TÉMA

Festival Pražské jaro

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Operu o Donaldu Trumpovi nenapíšu, říká americký „všežravec“ John Adams

Na festivalu Pražské jaro se představuje jeden z nejvýznamnějších současných skladatelů John Adams. Spolu s Philipem Glassem a Stevem Reichem proslavil minimalismus, známý je operou o návštěvě bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona v Číně. Hostem Pražského jara je Adams poprvé. Česká filharmonie pod jeho taktovkou uvádí dvě jeho skladby.
23. 5. 2023|

Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Zemřel jeden z nejvlivnějších jazzových hudebníků, saxofonista Wayne Shorter

Ve věku 89 let v Los Angeles zemřel americký saxofonista Wayne Shorter, jedna z nejvýznamnějších osobností moderního jazzu, jehož vývoj ovlivňoval od 50. let minulého století. Informoval o tom deník The New York Times, podle něhož úmrtí potvrdila Shorterova agentka Alisse Kingsleyová. Shorter zároveň patřil mezi nejobdivovanější jazzové skladatele.
2. 3. 2023|

Pražské jaro obdrží od ministerstva v dalších letech každý rok 30 milionů korun

Festival Pražské jaro za splnění nezbytných podmínek každoročně obdrží od ministerstva kultury pro zajištění své finanční stability 30 milionů korun. Smlouvu o spolupráci na následující tři roky ve čtvrtek podepsali ministr kultury Martin Baxa (ODS) a ředitel festivalu Pavel Trojan. Proti minulým letům tak může Pražské jaro od příštího roku počítat s fixní částkou dotace. Výrazně by to mělo pomoct při vyjednávání se zahraničními partnery, jejichž angažmá jsou plánována na léta dopředu.
15. 12. 2022|

Pražské jaro je podle nového šéfa festivalu rodinné stříbro. Pečovat o něj chce moderně

První srpnový den se vedení Pražského jara ujal Pavel Trojan mladší. Nový ředitel zavedeného hudebního festivalu naváže na práci Romana Bělora, který po více než dvou dekádách z funkce odešel na vlastní žádost. Trojan mluví o úctě k tradici a zároveň o „moderním způsobu“ vedení. Festival přebírá v době, která kulturním akcím příliš nepřeje.
2. 8. 2022|

Začíná festival Pražské jaro. Jděte na kulturu, pomůžete tím jí i sobě, radí ředitel Bělor

Symfonický cyklus Bedřicha Smetany Má vlast už tradičně zahájí i letošní ročník festivalu Pražské jaro. Tentokrát v nastudování West-Eastern Divan Orchestra. Koncert si mohou poslechnout i diváci ČT Art v živém vysílání od 20:00. Program nabízí do 3. června výběr ze čtyř desítek vystoupení. Během Pražského jara bude veřejnosti také představen vítězný návrh na novou pražskou nejen koncertní síň. Návštěvnický zájem se podle ředitele festivalu Romana Bělora vrací pomalu.
12. 5. 2022|

Pražské jaro koncertuje pro Ukrajinu a ukáže, jak bude vypadat nová koncertní síň

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro nabídne letos čtyři desítky koncertů. Zahajovací, na němž 12. května tradičně zazní Smetanova Má vlast, provede West-Eastern Divan Orchestra, nově pod vedením Thomase Guggeise. Pořadatelé do programu zařadilo také koncert pro Ukrajinu. Pražské jaro se zároveň stane příležitostí pro představení vítězného návrhu Vltavské filharmonie, tedy nové pražské koncertní síně.
4. 5. 2022|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Pražské jaro začne v 19. století, pokračuje on-line. Připravte si dobré domácí kino, radí ředitel

Výročí úmrtí Bedřicha Smetany je tradičním dnem zahájení festivalu Pražské jaro a nic na tom nezměnila ani pandemie. V Obecním domě v Praze opět zazní Má vlast, tentokrát v provedení podobném tomu, jak symfonický cyklus zněl v době své premiéry. Soubor Collegium 1704 ho odehraje před živým publikem. Výjimku přítomnosti diváků dostal festival ještě na další tři koncerty z celkem více než dvacítky. Všechny jsou ale, stejně jako loni, k poslechu on-line. O programu i o tom, jak moc do něj zasáhla protiepidemická opatření, mluvil ve Studiu 6 ředitel Pražského jara Roman Bělor.
12. 5. 2021|

Záznam koncertu: Mozart pomáhal s Pražským jarem a Českou filharmonií

Festival Pražské jaro a Česká filharmonie uvedly v sobotu večer Mozart Gala, ovšem kvůli protikoronavirovým opatřením téměř bez publika v sále. Koncert ale mohli v přímém přenosu slyšet mimo jiné diváci České televize, záznam je k dispozici  i v tomto článku do 22. června 2020. Večer byl benefiční, spojený s veřejnou sbírkou SOS Česko, kterou vypsala nezisková organizace Člověk v tísni.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 21:30|

