TÉMA

Psychiatrie

„Nemohlo se to stát,“ vypověděla kolegyně Cimického o údajném obtěžování. Podle znalce má lékař sníženou empatii

Kolegyně psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely. Obě psycholožky pracují na Cimického klinice Modrá laguna, kde se podle obžaloby část skutků odehrála. Soud rovněž vyslechl znalce, podle něhož Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Cimický, který se z jednání omluvil, už v minulosti veškerá obvinění popřel. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl soud začít vyslýchat poškozené ženy.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 15:00|

Reportéři ČT: Zneužívání psychiatrie proti odpůrcům komunistického režimu je málo zmapované

Když Petr Buben v roce 1983 odmítl nastoupit základní vojenskou službu, netušil, že to bude ovlivňovat jeho život až dodneška. Režim ho totiž za jeho postoj zavřel na psychiatrii, kde musel proti své vůli absolvovat „léčbu“ silnými psychofarmaky a elektrošoky. Šest let po revoluci se poprvé obrátil na úřady s žádostí o rehabilitaci. A teprve nedávno se konečně dočkal. Jeho případ vyvolává otázky nad tehdejším zneužíváním psychiatrie proti odpůrcům režimu. Dodnes jde o málo zmapovanou kapitolu totalitní éry. V pořadu Reportéři ČT se jí věnoval Karel Vrána.
9. 4. 2024|

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.
29. 3. 2024|

Klinika v Brně otevřela terapeutické centrum pro léčbu depresí nebo závislostí ketaminem

V Brně začalo fungovat centrum, které se zaměří na ketaminem asistovanou psychoterapii. Jde o léčbu, které dokáže pomoci třeba lidem s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Ketaminem asistovaná psychoterapie trvá několik týdnů a zčásti by ji měla hradit zdravotní pojišťovna. Sám pacient podle odhadů za léčbu zaplatí mezi deseti a patnácti tisíci korunami.
11. 3. 2024|

S nedostupností péče se potýkají ve všech zemích. Mladé je třeba naučit, jak si duševní zdraví udržet, říká Winkler

Zhruba třetina deváťáků bojuje s úzkostí, až 40 procent z nich vykazuje známky střední nebo těžší deprese, zjistili při šetření odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. „Situace je alarmující,“ zdůraznil v Interview ČT24 ředitel instituce Petr Winkler. Nedostatečná je také odborná pomoc, v Česku dlouhodobě scházejí dětští psychologové a psychiatři, dodal. Proto by podle něj měl dobře fungovat systém prevence.
3. 2. 2024|

„Normální dávka je jedna tableta, bral jsem jich patnáct.“ Lidí závislých na lécích přibývá

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem. Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1,2 milionu. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.
2. 2. 2024|

Máme nedostatečné psychiatrické kapacity, shodují se Kašpárek a Hollý

„Pokud se má člověk, který je v psychické nepohodě, objednat k psychiatrovi jako k nejžádanějšímu odborníkovi, v tomto systému budeme vždy narážet na kapacitní problém,“ upozornil psychiatr, ředitel Centra duševní rehabilitace Beroun, bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Neexistuje žádná jednoduchá intervence, kterou by se zařídilo, že bude dostupnost, myslí si Tomáš Kašpárek, přednosta Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU) a Fakultní nemocnice Brno, proděkan Lékařské fakulty MU. O problematice diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 1. 2024|

Plzeň chystá úplný zákaz hazardu

Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.
24. 11. 2023|

Psychedelika mohou obrovsky zkrátit utrpení, říká Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Psychiatr, psychoterapeut a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví profesor Jiří Horáček míní, že psychedelika mají unikátní farmakologické vlastnosti, které se podobají antidepresivům, změny ale nastupují skoro okamžitě. V Interview ČT24 uvedl, že aplikace těchto látek by se měla dít v bezpečném prostředí s kvalifikovaným personálem.
12. 9. 2023|

Dokument Ley Surovcové Těžko v duši upozorňuje na psychické potíže dětí a mládeže

Psychické potíže u dětí a mládeže narůstají. Vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Poslední rok podle nich patří po covidu i dalších krizích k nejnáročnějším. Tím se prodlužují čekací lhůty na pomoc u psychologů nebo psychiatrů. Mnozí z nich se shodují, že zdravotní systém, ale ani společnost, na to nejsou dostatečně připraveny. A to může mít fatální následky. Ve svém dokumentu „Těžko v duši“ to ukazuje redaktorka ČT Lea Surovcová, která mezi dětmi natáčela minulý školní rok. Premiéru dokumentu uvedlo vysílání ČT24 v páteční Devadesátce.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:14|

Lidí trpících syndromem vyhoření přibývá. Někteří zaměstnavatelé se mu snaží předcházet

Podle Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice se zhruba každý čtvrtý Čech potýká se syndromem vyhoření. Čísla se zvýšila po covidu a se zhoršením ekonomické situace. Příčinou podle odborníků nebývá jen pracovní vyčerpání, ale jakákoliv dlouhodobá zátěž.
3. 7. 2023|

