TÉMA

Alergie

Jarní únava existuje. Není to mýtus a nemá jedinou příčinu

Na jaře na lidi působí spousta vlivů, jejichž kombinace způsobuje stav, který se označuje jako jarní únava. Tento problém sice nezabíjí, ale snižuje kvalitu života v době, kdy si mají lidé naopak užívat ožívající přírody.
22. 3. 2024|

Tak časný nástup jara vědci neviděli. Meruňky rozkvetly nejdříve v dějinách, rychleji startuje i pylová sezona

Meruňky letos vykvetly už v pondělí 11. března. Za dobu pozorování od roku 1961 je to nejranější zaznamenaný termín. Dosud nejdříve to bylo 13. března v roce 2007, což bylo jedinkrát, co ke květu v první polovině března došlo. Podle bioklimatoložky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Lenky Bartošové jde o jednoznačný dopad nezvykle vysokých únorových teplot, které se po celý měsíc pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia. Průměrný termín vykvetení je za sledované období 5. duben.
13. 3. 2024|

Česko trápí sezona alergií, sehnat lékaře je složité

Česko v posledních dnech trápí sezona alergií. Protože začínají kvést trávy a obiloviny, většině alergiků začíná nejtěžší období. Sehnat lékaře je však složité, na vyšetření specialistou lidé čekají několik měsíců.
17. 5. 2023|

Pacienti často vyžadují antibiotika. Většina infekcí je ovšem virových a tyto léky na ně nezabírají

Až devadesát procent infekcí, které ve svých ordinacích řeší praktičtí lékaři, je podle lékařky Ludmily Bezdíčkové virových a antibiotika na ně nezabírají. Přesto stále někteří pacienti jejich předepsání vyžadují. Lékaři by měli preferovat ta úzkospektrální jako penicilin, na který není alergie tak častá, jak se lidé domnívají. Často jim je navíc diagnostikovaná nesprávně. Informovali o tom zástupci Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:21|
Doporučujeme

Muži trpí alergiemi častěji než ženy. Český výzkum našel příčinu

Novorození chlapci mají v porovnání s dívkami méně buněk klíčových pro rovnováhu imunitního systému. To je pravděpodobná příčina toho, proč muži trpí častěji alergiemi už v dětském věku. Vyplývá to z výzkumu pupečníkové krve novorozenců, který provedli vědci z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zjištění by mohlo v budoucnu pomoci se screeningem a prevencí alergií.
10. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 16:45|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

Záchranáři letos častěji vyjíždějí kvůli hmyzím bodnutím, nejvíc případů je v Jihočeském kraji

Zvýšený počet výjezdů kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem evidují od začátku prázdnin zdravotnické záchranné služby téměř ve všech krajích. Podle zjištění ČT nejvíc případů zatím řešili jihočeští záchranáři, kteří vyjížděli ke 126 alergickým reakcím po vosím nebo včelím bodnutí. Zaznamenali jich tak zhruba o tři desítky více než loni. Například v Praze záchranáři zatím řešili asi padesát případů, oproti loňsku je to téměř trojnásobek.
26. 7. 2022|

Zvláštní úkazy na obloze potvrzují obrovský obsah pylů ve vzduchu

Koróna na jasném nebi bez oblačnosti. Neříká náhodou meteorologický slovník, že koróna vzniká ohybem světla na kapičkách vody v oblacích? Rarita, kterou můžeme zahlédnout nejčastěji právě na jaře, ukazuje, že ve vzduchu jsou i jiné částečky, které dokážou přimět sluneční paprsky, aby se ohýbaly a vytvářely kolem slunečního disku soustředné kruhy: modré blíž ke slunci, červené nejdál. Pylová zrna mají podobnou velikost jako kapky vody v oblacích, tedy řádově desítky mikrometrů. A to je k tvorbě ohybových jevů ideální.
15. 5. 2022|

Vědci chtějí zbavit kočky genu, který spouští u lidí alergie. Už testují nástroj

Pokud by se podařilo kočkám odstranit z těla geny, které vyrábí určitý protein, přestaly by u lidí tato domácí zvířata vyvolávat alergie. Týmu amerických genetiků se to teď v laboratorních podmínkách podařilo, k reálnému užití je ale ještě daleko.
9. 5. 2022|

Klimatická změna přinese horší pylové sezony. Alergiemi může trpět polovina planety

Jaro pro miliony lidí po celém světě znamená příchod alergií. Kvůli klimatické změně ale pylová sezona bude intenzivnější, píše časopis National Geographic. Na oteplující se planetě se prodlužují vegetační období rostlin a s tím se zvyšují zdravotní rizika pro lidi alergické na pyly.
4. 4. 2022|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

Pavel Karas: Klimatické lázně nás rychle dostanou do formy. Klimatoterapie využívá k léčbě vlastnosti podnebí

Slunce, voda a vzduch. Kombinace tří faktorů, které nás zpravidla rychle dostanou do formy. K tomu je ale ještě zapotřebí pohyb. Když se tohle všechno potká v místě s léčebným klimatem, dá se říct, že máme skoro vyhráno.
28. 10. 2021|