Pražské jaro bude letos kvůli koronaviru on-line. Zdarma nabídne desítku koncertů

Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty do svého programu rovněž zařadí Česká televize a Český rozhlas. Informoval o tom mluvčí festivalu Pavel Trojan. Jeho ředitel Roman Bělor uvedl, že důležitou roli sehrají mladí čeští umělci a přední komorní hráči.
5. 4. 2020|

Všechno nejlepší, popřeje festival Pražské jaro sobě i Beethovenovi

Padesát tři koncertů nabídne program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v roce 2020. Jubilejní 75. ročník chce podle ředitele přehlídky Romana Bělora ukázat to nejlepší z tradice a zároveň naznačit budoucí dramaturgii. Za „dárek k narozeninám“ pak považuje hostování Berlínských filharmoniků. Prestižní orchestr zahraje na mimořádném zahajovacím koncertě.
12. 11. 2019|

Pražské jaro uvedlo novinku Overheating. České orchestry se ale kvůli soudobé hudbě nepřehřívají

Festival Pražské jaro, který až do 4. června zve na 74. ročník, se vedle klasiky věnuje i soudobé hudbě. Tu českou v programu mimo jiné zastupuje novinka Overheating skladatele Miroslava Srnky. Na Pražském jaru byla uvedena tento týden v evropské premiéře. O skladbě samotné i postavení současné „vážné hudby“ v Česku mluvil v rozhovoru pro Události v kultuře její autor.
29. 5. 2019|

Poslechněte si: Pražské jaro otevřel koncert Bamberských symfoniků. Akt usmíření, míní ředitel festivalu

Symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany v podání Bamberských symfoniků pod vedením Jakuba Hrůši večer tradičně zahájila 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Úvodní koncert, který ředitel Pražského jara Roman Bělor označil za další akt česko-německého usmíření, zahrál soubor založený v roce 1946 z odsunutých Němců, hráčů Pražské německé filharmonie. Koncert odměnil vyprodaný Obecní dům dlouhotrvajícím potleskem vestoje.
12. 5. 2019|

Čí je Má vlast? Festival Pražské jaro se o ni dělí s německým orchestrem i diváky ČT

Za akt česko-německého usmíření považuje ředitel Pražského jara Roman Bělor zahajovací koncert 74. ročníku tohoto mezinárodního hudebního festivalu. Tradiční Má vlast, tentokrát v provedení Bamberských symfoniků, zahájí program 12. května. Slavnostní koncert lze sledovat mimo jiné v přímém přenosu od 20:00 na ČT art. Pražské jaro zve do 4. června celkem na pět desítek koncertů.
12. 5. 2019|

Hypnos, Atlas mraků a těremin. Pražské jaro pěstuje soudobou českou hudbu

Tři díla soudobých českých skladatelů představí v premiéře 74. ročník Pražského jara. Vznikla na objednávku tohoto mezinárodního hudebního festivalu. Letošní program zahájí 13. května koncert Bamberských symfoniků.
19. 3. 2019|

Poslechněte si: Má vlast v podání České filharmonie zahájila Pražské jaro

Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany, v podání České filharmonie pod dirigentskou taktovkou Tomáše Netopila, byl tradičním slavnostním úvodem 73. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2018. Zahajovací koncert se uskutečnil v Obecním domě, v přímém přenosu jej vysílala Česká televize. Záznam si můžete poslechnout v tomto článku.
12. 5. 2018Aktualizováno12. 5. 2018, 22:53|

Začíná Pražské jaro, oslavuje století republiky a Bernsteina

Potřiasedmdesáté začíná Pražské jaro. Mezinárodní hudební festival tradičně zahájí v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany jeho cyklus Má vlast. Tentokrát zahajovací koncert odehraje Česká filharmonie, v přímém přenosu z Obecního domu si ho mohou poslechnout také diváci ČT art. Program letošního ročníku trvá do 3. června a zahrnuje celkem na padesát koncertů, zorientovat se v nich pomohl v rozhovoru ředitel festivalu Roman Bělor.
12. 5. 2018|

Pražské jaro začíná už v prosinci. Českou hudbou oslaví sto let republiky

Začal prodej vstupenek na Pražské jaro. Mezinárodní hudební festival příští rok připomene a oslaví sté výročí založení Československa. Mou vlast na zahajovacím koncertu 12. května přednese Česká filharmonie pod vedením Tomáše Netopila, festival zakončí Slovenská filharmonie se svým novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Krom toho se lze těšit na téměř 50 koncertů hudby symfonické i komorní, staré i soudobé.
12. 12. 2017|