TÉMA

René Roubíček

Česká skleněná plastika se vrátí po půl století z Japonska domů

Do České republiky se vrací jedno z uměleckých děl z expozice na Světové výstavě v Ósace v roce 1970. Skleněný mrak výtvarníka Reného Roubíčka byl přes půlstoletí v lázeňském zařízení v Japonsku. O záchranu se zasloužilo české velvyslanectví v Tokiu ve spolupráci s firmou Lasvit. Ta dílo přepraví a po renovaci pravděpodobně vystaví ve veřejném prostoru. Informovala o tom zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.
25. 4. 2023|

České umělecké sklo je unikát a světový pojem. Výstava ukazuje, co dokážou mistři

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve na novou výstavu, která představuje výběr toho nejlepšího z české sklářské tvorby. Expozice nazvaná Plejády skla 1946–2019 připomíná, že  české umělecké sklo je světový pojem a někteří tvůrci jako Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová či René Roubíček patří mezi mistry této disciplíny.
6. 4. 2019|

Zemřel René Roubíček, který se řadil k otcům moderního sklářského umění

Ve věku 96 let zemřel 29. dubna významný sklářský výtvarník René Roubíček. ČTK to s odvoláním na rodinu sdělila ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea (UPM) Helena Koenigsmarková. Roubíček patřil k otcům moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Roubíček významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě. Se sklem spojil i novou dimenzi - volný prostor.
4. 5. 2018|