Slunečné a teplé září je náplastí za chladnější a deštivější srpen

Letošní září zatím přináší velmi příjemné počasí, letní teploty u nás už ale dlouho nevydrží a nastoupí typičtější podzimní počasí.
7. 9. 2021|

„Je to pořád dokola, někdy je mi dobře, jindy zle.“ Astmatem v Česku trpí asi půl milionu lidí

Když se narodila, měla už problémy s dýcháním a dětství trávila v nemocnici. Ve dvou letech u ní lékaři zjistili, že má astma. Kvůli zdravotním obtížím chyběla ve škole a nemohla si najít práci. I takové problémy řeší často dospělí pacienti. Světový den astmatu a alergie připadá na 3. května a upozorňuje na fakt, jak vážná tato onemocnění mohou pro jedince být. Astma je jednou z nejčastějších chronických nemocí v populaci a zvláště u dětí se v posledních letech objevuje čím dál více.
3. 5. 2021|

Alergici se dozvědí o pylové hrozbě několik dní předem. Vědcům pomáhají satelitní data

Služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) vydává pravidelné předpovědi koncentrací nejběžnějších pylů. Díky analýze dat ze satelitů a sofistikovaným počítačovým modelům je schopná ukázat očekávanou situaci pár dní dopředu a umožňuje tím alergikům lépe si plánovat.
14. 4. 2021|

Pylová sezona začíná. Alergikům pomáhají respirátory a roušky

S příchodem vyšších teplot, které v některých částech republiky mohou dosáhnout až ke 20 stupňům, se probouzí i příroda. Začínají kvést první rostliny, což znamená začátek nepříjemného období pro alergiky. Ve vzduchu se objevují první pyly. Úlevu by jim však mohly přinést povinné respirátory a další ochrana dýchacích cest, které zabraňují vniknutí alergenů na sliznici.
25. 2. 2021|
Doporučujeme

Pylová sezona se prodlužuje až o 20 dní. Příčinou je změna klimatu

Klimatická krize výrazně přispívá k utrpení lidí s alergiemi. Nový výzkum ukázal, že pylová sezona v Severní Americe je v současné době v průměru o 20 dní delší než před třemi desítkami let.
9. 2. 2021|

Pfizer/BioNTech, nebo Moderna? Srovnání, čím se liší obě schválené vakcíny proti covidu

V Evropské unii už byly schváleny dvě vakcíny proti covidu-19. Obě jsou založené na stejném principu, ale v mnoha jiných vlastnostech se značně liší.
7. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 09:39|

Stovky výjezdů kvůli bodnutí hmyzem. Záchranáři vybízejí k opatrnosti

Záchranáři už letos vyjeli ke stovkám alergických reakcí po bodnutí vosou, včelou nebo sršní. V několika případech musela pomoci letecká služba. Jeden člověk zemřel. České televizi to řekli krajští záchranáři.
3. 8. 2020|

Meteorologové začali vydávat pylový semafor. Na každý den předpoví alergikům míru ohrožení

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) začal na svém webu vydávat pylovou předpověď, která má pomoct alergikům. Takzvaný pylový semafor ukáže aktuální informace o kvetení vybraných rostlinných druhů, které patří mezi významné pylové alergeny, a předpoví míru ohrožení pro jednotlivé dny v týdnu.
28. 5. 2020|

Meteorolog Karas: Alergikům začala letos pylová sezona o pár týdnů dřív

Teplá zima a nadprůměrně vysoké teploty, které pokračovaly také na začátku jara, nastartovaly letošní pylovou sezonu v Česku o několik týdnů dříve. Nejsilnější jarní pylový alergen, bříza, začala v nížinách rozkvétat už v posledním týdnu března.
14. 4. 2020|

Pylová sezona začala zhruba o dva týdny dříve, alergologie hlásí první pacienty

První pacienti s pylovými alergickými obtížemi již přišli do alergologických ambulancí a ordinací. Pylová sezona tedy začala – zhruba o dva týdny dříve než obvykle. České televizi to řekla alergoložka z Fakultní nemocnice Ostrava Jana Klosová. Start sezony potvrdil i odborný garant Pylové informační služby (PIS) Ondřej Rybníček s tím, že kvést začala líska a olše. Následovat bude pyl vrby jívy.
10. 2. 2020|

Léky na pálení žáhy mohou zvyšovat riziko alergií. Lepší je změnit jídelníček

Pálení žáhy a překyselení žaludku trápí mnoho lidí. Při problémech se kyselý obsah žaludku vrací zpět do jícnu, kde dráždí citlivou tkáň. Příčinou obtíží je stres, špatná strava a nevhodný pitný režim. Rakouští vědci nyní popsali souvislost mezi užíváním léků na překyselení žaludku a následným výskytem alergií. Vycházeli z celostátních záznamů zdravotních pojišťoven.
2. 8. 2019|

Teplo v Česku urychlilo nástup pylové sezony. Alergici se jako první potýkají s lískami a olšemi

Letošní pylová sezona začala už kolem 15. února. České televizi to řekl Ondřej Rybníček z Pylové informační služby. Imunologové to potvrzují: první pacienti letos alergologické ordinace vyhledávali již v polovině února. Kýchání, svědění očí nebo třeba rýma jsou u nemocných nejčastějšími projevy alergie.
4. 3. 2019|