TÉMA

CzechToll

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

Investiční skupina PPF se stáhla z Ruska. Její aktiva koupili ruští investoři

Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů. PPF to oznámila ve středu v tiskové zprávě.
7. 9. 2022|

Dopravci loni zaplatili za mýto 14,2 miliardy korun, nejvíce v historii

Dopravci loni zaplatili za průjezdy dálnic a silnic na mýtném rekordních téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 23 procent a zároveň jde o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků. Informoval o tom správce mýtného systému společnost CzechToll. Náklady na výběr mýta loni činily zhruba sedm procent z výběrů.
18. 1. 2022|

Ústavní soud zamítl návrh Kapsche na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o zadávání zakázek. Normou, která dopadla i na mýtný tendr, se zabýval z podnětu společnosti Kapsch. Zákon stanovuje, že řízení o námitkách neúspěšného uchazeče o zakázku se zastavuje po podpisu smlouvy s vítězem tendru. Taková situace nastala ve sledovaném mýtném tendru. Zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll na úkor Kapsche.
24. 11. 2021|

Skupina PPF se za pololetí propadla do ztráty deset miliard korun

Skupina PPF v prvním pololetí letošního roku spadla do ztráty 10,32 miliardy korun (384 milionů eur). Ve stejném období loňského roku však vydělala 15,4 miliardy korun (573 milionů eur). PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
3. 11. 2020|

Co s kamiony mimo zpoplatněné úseky? Varianta dalšího rozšíření mýta se zatím odkládá

Až o stovkách dalších kilometrů silnic se uvažovalo, že na nich bude také zavedeno mýto. Tři ministři dopravy převraceli v minulosti toto téma naruby a zase zpět. Do toho pak přišel letos koronavirus, a tak byl nyní termín pro rozhodnutí odložen zřejmě o několik čtvrtletí.
19. 7. 2020|

Antimonopolní úřad zamítl stížnosti firmy Kapsch, výběr mýta může dál kontrolovat CGI

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tedy může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch zvažuje žalobu ke krajskému soudu.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:21|

Mýtný systém se rozšířil na další silnice první třídy. I přes protesty krajů a obcí

Od 1. ledna letošního roku se pro vozidla nad tři a půl tuny rozšířilo mýtné na dalších téměř devět set kilometrů silnic první třídy a pětatřicet kilometrů dálnic. Rozhodla o tom vláda i přesto, že proti záměru protestovali kraje, obce i dopravci. Starostové se bojí, že se kamiony přesunou na silnice nižších tříd a chtějí jim tranzit zakázat.
2. 1. 2020|

Kolony u Lanžhota zmizely. První pracovní den s novým mýtem byl v republice klidný

Na dálnici D2 před slovensko-českou hranicí u Lanžhota se ráno vytvořila až dvoukilometrová kolona kamionů, většinu dopoledne se její délka pohybovala kolem 300 až 500 metrů a po poledni zcela zmizela. Další větší kolona, dlouhá přes kilometr, se vytvořila po sedmé hodině večerní, dopravu řídila policie. Zhruba za hodinu byl provoz opět plynulý. I na jiných přechodech byla situace klidná navzdory obavám, že pondělí jako první pracovní den nového systému může být tím nejproblematičtějším.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 21:46|

Od půlnoci s novým mýtem. Zhruba třetina aut není registrována, kolony se čekají hlavně na D2

Do nového mýtného systému je aktuálně zaregistrováno zhruba 313 tisíc aut, stále tak chybí asi 145 tisíc vozidel z celkem očekávaného počtu. Dosavadní postup registrací je podle provozovatelé nového mýtného systému CzechToll proti očekáváním lepší. Systém začne na tuzemských dálnicích fungovat od půlnoci ze soboty na neděli. Mezi dopravci je dosud rozesláno zhruba 209 tisíc palubních jednotek.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:46|

Konec starého mýta. S přechodem na satelitní systém se čekají kolony, mnozí řidiči se ještě neregistrovali

V neděli začne platit nový mýtný systém pro nákladní dopravu, Česko přechází na satelitní technologii. Jeho spuštění budou v prvních dnech nejspíš provázet dlouhé kolony kamionů u hraničních přechodů. Budou důsledkem pomalé registrace dopravců do nového systému, v pátek jich scházelo stále více než 150 tisíc z celkem očekávaného počtu 458 tisíc.
29. 11. 2019|

Nové mýto za 2,3 miliardy je hotové. Stát ho převzal od CzechTollu

Nový mýtný systém je hotový, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jej převzalo od společnosti CzechToll. Vybudování satelitního systému stálo 2,3 miliardy korun, informovalo ministerstvo dopravy. Nové mýto začne fungovat od 1. prosince, kvůli pomalým registracím dopravců se po jeho spuštění očekávají mnohakilometrové kolony.
25. 11. 2019|

Správce nového mýtného systému a ministerstvo se bojí dopravního kolapsu na hranicích

Budoucí správce mýta, společnost CzechToll, posílí kapacitu míst pro registraci do nového systému. U hranic a dalších rizikových úseků vytvoří dočasná registrační pracoviště, mezi kolonami se budou pohybovat registrační auta. Opatření by měla zkrátit dopravní zácpy na nejrizikovějších místech, kde hrozily až čtyřicetikilometrové fronty. Na některých úsecích přesto lze očekávat kolony přes deset kilometrů. Do nového systému se zatím zaregistrovalo 251 tisíc vozidel, více než 200 tisíc jich stále chybí.
21. 11. 2019Aktualizováno21. 11. 2019, 12:44|

Kolaps kvůli mýtu nehrozí, slibuje Kremlík. Ministerstvo raději chystá krizový scénář

