TÉMA

Národní památkový ústav

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

Původní kolonáda v Lázních Libverda musela kvůli špatnému stavu pryč, na jejím místě vyroste kopie

Stavbaři rozebrali poslední zbytky historické kolonády v Lázních Libverda na Liberecku. Dřevěná konstrukce byla ve špatném stavu. Na jejím místě vznikne kopie. Práce vyjdou na dvacet milionů korun.
2. 2. 2024|

Budova Schichtových závodů se stala kulturní památkou

Budovu bývalých Schichtových závodů v Ústí nad Labem zapsal Národní památkový ústav jako kulturní památku. Vlastník objektu stihl v loňském roce zbourat část přilehlých staveb. Teď už nemůže s objektem libovolně zacházet. Schichtovy závody, které měly i vlastní školku, ordinaci či knihovnu, byly před druhou světovou válkou jedny z největších evropských drogisticko-potravinářských závodů.
17. 1. 2024|

Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan

Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO. Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:24|

Kastelán vimperského zámku nesouhlasil s Národním památkovým ústavem. Z funkce odchází

Zámek Vimperk na jihu Čech je bez kastelána. Ten kvůli části plánovaných změn, které se týkají oprav a přijímání předmětů do sbírek, odstoupil z funkce. Zámek je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ), který původně chátrající objekt opravuje a zpřístupňuje veřejnosti.
18. 12. 2023|

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

Dohoda památkářů, policie a ministerstva má usnadnit boj proti nelegálnímu obchodování s kulturním dědictvím

Ukradených památek – soch, obrazů, šperků nebo vybavení kostelů – je od 90. let tisíce a nedaří se je vypátrat. Mnoho z nich se přitom objevuje v nabídkách na černém trhu. Ministerstvo kultury, Národní památkový ústav a zástupci policie ve čtvrtek podepsali dohodu, která má za cíl zrychlit a zjednodušit proces navracení nezákonně vyvezených kulturních statků. Dohoda usnadní boj právě proti nelegálnímu obchodování s kulturním dědictvím a navazuje na již využívaný model jeho ochrany, informoval ministr kultury Martin Baxa (ODS).
7. 12. 2023|

NPÚ odmítl, že by prohlášení haly hlavního nádraží památkou bylo účelové

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl, že by zapsal novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části. Ústav to uvedl v reakci na společné vyjádření hlavního města, Správy železnic (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP). Úprava v katalogu se podle NPÚ uskutečnila na pokyn ministerstva kultury, podle kterého je hala památkově chráněna spolu s Fantovou budovou.
4. 12. 2023|

Praha a Správa železnic rozporují zapsání odbavovací haly hlavního nádraží na seznam památek

Pražský magistrát, dopravní podnik a Správa železnic ve společném prohlášení tvrdí, že zápis nové odbavovací haly hlavního nádraží v Praze do katalogu kulturních památek Národního památkového ústavu (NPÚ) je založen na neplatném odůvodnění a nemá právní základ. Jednání památkářů považují za nestandardní a budící dojem účelovosti. Reagovali tak na středeční vyjádření ministerstva kultury, že odbavovací hala, která by podle tento týden zveřejněného architektonického návrhu měla být částečně zbourána, je kulturní památkou.
1. 12. 2023|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě si diváci užijí i nadále. Památkáři prodlouží smlouvu

Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově budou divadelníci hrát i v dalších letech. Národní památkový ústav prodlouží Jihočeskému divadlu pronájem zámecké zahrady. Smlouva totiž končí už letos. Zřizovatel, tedy město České Budějovice, nyní s památkáři jedná o její konkrétní podobě. K dohodě by mělo dojít v nejbližších týdnech na ministerstvu kultury.
20. 9. 2023|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou

Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|

Škody po úderu blesku do Božího oka na sloupu v Praze jdou do statisíců

Statik, restaurátoři a také zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v úterý z plošiny prohlédli části morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí v Praze. Památku před dvěma týdny poničila silná bouřka, kdy blesk uhodil do Božího oka na vrcholu. Škody půjdou zřejmě do stovek tisíc korun, přesnou výši ale zatím radnice nevyčíslila.
29. 8. 2023|

Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty

Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.
26. 8. 2023|

V Karlovarském kraji padne několik starých mostů

Nevyhovující most na Sokolovsku, který vede přes frekventovaný úsek dálnice D6, čeká demolice. Z betonového mostu už začínají odpadávat úlomky na silnici, což potvrdila i Krajská správa a údržba silnic (KSÚS). Výstavba nového mostu přijde investora na 130 milionů korun.
22. 8. 2023|

Ze zámeckého rybníku zbyla louže. Hráz u Červené Lhoty potřebuje další opravu

Jihočeský zámek Červená Lhota, který za normálních okolností stojí uprostřed vodní plochy, bude úplně bez vody. Blíží se totiž oprava hráze, která je už tři roky v havarijním stavu. Už nyní je proto v zámeckém rybníku jen minimum vody, turisté si tak nemohou užít vyjížďku na loďkách. Práce by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) zahájit v letošním roce.
5. 8. 2023|

Zámek Telč otevírá po rekonstrukci i dosud utajené prostory. Přístupný zůstane celoročně

Zámek Telč se po rekonstrukci opět v plnohodnotném provozu otevírá návštěvníkům. Rozsáhlejší obnovy se památka zapsaná na světovém dědictví UNESCO dočkala po půlstoletí. Otevřená bude nyní celý rok. Přibyly nové prohlídkové trasy i moderní návštěvnické centrum. Restaurováním prošla například renesanční kaple a Rytířský sál s kazetovým stropem, poprvé jsou zpřístupněny očím veřejnosti dosud utajené prostory bývalého zámeckého pivovaru se sýpkou.
27. 7. 2023|

Obnova opatské rezidence v klášteře v Plasích je hotová. Prohlídky jsou bez průvodců

Kompletní obnova opatské rezidence v areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku je hotová. Opravy vyšly na víc než 200 milionů korun. Projekt byl spolufinancovaný z Evropské unie, polovinu peněz tvořila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
14. 7. 2023|

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|