TÉMA

Pediatrie

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

V pelhřimovské nemocnici otevřeli ambulanci pro děti, které nemají stálého pediatra

V novém pavilonu pelhřimovské nemocnice Péče o rodinu začala fungovat nová ambulance praktického lékaře pro děti a dorost. Je určená prioritně pro rodiny, které stálého pediatra pro své děti nemají nebo ho dosud marně shánějí. Podle Svazu pediatrických lékařů nemá svého ošetřujícího lékaře každé dvanácté dítě nebo mladistvý v Česku. Novou pelhřimovskou ordinaci zřídil kraj Vysočina; kapacitu má mít až pro 1200 nových pacientů.
11. 9. 2023|

Skoro polovině dětských lékařů je přes šedesát let a noví scházejí. Na reformách zatím shoda nepanuje

V Česku dlouhodobě není dostatek praktických lékařů pro děti, na způsobech, kterými by se zamezilo jejich dalšímu úbytku, se ovšem neshodnou ani samotní pediatři. Ti nemocniční nesouhlasí s návrhy kolegů z terénu a naopak. Ministerstvo chce přitom po lékařích pro mladé pacienty jednotné řešení. Pediatrickou péči trápí v současnosti hlavně vysoký věk, skoro polovině dětských praktiků je přes šedesát let.
26. 6. 2023|

V Česku je kritický nedostatek pediatrů. Profesní organizace volají po systémových opatřeních

Do několika let nebude mít každé třetí dítě svého pediatra. Upozorňují na to samotní dětští lékaři i jejich odborné a profesní organizace s tím, že už teď je situace v Česku kvůli nízkému počtu pediatrů kritická. Žádají proto po státu systémové opatření, které by pomohlo ordinace dětských doktorů posílit.
15. 6. 2023|

Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.
10. 3. 2023|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Zemřel zakladatel české dětské hematologie Otto Hrodek

V nedožitých sto letech v sobotu zemřel profesor Otto Hrodek, zakladatel české dětské hematologie. Věnoval se zejména diagnostice a léčbě dětské leukémie. Jako jeden z prvních zaváděl v Československu do léčby nové léky, které prodlužovaly nemocným dětem život. O Hrodkově úmrtí v pondělí informovala 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, kde působil do svého odchodu do důchodu před deseti lety.
6. 6. 2022|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

Preventivní prohlídky dospělých nově zacílí na zrak, u dětí na sluch

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví v letošním roce přináší změny do podoby preventivních prohlídek u praktických lékařů a pediatrů. Dospělí pacienti mají nově procházet podrobnějším vyšetřením očí, u dětí se lékaři víc zaměřují na sluch. Podle resortu novinky reagují na vyvíjející se praxi a měly by pomoci odhalit víc nemocí včas.
13. 9. 2021|

Pediatři mohou začít očkovat Modernou. Reprodukční číslo se drží nad hodnotou jedna

Od pondělí si vakcíny budou moci objednávat nově i praktičtí lékaři pro děti. Očkovat se smí děti od 12 let v doprovodu rodičů, určena je pro ně látka od společnosti Moderna. Zájem jich během prvních hodin projevily podle distributora desítky. S očkováním dětí by tak mohli začít ještě tento týden. Většina z dvou tisíc pediatrů ale s objednávkou vyčkává. Epidemie covidu-19 v Česku zrychluje. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se druhý den drží nad hodnotou jedna znamenající právě zrychlování.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:47|

Čím mladší, tím méně zájmu o očkování mají. Je to ale potřeba i kvůli ochraně starých, apelují odborníci

K očkování se od pátku již může hlásit každý, kdo o něj má zájem a je mu alespoň 16 let. Již první den ukázal, že zájem v nejmladší skupině do 29 let není kdovíjaký, do pátečního odpoledne se přihlásila asi pětina. Odborníci se domnívají, že část z nich to zkrátka nepovažuje za důležité, myslí si, že pro ně nepředstavuje covid-19 hrozbu. Podle pediatra Jana Lebla ale má i každé tisící dítě, které covidem onemocní, závažný průběh. Podle biochemika Zdeňka Hostomského i imunologa Václava Hořejšího jde také o to, že jen proočkováním celé společnosti lze ochránit nejohroženější skupinu starých lidí. Očkování bylo tématem 90' ČT24 i Interview ČT24.
5. 6. 2021|

Nemocný, který se vyhnul vakcíně, by měl léčbu hradit, plánuje ministerstvo

V Česku roste počet rodičů, kteří pochybují o efektu očkování svých dětí. Ministerstvo zdravotnictví proto nyní navrhuje, aby si ten, kdo odmítne vakcínu a dotyčnou chorobou onemocní, následnou léčbu hradil sám. Současně chce stát lékařům hradit osvětové konzultace pro rodiče.
18. 10. 2019|

Slavný rakouský lékař Asperger pomáhal nacistům. Popsal to vědec, archivy prohledával osm let

Během osmiletého výzkumu našel historik medicíny Herwig Czech důkazy o tom, jak těsně provázaná byla kariéra slavného lékaře Hanse Aspergera s nacistickým režimem.
19. 4. 2018|