TÉMA

Petra Hůlová

Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Postavili jsme mnoho škol, říká Pokorná Jermanová. Do středních se nedala ani koruna, reagovala Pecková

Kapacita středních škol ve Středočeském kraji je dostatečná, shodla se současná hejtmanka kraje Petra Pecková (STAN) s poslankyní a bývalou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Problém podle nich je zejména v okolí Prahy, kde je nutné kapacity navýšit. Za minulého vedení se dle Pokorné Jermanové podařilo postavit mnoho škol a zvýšit jejich kapacitu. „Do středních škol se ale nedala ani koruna,“ reagovala Pecková v Událostech, komentářích.
25. 5. 2023|

Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT

Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.
23. 3. 2023|

Petra Hůlová vytáhla Nejvyšší kartu. Je o kulturních válkách i ženské neviditelnosti, říká

Spisovatelka Sylvie Novak se na prahu padesátky ohlíží za úspěšnou kariérou angažované autorky a reflektuje komplikovaný osobní život. A pak je tu přítomnost: stárnutí a s ním související „neviditelnost“ a také mezigenerační nepochopení s dcerou. Hrdinka románu je a zároveň i není alter egem autorky knihy – spisovatelky Petry Hůlové. Svůj dvanáctý titul nazvala Nejvyšší karta.
18. 3. 2023|

Literáti kritizují ministerstvo kultury za podmínky dotačního programu

Z Národního plánu obnovy, v němž je na financování kulturních projektů vyhrazeno v celkovém objemu necelých pět a půl miliardy korun, získá podporu i literární tvorba. První výzva už byla ukončena, mezi literáty vyvolala kritiku.
19. 11. 2022|

Sjezd spisovatelů řeší roli literatury. Sílu pořád má, i když svět se už neobjevuje přes knihovnu

„Chceme zdůraznit význam literatury jako nástroje reflexe a porozumění,“ vytyčila předsedkyně Asociace spisovatelů Jitka Bret Srbová jeden z cílů aktuálního Sjezdu spisovatelů. Jedná se teprve o druhé takové setkání organizované po sametové revoluci. Motto letošního sjezdu zní: Mluvme spolu. Setkání se koná v Praze a účastní se ho kromě autorů také literární teoretikové, historikové i zástupci kulturních organizací a médií, nejen z Česka, ale i zahraničí.
16. 9. 2022|

Proč mají Poláci rádi české knihy? Kvůli ateismu i černému humoru, říká Mariusz Szczygiel

Češi jsou jazykoví vlastenci, všechno počeští, myslí si polský spisovatel a nakladatel Mariusz Szczygiel. Příklad? Neříkají CD, ale cédéčko, název Hollywood vyslovují podle nálady a vůbec – cizí slova rádi upravují. Szczygiel byl ambasadorem české literatury na veletrhu ve Varšavě. Rozdíl mezi polskou a českou literaturou vidí i v přístupu. Poláci podle něj píší o lidech, kteří reprezentují ideje. Čeští spisovatelé často popisují obyčejný život.
13. 9. 2021|

Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba

S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|

Recenze: Petra Hůlová a její souboj pohlaví. Sjedeme to ještě jednou

Námět z loňského románu Stručné dějiny Hnutí přetavila Petra Hůlová do divadelní hry. Byla nastudována v česko-německé koprodukci a uvádí se v pražském Divadle Komedie a ve Státním divadle Norimberk.
12. 4. 2019|

Strážci občanského dobra znovu komentují společnost. Jen knihu vyměnili za divadlo

Jaká je současná česká společnost viděna očima poražených? Spisovatelka Petra Hůlová se vrátila ke své knize Strážci občanského dobra a napsala divadelní hru, která je aktualizací původního příběhu po patnácti letech. Hlavním motivem pro ni byl současný stav rozdělené české společnosti.
25. 6. 2018|

Běda mužům, kterým žena vládne? Feminismus nemusí končit totalitou, upozorňuje Hůlová

Kampaň MeToo vygradovala debatu o postavení žen ve společnosti, i když v českých krajích ne s takovou intenzitou jako třeba ve Spojených státech. V tomto kontextu – ačkoliv zároveň nezávisle na něm – vyšla nová kniha Petry Hůlové. Ve Stručných dějinách Hnutí popisuje společnost ovládanou ženami z pohledu bachařky v jednom z převýchovných táborů pro muže. Podle spisovatelky není její dystopický román kritikou feminismu ani obžalobou mužů, má být podnětem k diskusi o rovnosti pohlaví.
31. 5. 2018|