TÉMA

Cena Jiřího Ortena

Nic v každém z nás. Cenu Jiřího Ortena získal básník Klega

Letošním nositelem Ceny Jiřího Ortena se stal brněnský básník Filip Klega. Jeho vítězná sbírka s názvem Andrstán se hlásí k tradici undergroundové poezie. Ocenění určené pro literáty mladší třiceti let se udělovalo po šestatřicáté, spolu s Klegou byla nominovaná také básnířka Anna Sedlmajerová a prozaik Ondřej Škrabal.
15. 5. 2023|

Cenu Jiřího Ortena si vybásnil Vojtěch Vacek. Porotu zaujal zářivým Měňagonem

Laureátem pětatřicáté Ceny Jiřího Ortena se stal Vojtěch Vacek. Ocenění se uděluje autorům do třiceti let. Vacek porotu zaujal básnickou sbírkou Měňagon, v níž shromáždil texty z posledních pěti let. Kniha zvítězila mezi sedmnácti přihlášenými tituly.
18. 5. 2022|

Hana Lehečková má Svatou hlavu. A teď už i Ortenovu cenu

Vítězkou Ceny Jiřího Ortena určené autorům do třiceti let se stala Hana Lehečková s novelou Svatá hlava. Literární redaktorka, spisovatelka a dramatička v ní čtenáři předkládá zápisky schizofrenika žijícího v pohraniční vesnici.
15. 9. 2020|

Cenu Jiřího Ortena získal Ondřej Macl. Miluje svou babičku víc než mladé dívky

Cena Jiřího Ortena se letos zamilovala do babičky. Vítězem 31. ročníku literárního ocenění pro autory do třiceti let se stal Ondřej Macl za invenční žánrovou koláž s názvem Miluji svou babičku víc než mladé dívky. Cena byla slavnostně vyhlášena na pražském veletrhu Svět knihy.
10. 5. 2018|

Nominace na Cenu Jiřího Ortena: Dnešní ženy a babička

Drásavý román o dnešní ženě, básnický záznam současného světa a invenční žánrová koláž o babičce. Těmito slovy představuje Cena Jiřího Ortena finalisty, mezi nimiž se rozhodne o nejlepší loňské knize od autora do třiceti let. Trojice nominovaných, tedy Lucie Faulerová, Emma Kausc a Ondřej Macl, představí svá díla 2. května na autorském čtení v pražské Literární kavárně Řetězová. Jméno laureáta bude oznámeno 10. května.
13. 4. 2018|