TÉMA

Carl Gustav Jung

Pohled do těla i komunikace s jinými světy. Mystiky či ezoteriky byli školení umělci i laici

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je k vidění výstava Zbožní zítřka: Umění vidět. Pod trochu tajemným názvem skrývá velice vzrušující pohled na české výtvarné umění spojené společným jmenovatelem – duchovnem a jeho hledáním. A také nalézáním.
27. 8. 2023|

Jak Jung četl z mandal

Švýcarský psycholog Carl Gustav Jung byl nejen jednou z nejvýznamnějších osobností soudobé psychologie, vedle řady průlomových teorií přišel i se zcela novým pohledem na lidskou psychiku a na vše, co se v ní odehrává a promítá. Svědčí o tom i jeho kniha Mandaly, jež nedávno vyšla v českém překladu.
6. 6. 2021|

Recenze: Junga coby malíře inspiroval středověk, moderní umělce posílal k psychiatrovi

Švýcarský psycholog Carl Gustav Jung byl nejen spolutvůrcem psychoanalýzy a otcem hlubinné psychologie, byl zároveň – a to se příliš neví – zručným malířem a kreslířem. Výpravná publikace Umění C. G. Junga je toho důkazem.
10. 2. 2020|

Řeči léčí, alespoň na tom se v Ostravě shodnou Freud a Jung

Slavní psychoterapeuti Sigmund Freud a Carl Gustav Jung se potkávají na jevišti. Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo v české premiéře britskou hru Řeči léčí. Na pozadí skutečných událostí vypráví o střetu dvou velkých lékařských osobností, které rozděloval přístup k pacientům i žena.
26. 4. 2018|