V berounské nemocnici se otevřela psychiatrická klinika za více než miliardu korun

V Rehabilitační nemocnici Beroun se v úterý otevřela psychiatrická klinika za 1,2 miliardy korun. Zařízení je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise. Takzvané Centrum duševní rehabilitace pojme v plném provozu přes dvě stovky pacientů v lůžkové části a nabídne tři sta pracovních míst zdravotnickému a dalšímu personálu. První pacienty přijmou 10. července. V plném provozu pak centrum bude na začátku října.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:42|

Lékaři z psychiatrie v Kroměříži stáhnou výpovědi. Dle Válka došlo k nedorozumění

Nespokojení lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM) stáhnou výpovědi. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vznikla v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži (PNKM) patová situace, různá nedorozumění a nepochopení. Při návštěvě zařízení se se všemi zaměstnanci shodnul na tom, že všem jde o péči o pacienty. Vedení PNKM včetně Poláka před týdnem rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 20:10|

V českobudějovické nemocnici útočil muž mačetou. Zranil čtyři členy personálu psychiatrie

V nemocnici v Českých Budějovicích zaútočil muž mačetou na personál psychiatrického oddělení, čtyři lidi zranil. Podle prvních informací nemocnice jsou mimo ohrožení života. Nikdo z pacientů zraněn nebyl. Policejní mluvčí Jiří Matzner na místě řekl, že útočníka zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, následně ho policie zadržela.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 20:51|

Pediatři stárnou a nemají náhradu. Problém mají i specializovaná pracoviště

Zhruba 180 tisíc dětí nemá registraci u dětského lékaře. Třetina pediatrů je ve věku nad 65 let a mladí nástupci zatím chybí. A to přesto, že zájem o tento obor v posledních pěti letech roste. Problém je také s ambulantními specialisty. Přestože mají v Česku víc ordinací než praktičtí lékaři, pacienti musí na vyšetření čekat i měsíce.
12. 6. 2023|

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele, žádají jeho odvolání

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele nemocnice Pavla Poláka. V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a řediteli nemocnice napsali, že v Poláka nemají důvěru a za jedinou reálnou možnost považují jeho odvolání.
8. 6. 2023|

Týmy duševního zdraví na školách by měly pomoci včas odhalovat psychické potíže dětí

Po dvou letech končí testování týmů duševního zdraví na školách. Z jejich výsledků vyplynulo, že se díky nim daří včas odhalovat psychické potíže dětí, šikanu i rodinné problémy. Ministerstvo školství proto chce podobnou službu zavést po celé republice.
31. 5. 2023|

Za vraždu ženy v Lanškrouně potvrdil vrchní soud muži výjimečný trest 23 let vězení

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna potvrdil Vrchní soud v Praze jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.
17. 5. 2023|

Válek věří, že vyřeší nedostatek psychiatrů. Léčba duševních nemocí bude podle něj čím dál významnější

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že se více zaměří na psychiatrii. Podpoří vzdělávání lékařů i vznik akutních lůžek, a to zejména pro děti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ujistil, že dál vychází z reformy duševního zdraví, jak byla nastavená předchozími vládami. Podle místopředsedy Národní rady pro duševní zdraví Tomáše Kašpárka ale její naplnění komplikuje nedostatek personálu. To chce resort změnit.
12. 5. 2023|

V Praze vzniklo nové terapeutické centrum, které poskytne psychiatrickou pomoc dětem i dospělým

Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo podle lékařů za posledních deset let o dvacet procent. Na potřebnou pomoc u psychiatra pacienti ale čekají i několik týdnů. U lůžkové péče je situace ještě horší. Proto teď v Praze otevřel spolek Neposeda nové terapeutické centrum Reset. Péči tam najdou děti i jejich rodiče.
4. 5. 2023|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech sanovala stavy. Místo jedné lékařky jich zaměstnává deset

V Dětské psychiatrické nemocnici (DPN) Opařany na Táborsku momentálně pracuje deset psychiatrů, další čtyři nemocnice v nejbližší době zaměstná. Na začátku roku 2022 přitom v Opařanech pracovala jedna lékařka a nemocnici hrozilo uzavření.
4. 4. 2023|

Zápach cizího potu může snižovat sociální úzkost, tvrdí nový výzkum

Kdyby se lidé častěji setkávali s pachy jiných lidí, možná by trpěli menší společenskou úzkostí. Nečekané spojení popsal mezinárodní vědecký tým, který ve svém výzkumu zkombinoval terapii typu mindfulness s tím, že pacienty vystavuje lidským „chemosignálům“.
27. 3. 2023|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Křečkovi se nelíbí komunikace s dětmi na psychiatriích

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění ombudsmana Stanislava Křečka zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní. Pracovníci kanceláře veřejného ochránce práv absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, souhrnnou zprávu z návštěv Křeček zveřejnil na svém webu.
7. 12. 2022|