TÉMA

Slovácké divadlo

Slovácké divadlo připravuje premiéru hry Jak jsme se dostali až sem

Ve Slováckém divadle proběhne premiéra nové hry Jak jsme se dostali až sem. Režíruje ji bývalý ředitel uherskohradišťské scény Michal Zetel, který je spolu s herci a dalšími členy inscenačního týmu i jejím autorem. Premiéra představení je na programu v sobotu 6. dubna. Hra navazuje na oceňované Tři sestry, které Zetel ve Slováckém divadle uvedl před dvěma lety. V případě nové inscenace však dle režiséra divadelníci využili odlišný přístup.
3. 4. 2024|

Láska, vzdor a smrt vrací na jeviště E. F. Buriana. Novátorského divadelníka s levicovým myšlením

Všestranný divadelník a teoretik umění Emil František Burian patřil k osobnostem meziválečné umělecké avantgardy. Před druhou světovou válkou, a zejména po ní byla jeho tvorba do značné míry ovlivněna jeho levicovým smýšlením. Dnes se jeho hry na česká jeviště příliš nevrací, k výjimkám patří premiéra ve Slováckém divadle, kde pod názvem Láska, vzdor a smrt uvádějí jeho scénickou montáž lidové poezie.
7. 11. 2023|

Slovácké divadlo hraje se špatně rozdanými kartami. Nastudovalo Dealer's Choice

Ve Slováckém divadle rozehráli partii s konverzační komedií úspěšného britského autora Patricka Marbera. Jeho hra Dealer's Choice, s podtitulem Kdo rozdává, rozhodne, pojednává se suchým humorem o hráčské vášni, a především o mezilidských vztazích. Mnoho sezon se hrála v pražském Dejvickém divadle, nyní se v novém, teprve druhém českém nastudování karty rozdávají v Uherském Hradišti.
11. 1. 2023|

Cyrana ve Slováckém divadle trápí místo nosu kožní onemocnění, ale pořád také láska

„Svůj širák odhazuji v dál.“ Svou nejznámější větu Cyrano z Bergeracu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti nepronese. A změna textu není jediné, čím se aktuální nastudování liší od slavného dramatu z 19. století. Divadelníci totiž sáhli po adaptaci od současného britského dramatika Martina Crimpa. Známý milostný příběh je podle nich v tomto přepisu pro diváky srozumitelnější.
31. 10. 2022|

Slovácké divadlo inscenuje Teror u skutečného soudu. O vině rozhodují diváci

Návštěvníci novinky Slováckého divadla doslova zažívají drama v soudní síni. Hru Teror totiž divadelníci inscenují ve skutečné jednací síni Okresního soudu v Uherském hradišti. O vině, či nevině fiktivního obžalovaného navíc rozhodují sami diváci. Původně německou hru uvedly už stovky scén po celém světě.
13. 5. 2022|

Festival Dvořákova Praha odmítl ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medaili nikoliv

Svůj program v reakci na ruskou agresi upravují některé kulturní instituce a akce. Festival Dvořákova Praha zrušil zářijové vystoupení ruského dirigenta Valerije Gergijeva. Důvodem je jeho podpora současné ruské zahraniční politiky a prezidenta Vladimira Putina. Naopak písničkář Jaromír Nohavica nechce vracet vyznamenání, které od Putina před čase obdržel – dostal je podle svých slov za písně. Slovácké divadlo se svůj názor na aktuální situaci rozhodlo říct zařazením nové hry o ruských dezinformacích.
25. 2. 2022|

„Čechov by se nezlobil,“ věří režisér. Tři sestry ve Slováckém divadle nechává improvizovat

Jako první letošní premiéru nasadilo Slovácké divadlo Tři sestry. Klasiku od Antona Pavloviče Čechova o touze po lepším životě pojal ale režisér Michal Zetel jako improvizační dobrodružství. Herci se třeba nesměli učit text.
24. 1. 2022|

„Vše je tak, jak má být.“ Jesus Christ Superstar slaví padesátiny ve Slováckém divadle

Slovácké divadlo po odkladech kvůli pandemii uvedlo konečně v premiéře svůj dosud nejnáročnější muzikálový projekt. Jesus Christ Superstar od 9. října v Uherském Hradišti vypráví příběh posledních dnů Ježíše Krista, téměř na den přesně půlstoletí od prvního uvedení této rockové opery na Broadwayi. Na českých jevištích se Jesus Christ Superstar stal hitem při prvním nastudování v devadesátých letech.
12. 10. 2021|

Slovácké divadlo dohání lockdown. Herci zahrají desítky odložených představení

Slovácké divadlo odehraje v nové sezoně, která začala v úterý, zhruba osmdesát odložených představení. Letos a loni je uherskohradišťský soubor nestihl odehrát kvůli opatřením souvisejícím se šířením koronaviru. Divadelníci připravují pro 77. sezonu i několik premiér včetně dlouho chystaného muzikálu Jesus Christ Superstar, sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.
17. 8. 2021|

Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
24. 5. 2021|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|
Doporučujeme

