TÉMA

Národní divadlo moravskoslezské

Osiřelého Olivera Twista se ujali v ostravském muzikálu

Sirotek Oliver Twist svůj příběh poprvé prožil v románu Charlese Dickense a od té doby nesčetněkrát v divadelních i filmových adaptacích. V šedesátých letech minulého století Lionel Bart napsal muzikál Oliver! V Česku ho nyní nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské, teprve jako druhá tuzemská scéna. Důvodem je mimo jiné náročnost hereckého obsazení, v hlavních rolích převažují dětští herci.
12. 10. 2023|

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

V Ostravě nastudovali operu Dalibor. Housle v ní jsou však historický nesmysl

Dílo Bedřicha Smetany nastudovali jako poslední titul sezony v Národním divadle moravskoslezském. Smetana Daliborem vytvořil pro český operní repertoár novou kapitolu heroických námětů a dílo se do historie české kultury zapsalo také svou premiérou, která se konala 16. května 1868 při příležitosti položení základního kamene Národního divadla.
22. 6. 2023|

Nora už nechce žít ve lži. To platilo za Ibsena i v současné Ostravě

Drama Nora vyvolalo při prvním uvedení koncem devatenáctého století poprask. V dnešní době, kdy se podle statistik rozpadá každé druhé manželství, už žena, která se rozhodne opustit svou rodinu, tolik nešokuje. Podle Národního divadla moravskoslezského je ale přesto hra norského dramatika Henrika Ibsena v mnohém silná i dnes.
25. 5. 2023|

Ďábelský lazebník Sweeney Todd si nabrousil břitvu na Ostravu

V Národním divadle moravskoslezském vraždí pomstychtivý holič. Ostravská scéna nastudovala muzikál Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, proslavený filmovou adaptací s Johnnym Deppem v hlavní roli. Do groteskního hororového příběhu diváky vtahuje velký ansámbl i orchestr.
3. 2. 2023|

Líná babička slézá v ostravském divadle i osmitisícovku

Národní divadlo moravskoslezské přeneslo na jeviště pohádkový příběh O líné babičce ze stejnojmenné knihy Aleny Kastnerové. Inscenace vypráví o seniorce, která se místo hlídání vnoučat pouští do mnohdy adrenalinových dobrodružství. Kulisy pro ně se musely vměstnat do komorního prostoru Divadla 12, kde se představení hraje.
24. 1. 2023|

Louskáček v Ostravě je bohatší o Vánoční koledu

Louskáček bývá tradiční součástí předvánočního divadelního programu. Do Národního divadla moravskoslezského se vrací po dvanácti letech. Pohádkový příběh na Čajkovského hudbu nastudoval baletní soubor s maďarským choreografem Yourim Vámosem. Jeho verze klasického baletu je propojená s Vánoční koledou Charlese Dickense.
18. 11. 2022|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Tom Stoppard bere Národní divadlo moravskoslezské na Bouřlivou plavbu

Činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského vyráží na Bouřlivou plavbu. Ostravská scéna se rozhodla do repertoáru přidat britskou konzervační hru montypythonovského ražení. Dramatik Tom Stoppard si v ní utahuje z operetních klišé a divadelních autorů.
21. 9. 2022|

Jedna myslí na smrt, druhá na život. Národní divadlo moravskoslezské představilo Dvě vdovy

Dvě vdovy Bedřicha Smetany přinesly do českého prostředí nový druh opery. Skladatel se při tvorbě této konverzační salonní veselohry inspiroval francouzským žánrem opéra-comique. Komičnost je ovšem jen dočasná, jedním z témat opery je i smrt a vyrovnání se s ní. Od červnové premiéry se lze se Dvěma vdovami seznámit i v Národním divadle moravskoslezském (NDM).
15. 6. 2022|

Líp se loučí v neděli, zjišťuje Hana Fialová v muzikálovém monodramatu

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo komorní muzikál Líp se loučí v neděli od autorů Andrewa Lloyda Webbera a Dona Blacka. Monodrama je velkou příležitostí pro sólistku – herečku a zpěvačku Hanu Fialovou. V Ostravě ztvárňuje ženu z Londýna, která odjíždí do Ameriky, kde se chce prosadit a najít lásku.
7. 6. 2022|

Baletní Carmen z Ostravy tančí v nočním klubu a láska pro ni nemá hranice

Příběh vášnivé Carmen je znám především z opery Georgese Bizeta, má ale i další umělecká ztvárnění. Baletní nyní spolu se souborem Národního divadla moravskoslezského (NDM) připravil choreograf Jiří Pokorný. Příběh posunul do současnosti a soustředí se na milostný trojúhelník.
17. 5. 2022|

