TÉMA

Finále Plzeň

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

Filmový festival Finále Plzeň zahájil snímek o životě v Afghánistánu

V Plzni odstartoval 34. ročník tradiční soutěžní filmové přehlídky Finále. Kvůli pandemii se už podruhé koná nezvykle v září. Letošní nabídka filmů je mimořádná, a to také díky tomu, že v době covidu vzniklo mnoho snímků. V létě zamířila do kin řada nových filmů, Finále je nabídne v rámci svého týdenního programu. Festival byl zahájen v 19:00 netradičně animovaným filmem Moje slunce Mad Michaely Pavlátové.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 19:32|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Na plzeňské Finále se chystá Alfons Mucha, Herec i slovenská Sviňa

Pod dohledem Zlatého ledňáčka, který ocení nejlepší filmy, se v Plzni představuje výběr z nejnovější české filmové i televizní tvorby. 25. září v západočeské metropoli totiž začíná pětidenní festival Finále. Vedle premiér a předpremiér tuzemských hraných a dokumentárních počinů se věnuje také současné slovenské a německé kinematografii.
25. 9. 2020|

Po stopách Hanzelky a Zikmunda. Festival Finále Plzeň zahájí Cesta jako žádná ze sta

Premiéra filmové pocty Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi Cesta jako žádná ze sta zahájí ve čtvrtek večer v plzeňské Měšťanské besedě už 32. ročník festivalu Finále Plzeň. Přehlídka se zaměřuje vedle českého filmu také na televizní a internetovou produkci a potrvá do 16. dubna.
11. 4. 2019|

Finále Plzeň hledá kontext českého filmu. Nejprve se vynoří Hastrman

Ve čtvrtek večer startuje už 31. ročník festivalu českých a slovenských filmů Finále Plzeň. O Zlatého ledňáčka budou bojovat nejlepší díla, která vznikla v minulém roce, třeba Bába z ledu, Křižáček, Kvarteto nebo Po strništi bos. Na slavnostním zahájení se ve festivalové premiéře představí režijní debut Ondřeje Havelky Hastrman.
19. 4. 2018|

Zlatý ledňáček dolétl za Olgou Hepnarovou i do kosmu. Přehrajte si oceněné projekty ČT

Vyhlášením cen skončil v Plzni filmový festival Finále. Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný film si ve 30. ročníku odneslo drama Já, Olga Hepnarová. Z dokumentů zaujal snímek 5 October. Z televizních a internetových projektů si ocenění odnesl jeden z dílů satirického seriálu Kosmo a detektivní Případ pro lyžaře. Oba počiny natočila Česká televize.
27. 4. 2017|