Nejistá sezona trvá, divadla doufají, že se do hry vrátí v létě

Spadnout oponu musela nechat divadla v Česku kvůli pandemii už loni na jaře, znovu zavřená jsou od loňského podzimu. Divadelníci by po vládě chtěli odhad, jak dlouho ještě budou hrát jen pro prázdné sály. Zatím s optimismem, nebo aspoň s nadějí, vyhlížejí léto a zkoušejí premiéry odkládané na podzim. Aktuální omezení některé scény zasáhly více, jiné méně, například Slovácké divadlo muselo propustit část hereckého souboru. Ministerstvo kultury plán rozvolňování v kultuře teprve chystá, divadla se ale zřejmě mezi prvními neotevřou.
31. 3. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 11:42|

Šéf Slováckého divadla Bartoš odstoupil. Město na funkci ředitele vypíše výběrové řízení

Ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Jaroslav Bartoš ke čtvrtku odstoupil ze své funkce. Divadlo vedl od 1. září letošního roku, kdy v jeho čele nahradil Michala Zetela. Bartošův nástupce vzejde z výběrového řízení, které vypíše město jako zřizovatel divadla. Situace je důsledkem napjatých vztahů v divadle, sdělil v tiskové zprávě starosta Stanislav Blaha (ODS).
10. 12. 2020|

Chleba se sádlem a podpis, prosím. Slovácké divadlo otevřelo okénko U Hladového herce

Slovácké divadlo je, stejně jako ostatní tuzemské scény, pro diváky zavřené, otevřelo tedy alespoň dočasné občerstvení. V okénku U Hladového herce ve čtvrtek odpoledne obsluhují členové uherskohradišťského souboru.
12. 11. 2020|

Woody Allen ve Slováckém divadle. Herce proklel nefritový škorpion

Bláznivou kriminální retrokomedii Woodyho Allena uvede v sobotu Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Krádež vzácných šperků zavaří hlavu chaotickému vyšetřovateli, proti kterému se postaví racionální manažerka. Prokletí nefritového škorpiona je první premiérou po nucené koronavirové pauze.
12. 6. 2020|

KVÍZ: Poznáte díla Boženy Němcové? Dobrý čtenář má pro odpověď přes plot skočit

„Ty jsi ale vždy říkala: ‚Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.' Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu,“ poznamenává Božena Němcová v úvodu svého nejslavnějšího díla – Babičky. Obávala se zbytečně, Babička skončila druhá v anketě Kniha mého srdce a příběh „šťastné to ženy“ znají i ti, kterým se podařilo této povinné četbě vyhnout. Jak jste na tom ale s dalšími díly Boženy Němcové? Zkuste si na dvousté výročí narození významné spisovatelky, s jakým úspěchem dovedete následující ukázky přiřadit k jejím prózám.
4. 2. 2020|

S atomy to umíme, s city ne, ukazuje Její pastorkyňa ve Slováckém divadle

Do Slováckého divadla se vrací Její pastorkyňa. Drama z moravského venkova, jímž uherskohradišťská scéna před pětasedmdesáti lety začínala, se v nejnovějším nastudování obejde bez krojů a od původní hry z konce předminulého století se liší i jazykem. Tragickému příběhu o síle mateřské lásky, pýše a odpuštění ale změny nijak neubírají na síle.
10. 1. 2020|

Nenechte se spoutat. Slovácké divadlo svobodně přelétává nad kukaččím hnízdem

Podvodníček Randle McMurphy svádí opět boj o vlastní svobodu a důstojnost, tentokrát v Uherském Hradišti. V tamním Slováckém divadle uvedli totiž o víkendu v premiéře Přelet nad kukaččím hnízdem. Hru podle románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven napsal na začátku šedesátých let Dale Wasserman, nejvíce ale příběh proslavila oscarová filmová verze Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.
12. 11. 2019|

Psaní Posledního deníku Květy Fialové byla pro mě terapie, říká autor knihy Josef Kubáník

Velké přátelství Květy Fialové a Josefa Kubáníka trvalo devět let, herecký kolega se stal nejen jejím přítelem, ale i důvěrníkem. Poslední tři roky  jejího života za herečku psal deník, který se stal základem pro knihu Poslední deník Květy Fialové. V nakladatelství Zeď vyšla u příležitosti hereččiných nedožitých devadesátých narozenin.
22. 9. 2019|

Musí mít život happy end? Slovácké divadlo prožívá Kosmické jaro

Ve Slováckém divadle nastudovali „groteskně nostalgickou hru vesmírného rozměru“. Uvedou Kosmické jaro, které dosud inscenoval výhradně pražský Činoherní klub, pokaždé v režii autora Ladislava Smočka.
5. 2. 2019|

„Už su celý ozbrojený.“ Nejen pro malé lidi ze Slovácka Velká válka trvá

Z autentických deníkových záznamů a dopisů obyvatel Slovácka vznikla autorská koláž, kterou Slovácké divadlo přispívá ke stému výročí vzniku Československa. Inscenace Kdy bude po válce pojednává o prvním světovém konfliktu především z pohledu žen a dětí. A zároveň je vzkazem, že v širším slova smyslu po válce není dosud.
27. 4. 2018|