TÉMA

Gambie

Wagnerovci udrží režimy, stabilitu ale ne, míní politický geograf o převratu v Nigeru

Svržený nigerský prezident Mohamed Bazoum varoval, že celá oblast Sahelu může kvůli působení wagnerovců skončit pod ruským vlivem. Síla žoldnéřů však není tak velká, jak by se mohlo zdát, řekl politický geograf Bohumil Doboš v Událostech, komentářích. Wagnerovci podle něj sice dokáží udržet režimy, ale ohrožují stabilitu. Dokáže si také představit, že by v Nigeru vojensky zasáhlo hnutí ECOWAS (Hospodářské společenství západoafrických států), nedokáže ale odhadnout, zda by bylo úspěšné.
5. 8. 2023|

Evropa chce rychleji vracet migranty, kterým zamítla azyl. Bude víc tlačit na jejich domovské státy

Evropská unie chce efektivněji a rychleji vracet odmítnuté žadatele o azyl do zemí jejich původu. V době rostoucího počtu migrantů mířících do Evropy hledá způsob, jak přesvědčit africké či asijské země k lepší spolupráci při návratech jejich občanů. Podle Evropské komise se v současnosti do své vlasti vrací jen 21 procent těch, jejichž žádosti úředníci členských států vyhodnotí jako neopodstatněné. Loni se počet žadatelů o azyl v Evropské unii zvýšil o polovinu, na více než 920 tisíc.
28. 1. 2023|

Oteplování poškozuje děti už před narozením, ukázal výzkum

Klimatická krize zvyšuje rizika pro zemědělkyně v Africe, které obvykle pracují po celou dobu těhotenství. Rostoucí teploty mohou způsobovat komplikace u nenarozených dětí pracovnic, které patří k lidem už tak nejvíce zasaženým globálním oteplováním.
13. 12. 2022|

Indické sirupy proti kašli zřejmě zabily 66 dětí, varuje před nimi Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala celosvětové varování před sirupy proti kašli vyrobenými v Indii. Jsou pravděpodobně spojeny s úmrtím 66 dětí v Gambii.
11. 10. 2022|

Spojené státy se rozhodly prohlásit násilí páchané na Rohinzích v Barmě za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla prohlásit násilí páchané barmskou (myanmarskou) armádou na menšinových Rohinzích za genocidu. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvedly agentury AFP a Reuters.
21. 3. 2022|

Řešil spor o Gabčíkovo nebo válku v bývalé Jugoslávii. Soudní dvůr OSN zasedá už sto let

Přesně před sto lety začal právní spory mezi jednotlivými státy řešit Stálý dvůr pro mezinárodní spravedlnost v nizozemském Haagu. Od roku 1946 pak jeho pravomoci převzal Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ), který je nejvyšším soudním orgánem a proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Soud se zabývá například četnými územními spory, v posledních letech soudí i případy obvinění z genocidy.
15. 2. 2022|

V tlačenici před zápasem fotbalistů Kamerunu a Komor zemřelo nejméně šest lidí

Nejméně šest lidí přišlo o život v tlačenici u stadionu v Yaoundé před osmifinále mistrovství Afriky mezi fotbalisty domácího Kamerunu a Komor. Uvedla to agentura AP, podle které může být obětí ještě více.
24. 1. 2022|

Myanmarský soud uložil svržené vůdkyni Su Ťij čtyřletý trest vězení

Soud uložil svržené vůdkyni Myanmaru (Barmy) Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:07|

Žaloba na Myanmar ohledně Rohingů je neúplná a zavádějící, řekla u soudu Su Ťij

Vůdkyně Myanmaru Do Aun Schan Su Ťij vystoupila u soudu, který viní její zemi z genocidy Rohingů. Žaloba vznesená u Mezinárodního soudního dvora OSN podává podle Su Ťij „klamný a neúplný“ obrázek o dění v Arakanském státě. Bezpečnostní složky zde čelily vnitřnímu konfliktu, který odstartovaly útoky rohingských ozbrojenců, tvrdí vůdkyně. Ujišťovala také, že pokud armáda má na svědomí válečné zločiny, budou jejich pachatelé stíháni.
11. 12. 2019|

Haagský soud řeší možnou genocidu v Myanmaru. Problém s Rohingy nevyřešíme přes noc, říká Su Ťij

U Mezinárodního soudního dvora OSN začalo vyšetřování možných zločinů spáchaných na myanmarské etnické menšině Rohingů. Podle soudců mohlo docházet k systematickému násilí, a tedy i zločinům proti lidskosti. Za žalobou stojí Gambie, která volá po ukončení genocidy. Z Arakanského státu na západě země uprchlo v roce 2017 přes 740 tisíc lidí. Jednání má trvat tři dny a účastní se ho i kritizovaná myanmarská vůdkyně Su Ťij.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 14:48|

Jako by po zemětřesení přišlo tsunami. Krach Thomase Cooka ohrožuje hoteliéry na celém světě

Někdo byl připraven, jiné ale krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook zaskočil. Hotely na celém světě se teď strachují, jak to bude s platbami tak velké společnosti za letošní sezonu, a celá branže se po pádu tohoto giganta bojí budoucnosti. Někteří na druhou stranu pociťují optimismus v souvislosti s tím, že končí časy, kdy byl Thomas Cook hegemonem v odvětví cestovního ruchu. Jaký to bude mít vliv na ceny dovolených v příštím roce, to si ale zatím nikdo netroufá říct, poznamenala agentura DPA.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 15:09|
Uprchlická krize

„V Gambii nám zůstanou ženy, které se nebudou mít za koho provdat“

Za poslední rok významně ubylo lidí prchajících do Evropy před válkou. Většina těch, kteří připlouvají k evropským břehům, jsou ekonomičtí migranti ze západní Afriky. Mezi příchozími je velké zastoupení migrantů z Gambie, malé země na břehu Atlantiku, kam míří ročně desetitisíce turistů z Evropy. Většina Gambijců odchází do Evropy proto, že sní o lepším životě a vysokém výdělku. V gambijské vesnici Njaba Kunda natáčela Markéta Kutilová.
2. 5. 2018|