Na začátku prosince se v Česku změní mýtný systém. Povinnou palubní jednotku si však zatím pořídila jenom zhruba polovina dopravců. Otálejí hlavně ti zahraniční a právě jejich kamiony pak mohou v dlouhých kolonách blokovat provoz. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) v pořadu Události, komentáře odmítl, že doprava zkolabuje. Opozice kritizuje vládu, že při přípravě mýtného systému selhala.
15. 11. 2019|

Po spuštění nového mýtného systému prý hrozí velké kolony. Registrace jdou pomalu

S prvním prosincem přejde tuzemský mýtný systém na novou podobu. Zatím se registrovalo 196 tisíc vozů, tedy 43 procent z celkového očekávaného počtu. Oznámil to budoucí správce mýtného systému společnost CzechToll. Kvůli pomalým přihlašováním podle něj hrozí v prosinci na dálnicích kolony. Kritická situace prý bude především u hranic, kde fronty mohou dosahovat až ke 40 kilometrům. Po spuštění mýta se na nové palubní jednotky bude čekat i desítky hodin.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 18:04|

Dopravcům bez registrace v mýtném systému hrozí stotisícová pokuta. Žádná tolerance, varuje ministr

Od prosince musí být dopravci, kteří chtějí využívat dálnice, zaregistrovaní v novém mýtném systému. Pokud se do systému nepřihlásí, hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun. Stát peníze hodlá vymáhat hned od začátku spuštění nového mýta, dopravcům žádné toleranční období neposkytne, upozorňuje ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
31. 10. 2019|

Do nového mýta je zatím přihlášeno 82 tisíc ze 450 tisíc aut. V prosinci hrozí kolaps, varoval ministr

Do nového mýtného systému, jenž má být spuštěn od letošního prosince, bylo dosud přihlášeno 82 tisíc z celkově očekávaných 450 tisíc vozů. Většinu z registrovaných tvoří velcí dopravci, z menších firem, které ovšem v současném systému tvoří v souhrnu většinu, se zaregistrovalo pouze pět procent, uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Podle něj může při takto pomalých registracích nastat v prosinci dopravní kolaps.
21. 10. 2019|

Na české předsednictví EU má jít 1,24 miliardy korun, schválila bez hlasů ČSSD vláda

České předsednictví Evropské unii v druhé polovině roku 2022 by mělo stát zhruba 1,24 miliardy korun. Na pondělním zasedání to schválila vláda. Pro materiál předložený premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) ale nehlasoval žádný z ministrů nominovaných sociální demokracií. ČSSD považuje plánované výdaje za podhodnocené.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:15|
Mýtné

Ministerstvo se odvolá proti zákazu mýtného systému a chystá se na soudní bitvy

Ministerstvo dopravy podá v nejbližších dnech rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým úřad minulý týden zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi resortem a vítězným konsorciem CzechToll/SkyToll.
3. 10. 2019|
Mýto

Novou mýtnou soutěž připravuje stát jako záložní plán

Ministerstvo dopravy v pátek zahájilo přípravy nového tendru na provoz mýtného systému. Jde o záložní plán, který by stát využil v případě, že by byla současná mýtná smlouva pravomocně zrušena. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) zároveň uvedl, že stát připravuje i další provizorní řešení, pokud by tendr nestihl dokončit včas.
27. 9. 2019|

Registrace do nového mýtného systému v Česku začne v neděli, stát čeká, že vybere 12 miliard

Registrace do nového mýtného systému se spustí v neděli. Funkční bude na 1300 kilometrech českých dálnic od 1. prosince a od 1. ledna příštího roku na dalších 900 kilometrech silnic prvních tříd, řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Mýto platí auta nad 3,5 tuny a systém bude zpočátku provozovat společnost CzechToll, do majetku státu přejde na konci února.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 13:10|

Antimonopolní úřad se musí zabývat námitkami firmy Kapsch k mýtnému tendru

Námitkami firmy Kapsch k mýtnému tendru se bude muset zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřadu, který předtím řízení o námitkách Kapsche zastavil, to nařídil jeho předseda Petr Rafaj. Kapsch proti tendru, který vyhrálo konsorcium CzechToll a SkyToll, podal námitky minulý rok, ale neuspěl. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) úřad neuznal námitky firmy, Rafaj podle něj vyzval pouze k lepšímu odůvodnění jednoho z výroků. Společnost Kapsch pak vnímá jako důležitější rozhodnutí o platnosti mýtné smlouvy, o čemž by měl ÚOHS rozhodovat později.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 17:33|

Antimonopolní úřad nemusí při posuzování smlouvy na mýto čekat na verdikt Nejvyššího správního soudu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemusí při posuzování smlouvy na mýtný systém čekat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Konsorcium firem CzechToll a SkyToll a také ministerstvo dopravy totiž neuspělo u NSS se žádostí o odkladný účinek pravomocného rozsudku Krajského soudu v Brně. Ten v červenci vyhověl žalobě společnosti Kapsch a rozhodl, že antimonopolní úřad má tendr znovu posoudit. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.
22. 8. 2019|

Další krok v kauze mýtného. Úřady a konsorcium podaly kasační stížnost

Kasační stížnost ve sporu se společností Kapsch o platnost nové smlouvy na provozování mýtného systému podaly ministerstvo dopravy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a konsorcium CzechToll a SkyToll k Nevyššímu správnímu soudu. Všichni tři se tak brání rozsudku Krajského soudu v Brně, který v polovině července nařídil ÚOHS, že se musí znovu zabývat způsobem uzavření smlouvy. Ta by přitom měla začít platit už začátkem prosince, kdy by při zajišťování výběru mýtného mělo konsorcium firmu Kapsch nahradit. Ta ale očekává, že ÚOHS uzavřenou smlouvu zneplatní.
1. 8. 2019|