TÉMA

Monty Python

Spolupráce na Ukrajině nás sblížila, míní britský velvyslanec v Česku Field

„Zažili jsme útoky ze strany Ruska – Vrbětice, Salisbury. Viděli jsme, jak se Rusové chovají,“ řekl v Událostech, komentářích nový velvyslanec Spojeného království v Česku Matthew Field k uplynulému roku, který poznamenala ruská invaze na Ukrajinu. Zmínil také brexit a hovořil i o svém zájmu o českou kulturu nebo otevřeném způsobu komunikace.
16. 2. 2023|

Lidstvo se už dvacet let toulá galaxií bez průvodce. Douglas Adams změnil žánr sci-fi

Vypít v poledne šest piv, přes rameno si hodit ručník a vydat se ke hvězdám. Nikoliv s grandiózním posláním, ale ve vleku překotných událostí a oděn v županu. Posléze najít odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec a zjistit, že vlastně neznáme otázku samotnou. Věty, které nedávaly smysl, dokud je neposkládal britský humorista a spisovatel Douglas Adams. Jeho Stopařův průvodce Galaxií změnil žánr sci-fi a stal se kultem. Britský autor odešel přesně před dvaceti lety – 11. května 2001.
11. 5. 2021|

Svět zasáhla komedie, náhlá a brutální komedie. Pythonovský humor bez hranic se rozlétl před 50 lety

Z moře se vynoří zarostlý a po všech stránkách strhaný muž, aby publiku sdělil jediné slůvko. Tedy, technicky dvě: It's. Tohle jednoduché „It's“ bez přehnané nadsázky změnilo svět komedie, televizní zábavy a dalo vzniknout fenoménu, z nějž komikové, filmaři, scenáristé, spisovatelé a vůbec celá popkultura čerpají dodnes. Přesně před padesáti lety se na britských televizních obrazovkách představila skupinka Monty Python, ze které se stalo synonymum pro naprosto potrhlý humor.
5. 10. 2019|

Monty Python se neobejdou bez humoru a muzikál v Brně bez Slováků

Král Artuš přijel do Brna hledat svatý grál, ovšem ne coby onen moudrý a důstojný panovník, jak je známý z legend, ale jako potrhlý nemotora. Historický příběh z anglické minulosti vypráví Městské divadlo Brno v bláznivé muzikálové komedii Spamalot podle Monty Pythonů.
2. 5. 2018|