TÉMA

Svět knihy

Zajímá mě proměna demokracie v totalitu, říká autor předlohy k seriálu Babylon Berlín

Německého spisovatele Volkera Kutschera znají čtenáři i diváci především jako autora detektivní série Babylon Berlín, podle níž vznikl stejnojmenný seriál. I k českým příznivcům románů z prostředí Výmarské republiky a nástupu fašismu se už dostal předposlední díl nazvaný Transatlantik. Kutscher knihu osobně představil na právě skončeném veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha. K hlavním hvězdám patřil britský autor fantasy Ben Aaronovitch, ruský spisovatel Vladimir Sorokin či ukrajinský literát Serhij Žadan.
15. 5. 2023|

Svět knihy Praha nemá letos hranice. Svou literaturu představí Aaronovitch, Fulghum i Sorokin

Začíná mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha. Letos svou hlavní pozornost neupírá k autorům z jedné země, ale čestným hostem jsou „autoři bez hranic“. Na pražském Výstavišti se čtenáři mohou od 11. do 14. května potkat například se zástupcem britské fantasy Benem Aaronovitchem či americkým filozofem každodenního života Robertem Fulghumem, kteří mají nemalý počet příznivců i v Česku. Festival umožní rovněž setkání s ruským literárním provokatérem Vladimirem Sorokinem a ukrajinskou literární hvězdou Serhijem Žadanem, který navíc odehraje koncert se svou kapelou. Tradičně má svůj stánek na veletrhu i Česká televize.
11. 5. 2023|

Exil mi dává svobodu kritizovat Peking, rozumíme dílu Havla, říká aktivista Nathan Law

Osmadvacetiletý aktivista a někdejší studentský vůdce Nathan Law v exilu poukazuje na věci, o nichž obyvatelé Hongkongu, odkud emigrovaly tisíce mladých lidí, mluvit nemohou. Stal se nejmladším hongkongským zákonodárcem, bojovníkem za lidská práva i politickým vězněm. Nyní žije v britském exilu a loni publikoval knihu Svoboda: jak ji ztrácíme a bráníme. O víkendu byl hostem pražského veletrhu Svět knihy.
13. 6. 2022|

Svět knihy Praha žije pro knihy, především z Itálie. Nedorazí ale nobelistka Alexijevičová

„Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem,“ hlásí moto aktuálního ročníku Světa knihy Praha, který začal ve čtvrtek. Mezinárodní veletrh a literární festival si ho vypůjčil od Umberta Eca, jehož rodná Itálie je navíc letošním čestným hostem. Výraznou pozornost se organizátoři rozhodli také věnovat Ukrajině. Veletrh ale představuje současnou tvorbu celkem z třiatřiceti zemí a regionů. Svůj stánek na pražském Výstavišti opět rozbila i Česká televize. Naopak pořadatelé těsně před začátkem oznámili, že nepřijedou dvě autorky, význam jejichž účasti ještě posílila válka na Ukrajině: Světlana Alexijevičová a Ljudmila Ulická.
9. 6. 2022|

Na Rusy tlačí kulturní sankce. Zapomenout můžou na premiéry Hollywoodu, plány Netflixu i pozvánku do Cannes

Světová kulturní sféra pokračuje v omezování kontaktů s Ruskem. Hollywoodské společnosti pozastavují premiéry nových snímků v tamních kinech, přestože země pro ně představuje velmi lukrativní trh. Ze streamovacích platforem na agresi vůči Ukrajině reagoval především Netflix, mimo jiné pozastavuje práci na chystaných ruských projektech. Mnohé, nejen filmové, festivaly daly najevo, že proputinovští umělci nejsou na jejich červených kobercích vítáni.
4. 3. 2022|

Mužům by prospělo, kdybychom žili ve feministickém světě, říká spisovatelka Adichiová

Světoznámá autorka Chimamanda Ngozi Adichiová v interview pro ČT24 poodhaluje, jaké mylné představy panují o feminismu. Spisovatel David Mitchell, který se proslavil románem Atlas mraků, zase v rozhovoru mluví o scénáři očekávaného filmu The Matrix Resurrections, který napsal společně s režisérkou Lanou Wachowski. Hostem akce Svět knihy byl vedle dvou zmíněných autorů také polský novinář Witold Szabłowski, s nímž ČT24 také natáčela.
29. 9. 2021|

Většina historických událostí byla jen o štěstí, myslí si francouzský spisovatel Binet. Na Svět knihy přivezl Civilizaci

Francouzský spisovatel Laurent Binet se před více než deseti lety proslavil románem o atentátu na Reinharda Heydricha. Teď se do Prahy vrátil a na veletrh Svět knihy přivezl svou zatím poslední knihu s názvem Civilizace. V ní rozvíjí myšlenku, jak by vypadala historie, kdyby se jihoameričtí Inkové ubránili dobyvatelům a sami se vylodili v Evropě. Rozhovor vedl Tadeáš Hlavinka.
25. 9. 2021|

Svět knihy se odsouvá na září, Češi však od pondělí mohou vyrazit do knihoven

Veletrh Svět knihy se odsouvá. Největší knižní akce v Česku se měla původně konat na začátku června, organizátoři ji ale kvůli epidemické situaci posunuli na konec září. Ředitel veletrhu Radovan Auer sdělil, že neexistují informace o tom, jakými pravidly by se organizátoři měli v červnu při pořádání podobné akce řídit. V Česku se také v pondělí čtenářům otevřely knihovny.
12. 4. 2021|

