TÉMA

Lovosice

Za pokus o vraždu potrestal soud bývalého místostarostu Lovosic dvanácti lety vězení

Ústecký krajský soud určil bývalému místostarostovi Lovosic Miroslavu Závadovi (dříve ODS) za pokus o vraždu trest dvanácti let vězení. Podle soudu se úmyslně pokusil usmrtit manžela ženy, s níž byl na hotelu. Rozsudek není pravomocný, Závada se na místě odvolal. Někdejšímu politikovi, kterého policie nedávno obvinila z podvodu, hrozilo až dvacet let vězení. Vinu odmítl, uváděl, že výstřel zazněl náhodou.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Bývalého místostarostu Lovosic zadržela policie, zřejmě v souvislosti s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu zadržela policie. Podle informací České televize to souvisí s jeho činností v krajské příspěvkové organizaci. Zadržení někdejšího komunálního politika potvrdil soudce Martin Parolek, jehož trestní senát měl ve středu projednat případ, v němž je Závada obviněn z pokusu o vraždu. Podle Parolka ale aktuální zadržení s kauzou nesouvisí.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 13:17|

ŘSD obviňuje ústecký spolek, že brzdí kolaudaci dálnice D8. Ten to však odmítá

Ústecká dálnice D8 stále nemá kolaudaci, a to i přes to, že její poslední úsek vedoucí přes České středohoří otevřeli silničáři už před sedmi lety. Podle nich za zdržení mohou soudy s aktivistickými spolky. Mezi nimi má být i ten z Ústí nad Labem, jeho zástupci to ale popírají.
3. 11. 2023|

D8 byla ve směru na Německo po střetu kamionu s autem přes čtyři hodiny zavřená

Dálnice D8 byla po nehodě nákladního vozu s osobním autem na 61. kilometru nedaleko Řehlovic na Ústecku směrem na Německo více než čtyři hodiny uzavřená. Tvořily se kolony. Jedním pruhem policisté provoz obnovili v 15:40.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 17:05|

Ministerstva životního prostředí a dopravy se přou o jez na Labi. Vznikne další studie

Vzniká další rozsáhlá vědecká studie kvůli plánovanému obřímu jezu na dolní toku Labe. O projekt za pět miliard se přou ministerstva životního prostředí a dopravy. Jde o to, jestli mohou stejné ekosystémy, které by stavba zničila, fungovat jinde. Jez by měl stabilizovat hladinu řeky a pomoci lodím při suchu.
13. 3. 2023|

Vlaky z Lovosic do České Lípy jezdí po opravené trati. Po měsících prací se zvýšila rychlost i výška nástupišť

Správa železnic završila modernizaci trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou. Cestující museli na jaře a v létě přetrpět vleklé výluky, odměnou jim nyní je rychlejší, klidnější a také bezpečnější jízda. Od 11. prosince tudy začnou jezdit vlaky na prodloužené lince Postoloprty – Česká Lípa, některé spoje dojedou až k Máchovu jezeru.
30. 11. 2022|

První vysokorychlostní trať v Evropě se otevřela před 45 lety. Dnes jsou jich desítky, téměř všechny na bývalém Západě

Vysokorychlostní železnice v Evropě slaví „půlkulaté“ výročí. První úsek trati pro rychlost nad 230 kilometrů za hodinu byl zprovozněn před 45 lety v Itálii. Za tu dlouhou dobu se síť rychlodrah rozrostla na tisíce kilometrů, rozsáhlé funkční vysokorychlostní sítě mají kromě Itálie také Francie, Španělsko a Německo. Další země mají jednotlivé tratě – ale zatím jsou to jen státy někdejšího Západu. Na východ od bývalé železné opony se jezdí přes 230 kilometrů za hodinu jedině v Rusku. Česko po desítkách let diskusí a přešlapování zahájilo faktickou přípravu stavby rychlodrah v minulém desetiletí.
24. 2. 2022|

Na některých železničních tratích jsou výluky několik sezon za sebou, odrazuje to cestující

Cestování vlakem v Česku opět komplikují desítky výluk. Správa železnic přitom často opravuje tratě, na kterých pracovala už v předchozích letech. Cestující tak musejí přestupovat do náhradních autobusů i několik sezon po sobě. Proti tomu už se ozval Ústecký kraj – podle něj takový postup rekonstrukcí lidi od šetrnější hromadné dopravy odrazuje.
21. 8. 2021|

Škoda na technologii po výbuchu v lovosickém Preolu šplhá ke 200 milionům korun

Lovosický výrobce biopaliv Preol odhadl škody na technologii po červencovém výbuchu na 150 až 200 milionů korun. Na dodávku nové bude čekat téměř rok, řekl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které Preol patří. Policie událost, při které byl vážně zraněn jeden člověk, vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
19. 8. 2021|

Požár po výbuchu v Lovosicích hasiči zkrotili. Na místo mohou vyšetřovatelé

Na místo výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku ve středu zamířili vyšetřovatelé policie a hasičů. Budou zjišťovat příčiny události, při které se zranili čtyři lidé. Z preventivních důvodů zůstává na místě jedna jednotka hasičů. Policisté událost vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti a prověřují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:00|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Evropská komise vyšetřuje Mondelez kvůli omezování soutěže. Firmě patří i české sladkosti

