TÉMA

Macbeth

Nad Hradem se smráká. Letním shakespearovským slavnostem letos vládne Macbeth

Jednou z nejslavnějších divadelních her o touze po moci začínají Letní shakespearovské slavnosti. Na Pražském hradě se usadí Marek Němec jako Macbeth. Tragédie i komedie alžbětinského dramatika se opět budou odehrávat pod širým nebem na hradních nádvořích nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Divadelní festival kromě Macbetha uvede další tři novinky, včetně scénického koncertu.
28. 6. 2022|

Plácido Domingo po půl století skončil v Metropolitní opeře. Z obtěžování ho viní dvacítka žen

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl ve středu vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.
25. 9. 2019|

Macbeth jde přes mrtvoly i jako kriminalista Joa Nesbøho

Oblíbený autor severských krimi Jo Nesbø „zaměstnal“ ve své novince jako kriminalistu Macbetha. I když několik staletí starý příběh převedl do současnosti, stále je prý thrillerem o mocenském boji a temnotě paranoidní lidské mysli. Kniha je součástí rozsáhlejšího mezinárodního projektu inspirovaného dramaty Williama Shakespeara. V češtině vyšla zároveň i v audioverzi.
11. 4. 2018|