Kultura je možná jediná věc, ve které jsme světoví. Nenechme ji padnout, říká pořadatel Světa knihy

Na festival Svět knihy loni přivezl vzácné hosty, držitele Nobelovy ceny za literaturu Hertu Müllerovou s Mariem Vargasem Llosou. Letošní ročník však bude muset ředitel festivalu Radovan Auer kvůli šíření koronaviru posunout na podzim. „Dopad pandemie a krizových opatření bude zcela fatální a bez pomoci státu přijde řada lidí o práci,“ říká o dopadu na českou kulturu.
23. 3. 2020|

Dobrý román formuje, skrze obrazovky kultura ztratila kritického ducha, míní Vargas Llosa

Peruánský spisovatel a novinář Mario Vargas Llosa, který je hostem mezinárodního veletrhu Svět knihy v Praze, v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že Evropa dnes navzdory zkušenosti ze dvou světových válek opět čelí hrozbě nacionalismu. Román vnímá jako nástroj varování před omezením svobod. Zato zábava, která se na lidi hrne z obrazovek, podle něj výchově občanů s kritickým myšlením nenapomáhá. Otázky pokládal Petr Zavadil.
12. 5. 2019|

V roce '89 jsme si mysleli, že svoboda bude posilovat, ale vývoj se obrátil zpět, říká nobelistka Müllerová

Pražský veletrh Svět knihy hostí německou spisovatelku rumunského původu a držitelku Nobelovy ceny Hertu Müllerovou. Ve svém díle vychází především ze zkušeností z mládí stráveného v komunistickém Rumunsku. Jejím dlouholetým tématem je útlak menšin a šikana obyvatel v diktaturách. V Praze chce připomenout, že její knihy zůstávají i v současnosti alarmujícím způsobem aktuální. Rozhovor s ní vedl Jakub Anděl.
11. 5. 2019|

Venezuelu ovládá „banda extremistů", režim je odsouzen k zániku, míní spisovatel Vargas Llosa

Pád režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura je nezvratný proces, obnova hospodářství zničeného komunistickou ideologií ale bude trvat dlouho. Během své pražské návštěvy to uvedl slavný peruánský spisovatel a novinář Mario Vargas Llosa, který velkou část své literární dráhy zasvětil boji za demokracii.
11. 5. 2019|

Alejandro Jodorowsky: Zabíjíme sami sebe, chci lidem dodat optimismus

Průmysl z nás dělá otroky a politika nemá s opravdovým životem nic společného, tvrdí Alejandro Jodorowsky. Chilsko-francouzský avantgardní filmař a komiksový scenárista je jedním z hostů Světa knihy Praha. S fanoušky se setkal hned v první den tohoto mezinárodního literárního veletrhu a festivalu, v pátek odpoledne ještě chystá autogramiádu.
10. 5. 2019|

Začíná Svět knihy. Do jeho paměti se v Praze zapíší Llosa, Müllerová i Jodorowsky

Hosté z téměř čtyřiceti zemí a regionů se od 9. do 12. května setkají s českými čtenáři na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha. Hlavním tématem pětadvacátého ročníku jsou paměť a vzpomínky. Regionálně se zaměřuje především na tvorbu zemí Latinské Ameriky, kterou mimo jiné zastupuje nobelista Mario Vargas Llosa. K letošním literárním hvězdám se počítá také Herta Müllerová a Alejandro Jodorowsky. Tvorbu dalších autorů navíc 9. května přiblíží Noc literatury.
9. 5. 2019|

Na Světě knihy se setkají dva nobelisté: K Mariovi Vargasu Llosovi se přidá Herta Müllerová

Svět knihy Praha přivítá na letošním, pětadvacátém ročníku dva držitele Nobelovy ceny za literaturu. Už dříve pořadatelé oznámili, že na pozvání tohoto knižního veletrhu a literárního festivalu přijede poprvé do Česka Mario Vargas Llosa. Nově oznámeným hostem je představitelka německé literatury Herta Müllerová. Oba se s českými čtenáři setkají také při společné debatě.
28. 3. 2019|

Světový autor na Světě knihy. Do Česka poprvé přijede Mario Vargas Llosa

Spisovatel, novinář, politik a nobelista Mario Vargas Llosa přijede v květnu do Prahy. Ve Španělsku žijící peruánský autor přijal pozvání mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Spolu s dalšími autory představí literární pestrost Latinské Ameriky. Svět knihy si tento region, který nezahrnuje zdaleka jen magický realismus, vybral v 25. ročníku jako čestného hosta.
26. 2. 2019|

Izraelský literát: Frustrují mě politici. Řešením je mírová cesta, ne válka

Současný konflikt s Íránem i téma soužití mezi Palestinou a Izraelem otevřel na Světě knihy spisovatel Asaf Gavron. Na veletrh a literární festival, který se do neděle 13. května konal v Praze, přijel představit svou knihu Osada na pahorku.
15. 5. 2018|

Svět knihy převrací dvacáté století, probere i Izrael a komiks

Převratné dvacáté století se stalo jedním z hlavních témat veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Své o převratných událostech ví i Izrael, země, jejíž literaturu Svět knihy ve 24. ročníku především představuje. Velký prostor bude od 10. do 13. května na pražském výstavišti v Holešovicích, a nejen tam, věnován i komiksu.
10. 5. 2018|