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda americký výrobce cukrovinek Mondelez neomezoval hospodářskou soutěž na několika národních trzích s čokoládou, sušenkami a kávou. Unijní exekutiva to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě. Do portfolia amerického potravinářského giganta spadá mnoho globálních i regionálních značek, například čokoláda Milka, sušenky Oreo, z českých také Fidorka nebo Kolonáda.
28. 1. 2021|

Na Praděd se letos na Nový rok nepůjde. Klub českých turistů ruší i další výstupy

Klub českých turistů (KČT) letos poprvé po téměř padesáti letech nebude organizovat tradiční novoroční výstup na Praděd. Rušit se budou i další výstupy. Omezení počtu lidí totiž nedává některým organizátorům jinou možnost než pochody zrušit.
7. 12. 2020|

Po čtvrtroce čekání vyplula mohutná loď z Lovosic do nového domova v Nizozemsku

Po necelém čtvrtroce čekání vyplul z Lovosic mohutný tanker. Míří do Nizozemska, kde bude přepravovat olej. Lovosická loděnice mohutná plavidla spouští každoročně, tříměsíční čekání je přitom poměrně krátké. Na dostatek vody v Labi nad Děčínem čekají někdy i déle než půl roku.
22. 10. 2020|

Někdy se historie opakuje. Negrelliho viadukt znovu otevřou přesně 170 let od zprovoznění

Trať z Prahy do Drážďan jubiluje. Její první úsek z Prahy do Lovosic byl otevřen 1. června 1850. Součástí byl i technický klenot své doby – více než kilometrový most přes Vltavu a Karlín. Rovných 170 let poté se tento most otevírá znovu, tentokrát po tříleté generální opravě, během níž byl do značné míry znovu sestaven.
1. 6. 2020|

Nebezpečná křižovatka u Lovosic se změní na kruhový objezd

Kruhový objezd místo nepřehledné křižovatky vznikne u Lovosic na křížení silnice I/15 se Siřejovickou ulicí. Od roku 2007 se tam staly tři smrtelné nehody, provizorně už tam betonové zátarasy okružní křižovatku v minulosti tvořily. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je na místě snadné ztratit orientaci a přehled o přednosti v jízdě. Práce na přestavbě křižovatky by měly začít ještě letos.
15. 4. 2020|
Sucho

Potůčky nezurčí, bystřiny neburácejí ani zjara. Suchem trpí lodě, rybníky i elektrárny

Dlouhodobé sucho ohrožuje nejen zemědělce nebo lesníky, ale stále více také rybníkáře a chovatele ryb. Vysoušením spodních vod trpí třeba tradiční rybníky na jihu Čech. Stále ohroženější jsou čeští loďaři; provozovatelé malých elektráren na řekách s obavami hledí na zbytek roku. Ministerstvo zemědělství očekává, že už na jaře vyschnou některé menší toky.
23. 2. 2020|

Z Lovosic vyplul tanker pro Nizozemce, na dostatek vody v Labi čekal čtvrt roku

Na dlouho odkládanou cestu z Lovosic do Nizozemska se vydal říční tanker. Není první ani poslední lodí, která musela po svém spuštění měsíce čekat, než bude v Labi tolik vody, aby dokázala odplout z Čech do Saska. O den ještě vyplutí odložil opačný problém – měl naopak příliš malý ponor a hrozilo, že se nevejde pod mosty na trase.
20. 2. 2020|

Odkud, kam a proč? Výzkum ukáže, jaký smysl dávají v Česku rychlovlaky

Vysokorychlostní železniční tratě se v Česku zatím začínají projektovat, za pět let by již mohly první úseky začít i fyzicky vznikat a nejpozději do deseti let se po nich začne i jezdit. Zatím bez jednoznačné odpovědi však je ta nejdůležitější otázka: Kdo jimi bude jezdit? Ve spolupráci několika fakult Masarykovy i Karlovy univerzity vzniká výzkum, který by to měl do detailu ukázat.
1. 2. 2020|
Reportéři ČT

Podnikatel načerno staví v chráněném přírodním parku. Dělají to i jiní, hájí se

Vlivný severočeský podnikatel se svojí známou staví dům v chráněném přírodním parku, kde jsou jakékoliv stavby přísně zakázané. Nedbal na výslovné zákazy úřadů, hájí se tím, že se stavbou nemá nic společného a nejde o jedinou černou stavbu v Česku. Případem se zabývali Reportéři ČT.
1. 10. 2019|

Archeologové vykopali u Lovosic hrob s pravěkým pohřebním vozem

U Lovosic objevili archeologové při průzkumu průmyslového parku velký a zachovalý hrob ze starší doby železné, přibližně ze sedmého století před naším letopočtem. Součástí posmrtné výbavy byl čtyřkolový vůz. To podle odborníků napovídá, že pohřbeným musel být někdo z nejbohatší společenské vrstvy.
3. 5. 2018|