TÉMA

Zdeněk Pernes

Pro očkování seniorů budou klíčoví praktičtí lékaři. Pomohou s registrací i vlastní vakcinací

V českých domovech pro seniory se začíná s vakcinací, očkovat klienty do nich jezdí mobilní týmy. Ty ovšem nezavítají k seniorům, kteří žijí doma. Pro získání vakcíny se budou muset sami registrovat v internetovém systému, což pro některé může být překážkou. Pomoci by kromě rodiny nebo pečovatelů mohli i praktičtí lékaři. Starším pacientům by měli přes internet rezervovat termín v očkovacích centrech, kde budou praktičtí lékaři také pracovat. V Jihomoravském kraji se ale chystají i na očkování ve vlastních ordinacích.
14. 1. 2021|

Izolace přináší psychické problémy, obnovení návštěv v domovech seniorů je ale daleko

V Česku se pomalu rozvolňují opatření proti šíření koronaviru, vláda ale zatím nepočítá s tím, že by umožnila rodinám navštěvovat domovy pro seniory a podobné ústavy. Až se tak stane, o režimu návštěv rozhodnou sami ředitelé domovů. Izolace se už nyní podle provozovatelů a psychologů negativně odráží na psychice klientů i lidí, kteří zůstali sami doma.
22. 4. 2020|
90‘ ČT24

Levnější jízdné seniory zvýhodní, ale státu se to vrátí, míní předseda Rady seniorů

Od 10. června, kdy začne platit nový jízdní řád, ušetří kromě studentů také lidé starší 65 let za vlaky a autobusy. Jízdenky budou nakupovat s 75procentní slevou. Rozhodla o tom vláda v demisi. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes připomíná, že sleva, i když nižší, tu už dříve byla. Podle něj se to odrazí v rekreačním sektoru nebo u kulturních památek. Státu se tak sleva podle něj do určité míry vrátí třeba přes vstupenky.
7. 4. 2018|