TÉMA

Terry Gilliam

Svět zasáhla komedie, náhlá a brutální komedie. Pythonovský humor bez hranic se rozlétl před 50 lety

Z moře se vynoří zarostlý a po všech stránkách strhaný muž, aby publiku sdělil jediné slůvko. Tedy, technicky dvě: It's. Tohle jednoduché „It's“ bez přehnané nadsázky změnilo svět komedie, televizní zábavy a dalo vzniknout fenoménu, z nějž komikové, filmaři, scenáristé, spisovatelé a vůbec celá popkultura čerpají dodnes. Přesně před padesáti lety se na britských televizních obrazovkách představila skupinka Monty Python, ze které se stalo synonymum pro naprosto potrhlý humor.
5. 10. 2019|

„Máme sny, ale nakonec všechno pokazíme.“ Terry Gilliam doprovodil do Varů Dona Quijota

Muž, který zabil Dona Quijota je film, který si režisér Terry Gilliam vyvzdoroval. Chvílemi to totiž vypadalo, že spíš Don Quijot – obrazně myšleno – zabije tohoto amerického filmaře. Od prvotního nápadu do premiéry totiž uplynulo bezmála třicet let. Jestli všechna anabáze stála za to, mohli posoudit i návštěvníci festivalu v Karlových Varech, kam Gilliam přijel svůj snímek osobně uvést.
5. 7. 2018|

Tim Robbins se vykoupí z věznice Shawshank i jako host festivalu ve Varech

Vykoupení z věznice Shawshank se řadí k nejlepším filmům všech dob. I zásluhou jednoho z hlavních herců tohoto vězeňského dramatu Tima Robbinse. Osobně ho budou moci poznat letošní návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech, jehož bude hostem a odkud si odveze Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. Ke kolonádám se chystá také už podruhé „Monty Python“ Terry Gilliam nebo američtí seriáloví herci Caleb Landry Jones a Rory Cochrane.
19. 6. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Gilliamův boj s větrnými mlýny je u konce. Natočil Dona Quijota

Smůla, která provázela člena Monty Pythonů Terryho Gilliama, když před dvaceti lety adaptoval příběh Dona Quijota, je pověstná. Od potíží s lokacemi po zranění hlavního herce. Gilliam tehdy film nedotočil. Svého úmyslu se ale nevzdal a nyní dílo dokončil. Film Muž, který zabil Dona Quijota bude mít premiéru na festivalu v Cannes.
5. 5. 2018|