TÉMA

Josef Brož

Recenze: V létě je i mateřské mléko horké

Když jsou dcera a matka u moře, nemusí jít pouze o letní čtení. Spisovatelka Deborah Levyová vás knihou Horké mléko přesvědčí, že vztahy nemusí být pouze láskyplné, krutost nemusí být vlastně zlá – a žahavé medúzy v moři mohou být i trochu poslové z jiných světů.
1. 10. 2018|

Recenze: Barnesova lehká psychoanalytická lekce, s níž se nemusíte potkat

Kniha Než potkala mě se dá brát jako trochu pozdní doplňková četba ke kvalitnímu autorskému dílu. Kdo netrpí žárlivostí, může se u ní i nudit. Kdo ale měl tu možnost připustit, že byl někdy žárlivosti vystaven, nebude možná nad raným románem Juliana Barnese ohrnovat nos.
2. 9. 2018|

Recenze: A tenhle znáte? Grossmanův klaun vypráví skvělé špatné vtipy

Hlavní postavou novely izraelského spisovatele Davida Grossmana Přijde kůň do baru je smutný klaun. Během jeho dvouhodinové produkce se o něm dozvíme téměř vše. Budete-li chtít, dozvíte se leccos i sami o sobě.
30. 7. 2018|

Recenze: Když srdce člověka nakonec předběhne

Jímavá, poněkud obstarožně se tvářící, přesto až nečekaně ostrá kniha o lásce. Nový čas, novela dánské autorky Idy Jessenové, neohromí záplavou slov ani velkým vyprávěním. Její stylistická střídmost přesto literárně zasáhne vždy přesně: emotivní, nesentimentální kniha inspirovaná tradičním severským vyprávěním, na jaké jsme téměř sami zapomněli.
28. 6. 2018|

Recenze: Feministický apel upletený z touhy po svobodě

Co spojuje tři ženy na třech kontinentech? Ne, není to křehkost. Elegantní debut francouzské scenáristky Laetitie Colombaniové nabízí bojovnost a odhodlání, které tyto ženy vedou vpřed navzdory kruté nepřízni osudu. Křehké předivo vlasů, u každé jiným způsobem, tvoří jejich poznávací znamení. Cop nabízí nepřehlédnutelný feministický apel.
27. 5. 2018|

Recenze: John Grisham i jeho plážový Obchodník milují knižní prvotisky

Třicátý thriller amerického spisovatele Johna Grishama splňuje vše, na co jsme od něj zvyklí. Přesto Obchodník vybočuje z řady předchozích bestsellerů. V zásadě žádné procesy, justiční mašinérie ani advokáti a soudci. Spisovatel Grisham se tentokrát rozhodl ulevit své vlastní zálibě a pro čtenáře připravil thriller vyloženě letní. Oddechová četba na pláž, jejímž hlavním tématem je obchod s prvotisky a slavnými rukopisy.
20. 4. 2018|

Recenze: Hledání ztraceného autora

Co je více: sláva románu, nebo sláva autora? Francouzský spisovatel David Foenkinos nepochybně ví, o čem píše. Sám je slavný dosti. Přesto v románu Záhada Henriho Picka přehání někdy tam, kde by mohl ubrat, a ubírá tam, kde by si téma žádalo více. Kniha osciluje mezi smíchem a pláčem, mezi satirou a hlubším významem. Není to pouze módní „román o románu“, ale zejména román o hledání ztraceného autora.
14. 4. 2018|