TÉMA

DAMU

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Zemřel herec Ladislav Trojan

Ve věku 90 let v neděli zemřel herec Ladislav Trojan. Na Facebooku to oznámili synové – režisér a producent Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan. Ladislav Trojan se do povědomí televizních diváků zapsal například rolí v seriálu Tři chlapi v chalupě.
18. 12. 2022|

Velká gesta nebyla to pravé. Ubral jsem a přišly velké role, říká Pavel Šimčík

Jednou z velkých premiér letošního karlovarského filmového festivalu je Velká premiéra. Hlavní roli snímku Miroslava Krobota hraje Pavel Šimčík – Krobotův žák a dlouholetý kolega (a dříve též podřízený) z Dejvického divadla. Sám Velkou premiéru před premiérou neviděl, ale připustil, že příslib natáčení s Miroslavem Krobotem byl jednou z věcí, které mu pomáhaly, když se kvůli covidovým restrikcím uzavřela divadla. Pavel Šimčík byl hostem zvláštního Interview ČT24 z Karlových Varů, rozhovor s ním vedla Tereza Willoughby.
5. 7. 2022|

Harlekýn je mrtvý, přesto na DAMU komentuje rozpadající se svět

Studenti závěrečného ročníku činohry na DAMU nastudovali hru Harlekýn je mrtvý. Text napsal jejich spolužák Josef Doležal jako černou grotesku na téma, jak funguje člověk v době společenské krize. Výsledná podoba je tak jejich společnou generační výpovědí o současnosti.
9. 2. 2022|

Trénink překladače na Mechanickém pomeranči u oficiálních dokumentů narazil, směje se jeho autor

Nejnovější verze běžně dostupných jazykových překladačů udivují veřejnost i odborníky svou vysokou kvalitou. Jak moc se ještě dají vylepšovat, jak si dovedou poradit s politickou korektností a mohou vůbec někdy dosáhnout úrovně profesionálních překladatelů krásné literatury? Nejen těmito tématy se již přes patnáct let zabývá jazykový expert Martin Popel z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK), jehož překladač v odborné soutěži poráží nejen největší světové firmy, ale také překladatelské agentury.
23. 1. 2022|

Ředitel Národního divadla: Jestli nový šéf činohry přizve Špinara, rozhodně mu bránit nebudu

Národní divadlo nečekaně a předčasně mění šéfa činohry. Její stávající ředitel Daniel Špinar oznámil svůj odchod z první scény kvůli odporu k divadelním poměrům, kauze zmítající pražskou DAMU a řediteli zlaté kapličky Janu Burianovi. V Interview ČT24 Burian řekl, že ve Špinara ztratil důvěru, ale pokud ho nový šéf činohry vyzve ke spolupráci, s ohledem na Špinarovy divadelní výkony tomu rozhodně bránit nebude.
27. 8. 2021|

Zemřel divadelní teoretik i bývalý dramaturg Národního divadla Jan Císař

Zemřel divadelní teoretik, kritik, historik a pedagog Jan Císař. Pracoval v Národním divadle, regionálních scénách a věnoval se i amatérskému divadlu. Krátce byl děkanem Divadelní fakulty Akademie múzických umění, která o jeho skonu informovala. Císařovi bylo 89 let.
14. 4. 2021|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|

Studenti DAMU uvedli Přelet nad kukaččím hnízdem. Jako Forman být nechtějí

Studenti pražské DAMU se pustili do příběhu proslaveného filmem Miloše Formana. Ještě před zpřísněním protikoronavirových opatření na školní scéně v pražském divadle Disk uvedli v premiéře Přelet nad kukaččím hnízdem.
12. 10. 2020|

Dvě stě loutek, nejen Broučci. Výstava připomíná tvorbu výtvarníka Zdeňka Podhůrského

Výtvarník a loutkář Zdeněk Podhůrský vytvořil stovky loutek pro československé i zahraniční produkce. Nejslavnějšími loutkovými postavičkami z jeho dílny se stali bezpochyby televizní Broučci. Výstava, kterou k připomenutí nedožitých stých narozenin tvůrce otevírá Novoměstská radnice v Praze, toho z jeho tvorby ale představuje mnohem víc.
4. 9. 2020|
1989

Z videoarchivu: Na více místech se sešly početné skupiny občanů, hlásili moderátoři 20. listopadu

Po surovém potlačení studentské demonstrace na Národní třídě v pátek 17. listopadu 1989 nabraly události v Československu rychlý spád. Už následující den oznámili herci pražských divadel a studenti vysokých škol v Praze vstup do protestní stávky, v neděli 19. listopadu pak v Činoherním klubu vzniklo Občanské fórum. A již v pondělí 20. listopadu dorazilo na pražské Václavské náměstí na první z řady demonstrací protestovat proti režimu až sto padesát tisíc lidí.
20. 11. 2019|

Mejstřík: Neriskovali bychom naše životy, kdyby tam s námi nenaložili, jak naložili, vždyť se zachovali jako nacisti

Byli to studenti, kteří po zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989 vyhlásili stávku a postavili se proti komunistické straně. V pořadu Interview ČT24 to zdůraznil bývalý studentský vůdce a politik Martin Mejstřík. Zároveň kritizuje ty, kteří násilí na studentské demonstraci bagatelizují. „To opravdu nebyl žádný samet,“ říká. „A my jsme nechtěli žádný samet,“ dodává s tím, že komunistická strana měla být zakázána.
14. 11. 2019|

Země je hladová, žijeme na dluh a ztrácíme citlivost, varuje Švandovo divadlo

Země trpí a společnost ztrácí citlivost, varuje mladý dramatik David Košťák. Příběh o ekologii, současné politice a touze po nekonečném růstu napsal pro pražské Švandovo divadlo. Představení Hladová země vzniklo pod vedením režiséra Štěpána Pácla.
4. 3. 2019|

Všechno nejlepší! Cabaretu Calembour k dekádě na scéně přála i královna Janžurová

Všechno nejlepší si přeje Cabaret Calembour titulem knihy, která vychází k jeho desetiletému výročí. Autorské divadlo tří někdejších spolužáků z pražské DAMU, kteří si před dekádou začali psát vlastní skeče,  navazuje na tradici českého literárního kabaretu a poetiku divadel malých forem.
29. 12. 2018|

Toč se, Kolowratku. Herce z Národního divadla vystřídali na komorní scéně studenti DAMU

Kolowratský palác v Praze znovu ožívá divadlem díky studentům DAMU. Komorní prostor sloužil mnoho let Národnímu divadlu, ale poté, co scénu opustilo, se v barokním komplexu žádný divadelní soubor dlouhodobě neusadil. Minulý týden zde své představení uvedl v premiéře studentský soubor Činohra 16:20 – a v říjnu se sem mladí divadelníci opět vrátí.
24. 9. 2018|

Zaprodaná nevěsta? Studenti DAMU slavnou operu protáhli dějinami

Prodaná nevěsta je pro mnohé součástí české národní identity. Právě proto si tuto Smetanovu operu vybrali studenti katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, aby připomněli, jak bylo její uvádění na první české scéně za posledních dvě stě let propojené s klíčovými okamžiky naší země. A jakou roli přitom sehrála angažovanost herců.
20. 4. 2018|