Lojzek Lapáček v ostravském divadle dribluje napříč dvacátým stoletím

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) sáhlo po adaptaci románu spojeného s Ostravou. Spisovatel Ota Filip v autobiografickém Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy použil ostravský region jako hřiště, přes které se přehnala druhá světová válka i komunistický puč. Fotbal v nich hraje důležitou roli. NDM hru uvádí s podtitulem Fotbalový driblink napříč dějinami dvacátého století. Lojzka hraje Robert Finta.
3. 2. 2022|

Hibiki, Hibiki, NODO! Nová opera zní z Ostravy ve světových premiérách i streamech

Uvádění dosud neprověřených operních děl je posláním festivalu NODO. Ostravské bienále proto v pátém ročníku i přes koronavirová omezení uvede opery v českých i světových premiérách. Diváky přivítá od 28. do 30. srpna v ostravských divadlech, na Dole Hlubina a také při živých streamech.
28. 8. 2020|

Bez emocí to nejde. V Ostravě řeší rozchod muzikálem

Tomáš Savka, Tomáš Novotný, Martina Šnytová a Klára Jelínková se rozchází na jevišti Národního divadla moravskoslezského. Střídají se totiž v hlavních rolích komorního muzikálu Pět let zpět (The Last Five Years), jehož tématem je rozpad vztahu. Ostravská scéna inscenaci uvádí v české premiéře.
3. 10. 2019|

Národní, moravskoslezské a teď i stoleté. Ostrava oslavuje divadlo, které se stalo kulturní jistotou

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě slaví sto let od svého založení. Oficiálně začalo psát svou historii 19. července 1919 slavnostním představením Smetanovy Prodané nevěsty. V současnosti má ostravské divadlo čtyři soubory: činohru, balet, operu a operetu s muzikálem. A hraje na třech scénách.
12. 8. 2019|

Vzruš mě! V Ostravě uvádějí muzikál o skutečné vraždě

Komorní muzikál o vášni a chladnokrevné vraždě uvádí na své scéně Dvanáct Národní divadlo moravskoslezské. Inscenaci Thrill me (Vzruš mě!) napsal americký skladatel Stephen Dolginoff podle skutečné události, k níž došlo v Chicagu v roce 1924. Divadelní zpracování jednoho z nejvíce medializovaných soudních procesů mělo premiéru o jednaosmdesát let později.
19. 5. 2019|

Jako hudba z Toma a Jerryho. V Ostravě vykládají Snář Bohuslava Martinů

Surrealistickou operu Julietta aneb Snář považoval Bohuslav Martinů za to nejlepší, co kdy složil. Hudebními obrazy se v ní pokusil zachytit, jak křehká je hranice mezi snem a skutečností. V režii tvůrčího dua SKUTR Juliettu nově nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské.
15. 4. 2019|

Smrt jako 3v1. V Ostravě poprvé uvádí kompletní Pucciniho triptych

Když Giacomo Puccini v roce 1918 uvedl svůj operní triptych, vyslovil přání, aby se tyto tři jednoaktovky hrály vždycky pohromadě. To se dařilo – ale jen do jeho smrti. O podobách smrti a lásky všechny tři kusy také shodou okolností pojednávají. V Národním divadle moravskoslezském je popvé v historii této scény uvedou tak, jak si Puccini přál: jako ucelený triptych během jednoho večera .
12. 12. 2018|

Může se člověk poučit z nelidskosti? V Naší třídě soused vraždí souseda

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo hru, která budí v Polsku i deset let po premiéře velké vášně a hraje se jen sporadicky. Drama Naše třída současného polského autora Tadeusze Słobodzianka je totiž inspirováno masakrem, k němuž došlo za druhé světové války v městečku Jedwabne. Tehdejší pogrom i divadelní hra ukazují, čeho všeho jsou lidé schopni, když jim jde o přežití.
13. 11. 2018|

Ano, bude hůř. Rok na vsi v Ostravě není žádná idyla

Žádný idylický vesnický obraz čtyř ročních období, ale pokřivený portrét mezilidských vztahů. Národní divadlo moravskoslezské zdramatizovalo nově rozsáhlou knižní předlohu bratří Mrštíků. Rok na vsi je podle tvůrců o každém z nás, zobrazuje archetyp rodiny i celého lidstva.
29. 10. 2018|

Myslím, tedy jsem... choreografem

Tanečníci baletního souboru Národního divadla moravskoslezského dostali příležitost zkusit si práci choreografů. Se svými kolegy nastudovali v době mimo hlavní sezonu svůj první autorský kus. Osm choreografií tematicky spojuje výrok filozofa Reného Descartese: Myslím, tedy jsem.
19. 7. 2018|

Řeči léčí, alespoň na tom se v Ostravě shodnou Freud a Jung

Slavní psychoterapeuti Sigmund Freud a Carl Gustav Jung se potkávají na jevišti. Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo v české premiéře britskou hru Řeči léčí. Na pozadí skutečných událostí vypráví o střetu dvou velkých lékařských osobností, které rozděloval přístup k pacientům i žena.
26. 4. 2018|