TÉMA

Dana Benešová-Trčková

Recenze: Novocirkusový Tabarnak slouží rytmickou liturgii

Řízný novocirkusový hudební projekt Tabarnak kanadského Cirque Alfonse patří k hlavním dramaturgickým atrakcím letošního festivalu Letní Letná. Inspirovaný vesnickým kostelem coby místem komunitního setkávání rozjíždí strhující vizuálně-akustickou fiestu, na niž divák nezapomene.
20. 8. 2019|

Recenze: Švanda dudák je v Plzni hvězda i chudák

Už dvanáctý ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem přinesl vlastní adaptaci Strakonického dudáka Josefa Kajetána Tyla, která výstižně zdůrazňuje nešvary čecháčkovství v kulisách „divokých devadesátek“. Režisér Marek Němec a dramaturg Jiří Janků spojili ve hře Švanda dudák uvolněnou aktualizaci s magičností nadpřirozených bytostí obývajících lesní scenérii zvanou U Ježíška.
8. 7. 2019|

Recenze: Žít v zajímavé době… na benátském bienále

Nejen za notoricky známými památkami můžou lidé vyrazit do italských Benátek. Letošní 58. Mezinárodní bienále výtvarného umění představuje v zahradách Giardini, ve vojenském prostoru Arsenale i v městských palácích a domech své expozice až do 24. listopadu 2019. Návštěvníky této události mnohakilometrová umělecká tour navede za nečekanými a různorodými vizuálně duchovními zážitky.
19. 5. 2019|

Recenze: Jako ten racek. Losers létají Vzduchem za štěstím

Vnitřní svobodu, překonání osobních hranic a vášnivé zaujetí nejen střemhlavým letem zdůrazňuje novinka souboru Losers Cirque Company. Tanečně akrobatická inscenace Vzduchem vznikla na motivy knihy Jonathan Livingston Racek od Richarda Bacha. Ve světové premiéře ji soubor uvedl na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.
29. 8. 2018|

Recenze: Michal Dlouhý jako Cyrano pod plzeňským nebem odhazuje imaginární širák

Jedenáctou premiérou festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem se stal klasický Cyrano v režii herce pražského Divadla na Vinohradech Ivana Řezáče a s Michalem Dlouhým v titulní roli. Cyrano z Bergeracu má v nové inscenaci hluboce lidskou polohu, černý nadčasový kostým intelektuála a sebeironický nadhled.
5. 7. 2018|

Recenze: Thelma a Selma ženy nešetří

Název nové autorské hry repertoáru pražského A studia Rubín Thelma a Selma ne náhodou evokuje titul americké road movie Ridleyho Scotta Thelma a Louisa. Hravý, a přitom psychologicky závažný text dramatičky i dramaturgyně Dagmar Radové zrežíroval Jiří Ondra. Stěžejní party si s chutí střihly členky činohry Národního divadla Alena Štréblová s Pavlínou Štorkovou.
22. 4. 2018|