 92 let. První česká scéna zároveň na historické budově vyvěsila černou vlajku. Právě ve zlaté kapličce se 14. října uskuteční rozloučení s uznávanou herečkou a chartistkou. K uctění památky této umělkyně se připojují i další místa, například Národní divadlo a konzervatoř v Brně.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 19:39|

Vlasta Chramostová byla bytová i bytostná herečka

Přestože téměř dvě desetiletí nemohla kvůli komunistické diktatuře oficiálně vystupovat, patří Vlasta Chramostová k zásadním českým herečkám. Umělkyně, která svět opustila v neděli ve věku 92 let, navzdory zákazu pokračovala hraním ve svém vlastním bytě. Na jeviště i před kameru se mohla vrátit až po roce 1989, kdy ji například do svého filmového debutu Odcházení obsadil Václav Havel. Svou zřejmě nejvýraznější filmovou roli ale stihla vytvořit ještě v osudovém roce 1968 – v trezorovém filmu Spalovač mrtvol.
7. 10. 2019|

Divadlo vzdoru, Lítost i Krásný ztráty. Připomeňte si Vlastu Chramostovou před kamerou

V neděli zemřela Vlasta Chramostová. Zavzpomínejte na tuto herečku díky pořadům a snímkům z archivu České televize. Od jednoho z posledních televizních filmů, v němž hrála, než na téměř dvacet let dostala zákaz natáčení, až po humorné vzpomínání na neveselé časy v pořadu Uvolněte se, prosím.
7. 10. 2019|

Statečná, silná, vtipná žena a velká herečka, vzpomíná Havlová na Vlastu Chramostovou

Vlasta Chramostová byla podle její herecké kolegyně Dagmar Havlové „žena se vším všudy“ a historická osobnost. Setkaly se při natáčení filmu Odcházení z pera Václava Havla. S jeho chotí vzpomínal na zesnulou herečku redaktor Martin Rachman.
7. 10. 2019|

Svěží, plná humoru, nadhledu a ironie. Přátelé a kolegové vzpomínají na Vlastu Chramostovou

Vlasta Chramostová si neuměla stěžovat a byla vždy svěží, shodují se její známí a kolegové. I když v životě zažila mnohá příkoří, dokázala si zachovat optimismus a nadhled. Zásadní v tomto ohledu byl její vztah se Stanislavem Milotou. „Byli to lidi, kteří se neustále špičkovali, a díky tomu mohla být Vlasta tak svěží, jak byla, a díky tomu Standa nepodléhal chmurám,“ prohlásil v ČT režisér Jaroslav Brabec.
6. 10. 2019|

Zemřela herečka Vlasta Chramostová, signatářka Charty 77

Zasloužilá umělkyně, která nemohla vystupovat, signatářka Charty 77, jež podepsala spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Paradoxní život herečky Vlasty Chramostové skončil v neděli ve věku 92 let, potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Její slibnou kariéru dočasně zastavil zákaz vystupování kvůli její angažovanosti v roce 1968. Až do revoluce působila v disentu, poté se mohla vrátit na divadelní prkna. V roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla. Právě tam v pondělí 14. října v 11:00 proběhne poslední rozloučení s herečkou.
6. 10. 2019Aktualizováno6. 10. 2019, 10:57|

Co abych tě, drahá, digitalizoval? Spalovač mrtvol je lépe vidět i slyšet

Pan Kopfrkingl má rád všechno krásné a vraždami páchá dobro. S mrazivou postavou Spalovače mrtvol seznámil nejprve čtenáře Ladislav Fuks a poté v roce 1969 i stejnojmenný film Juraje Herze. Snímek ovšem putoval rychle do trezoru. Do kin se nyní opět vrací – v digitálně restaurované verzi. S vyčištěným obrazem a zvukem měl Spalovač mrtvol v sobotu světovou premiéru na festivalu v Karlových Varech. Jeho uvedení vyprodalo více než tisíc míst ve velkém sále hotelu Thermal.
29. 6. 2019|

Zvěčnil Kopfrkingla i srpnovou invazi. Zemřel kameraman Stanislav Milota

Po těžké nemoci zemřel ve věku 85 let Stanislav Milota, kameraman s nezaměnitelným rukopisem, který vtiskl především filmu Spalovač mrtvol. Manžel disidentky a herečky Vlasty Chramostové se stal také předním obrazovým kronikářem srpna 1968 i Palachova týdne a doplatil na svou odvahu ztrátou profese.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 15:35|

Vzpomínání na Palacha komunisty dráždilo i po dvaceti letech. Týden ho brutálně potlačovali

Třetí lednový týden roku 1989 otřásl komunistickým režimem v Československu. Násilné potlačení pietní akce, která měla připomenout 20. výročí úmrtí Jana Palacha, totiž vyústilo v sérii protirežimních demonstrací. Zapojily se do nich tisíce lidí, a protože trvaly sedm dní, dostaly označení Palachův týden. Síla protestů překvapila nejen vládnoucí komunisty, ale i opozici. Události předznamenaly pád režimu v listopadu 1989.
14. 1. 2019|

Štěstí i blbost. Vlasta Chramostová jde se svým osudem na trh

Pády i vítězství, život plný dramat i komedií. Vlasta Chramostová, herečka a bývalá disidentka, vydala ve svých jednadevadesáti letech druhou knihu vzpomínek. Jmenuje se stejně jako její první memoáry: Byl to můj osud, s podtitulem „na přeskáčku“.
16. 5. 2018|