TÉMA

Ondřej Pivec

Struny podzimu rozehraje nejmladší držitelka „Pulitzera“ za hudbu, vrací se Porter či Suchý

V Praze začínají jubilejní Struny podzimu. Mezinárodní hudební festival v programu opět kombinuje klasickou i soudobou hudbu s jazzem, hip hopem a elektronikou. V pětadvacátém ročníku se mimo jiné vrací k úplným začátkům. Přivítá ale také poprvé třeba nejmladší držitelku Pulitzerovy ceny za hudbu.
19. 10. 2021|

Grammy se kvůli koronaviru odkládají, nově by se mohly udílet v březnu

Slavnostní udílení hudebních cen Grammy v Los Angeles se kvůli pandemii covidu-19 odsouvá z původně plánovaného 31. ledna na 14. březen. Ve společném prohlášení to oznámily americká Národní akademie hudebního umění a věd (NARAS) a televize CBS, které akci spolupořádají. Na největší kalifornské město dolehla koronavirová krize zvlášť silně.
6. 1. 2021|

I česká jména mají na Grammy váhu. Nominace získali Ondřej Pivec a Jakub Hrůša

Nejvíce šancí na zisk cen Grammy za rok 2020 má zpěvačka Beyoncé, s prázdnou by ale nemuseli odejít ani čeští hudebníci. Hráč na hammondky Ondřej Pivec může prestižní ocenění získat dokonce ve dvou kategoriích: za nejlepší R&B album a R&B performance. První nahrál s Gregorym Porterem, druhou s uskupením The Baylor Project. A za nejlepší sólo v klasické hudbě je nominována nahrávka Bohemian Tales, která je úspěchem dirigenta Jakuba Hrůši.
26. 11. 2020|

Bílá, McFerrin i dvakrát Prodanka. „Zajděte si“ v iVysílání na koncert či operu

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. V tomto článku vybíráme z nedávných přírůstků v hudebním archivu. Své si v něm najdou příznivci popu i opery.
14. 3. 2020|

Jazzman Gregory Porter: Hudbou zmenšuji vzdálenost mezi lidmi

„Každý v sobě máme něco extra – a pro mě to je hudba,“ nepochybuje Gregory Porter. Americký zpěvák, skladatel a dvojnásobný držitel Grammy je pověstný výrazným barytonem, propojujícím jazz, gospel i soul, i nezaměnitelnou pokrývkou hlavy, kterou nikdy nesundává. S čepicí koncertoval i v pondělí v pražském Foru Karlín. S kapelou, k níž patří i český varhaník Ondřej Pivec, představil publiku své poslední album Nat King Cole & Me.
25. 4. 2018|