TÉMA

Ivan Trojan

Ivan Trojan dostal k šedesátinám Žáby a Křišťálový globus

Ivan Trojan hraje rekvizitáře, jehož jedinou láskou je film a divadlo. Komedii Žáby pro jediného herce k letošnímu Trojanovu životnímu jubileu napsal režisér a dramatik Petr Zelenka. Žáby uvede Trojan mimo jiné na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde převezme cenu za mimořádný přínos české kinematografii.
11:30Aktualizovánopřed 9 h hodinami|

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Letní filmová škola promítne nové české filmy, připomene Almodovára a ocení Trojana

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. I letos je festival vhledem do novinek tuzemské kinematografie. Například jak zahajovací sci-fi Bod obnovy, tak závěrečný Úsvit je možné na festivalu vidět ještě před uvedením do kin. Ze zahraniční tvorby se aktuální ročník ohlíží například za filmy Pedra Almodovára, připomene také snímky letošního hlavního zahraničního hosta – artového filmaře Lava Diaze. Výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) převezme nejen on, ale také třeba herec Ivan Trojan. Program Letní filmové školy trvá do 3. srpna.
28. 7. 2023|

Ucpanej systém míří do kin. V Dejvickém divadle ale po dvanácti letech končí

Končí nejúspěšnější inscenace Dejvického divadla, která je dlouhodobě beznadějně vyprodaná. Představení Ucpanej systém bude mít derniéru 19. dubna, aby ale mohli naposledy vidět inscenaci i ti, na které se vstupenky dodnes nedostaly, bude v přímém přenosu promítaná ve 119 českých kinech.
14. 4. 2023|

Divadlem roku 2022 je to Dejvické. Z herců ocenili kritici Trojana, Vondráčka a Štorkovou

Ceny divadelní kritiky za rok 2022 se nejvíce drží Dejvického divadla. Pražskou scénu kritici ocenili za generační výpověď padesátníků Fifty s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Herecké ocenění patří také Janu Vondráčkovi z inscenace roku Konec rudého člověka a Pavlíně Štorkové, která ztvárnila Manželku publikovaného básníka. Ceny udělované letos na základě ankety časopisu Svět a divadlo vyzdvihly také tvůrce v oblasti scénografie či hudby a zvolily talent roku. Do hlasování se zapojilo více než osmdesát kritiků.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 20:00|

Docent Ivan Trojan a rebelka Tereza Ramba odkrývají nevyřešené případy

Česká televize představuje novou, poněkud nesourodou dvojici policejních vyšetřovatelů, která na obrazovce rozkryje nevyřešené kriminální případy. Do vyšetřování se pustí Ivan Trojan a Tereza Ramba. Třídílnou minisérii Docent napsal Josef Mareš a Jan Malinda, kteří stojí za úspěšnými Případy 1. oddělení, režie se ujal zkušený tvůrce televizních kriminálních příběhů Jiří Strach.
14. 1. 2023|

Mám svoje otazníky, co v životě dál, říká herečka Veronika Khek Kubařová

Česká televize letos na Štědrý večer nabídne pokračování úspěšné pohádky Tajemství staré bambitky. Objeví se v ní i královna Julie, kterou hraje herečka známá z Dejvického divadla Veronika Khek Kubařová. Ta v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o Dejvickém divadle, Ivanu Trojanovi i filmových rolích, které si prý vybírá podle chuti. „Baví mě ženy, které už mají něco odžito,“ říká.
22. 12. 2022|

Zemřel herec Ladislav Trojan

Ve věku 90 let v neděli zemřel herec Ladislav Trojan. Na Facebooku to oznámili synové – režisér a producent Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan. Ladislav Trojan se do povědomí televizních diváků zapsal například rolí v seriálu Tři chlapi v chalupě.
18. 12. 2022|

Ivan Trojan jako smolař bilancuje život po minulé prezidentské volbě

Dramatik Petr Zelenka napsal už pátou hru pro Dejvické divadlo. Generační výpověď padesátníků s názvem Fifty Zelenka s pražským ansámblem i režijně připravil. Hlavní roli muže bilancujícího svůj smolařský život během prezidentských voleb v roce 2018 svěřil Ivanu Trojanovi.
9. 12. 2022|

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

Déčko nabídne večerníček Ivana Trojana, barevného Křemílka a Vochomůrku i pořad o moderních technologiích

Televizní kanál Déčko vstupuje do devátého roku své existence. V nových zábavně-vzdělávacích pořadech se zaměří na rozvoj kompetencí, které jsou pro současné děti stěžejní, na finanční a digitální gramotnost, občanskou výchovu, kreativitu nebo zdravý životní styl. Poprvé také divákům představí výsledek mnohaleté, náročné práce, a to úvodní a původně černobílou sérii třinácti Pohádek z mechu a kapradí v barvě. Premiéru bude také mít nový večerníček Kdopak by se čerta bál, kterému hlas propůjčil Ivan Trojan. Novinky nabídnou i oblíbené weby Déčko.cz a ČT edu.
2. 9. 2021|

Ulož.to chce 800 tisíc za mazání Šarlatána. Nový spor se točí kolem zodpovědnosti za filmové piráty

Provozovatelé webu Ulož.to chtějí po distributorovi filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové 800 tisíc korun za to, že kvůli předběžnému opatření soudu museli z úložiště nákladně a s okamžitou platností mazat český snímek, který na web lidé nelegálně nahrávají. Pro distributora CinemArt jde o absurdní požadavek, jenž by podle něj znamenal, že by filmaři platili pirátům, Ulož.to zase mluví o potenciálním konci svobody internetu. Nový spor ale odhaluje hlubší problém, který se týká zodpovědnosti za obsah na síti.
15. 5. 2021|

Myšička i Trojan vyšetřují zločiny. Boží mlýny chtějí bavit, Docent čerpá ze zkušeností exšéfa mordparty

Česká televize začala vysílat kriminální komediální seriál Boží mlýny, v němž chytá zločince do pasti vyšetřovatel v podání Martina Myšičky. Vzniká i další krimi série, ve které hraje Ivan Trojan profesora z policejní akademie, jenž se musí vrhnout do praxe. Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy začalo také natáčení poslední části televizní série Marie Terezie.
14. 4. 2021|

Se sebevědomím bojuji neustále, obhajovat pozici je svazující, říká Trojan o svých úspěších

Herec Ivan Trojan získal o víkendu sedmého Českého lva, tentokrát za roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. V Interview ČT24 mluví o úskalích herectví, Dejvickém divadle i svých synech, kteří ho prý učí „nezestárnout“.
8. 3. 2021|

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Šarlatán je blíž Oscarovi, Zpráva se vrací na Slovensko

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové, který Česko vyslalo ucházet se o Oscara, se dostal do užšího výběru prestižního filmového ocenění americké Akademie filmového umění a věd. Úspěch u akademiků nicméně nezaznamenal slovenský kandidát, tedy Zpráva Petera Bebjaka. Obě dramata opírající se o skutečné osudy vznikla s přispěním České televize. Oscara za cizojazyčný film si naposledy odnesl Kolja.
10. 2. 2021|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Nabarvené ptáče si může odnést evropského Oscara, nominaci má i Agnieszka Hollandová

Ve španělské Seville byly tradičně vyhlášeny užší nominace na Evropské filmové ceny. Úspěch zaznamenaly i tituly spojené s českou kinematografií. Nejlepším filmem se může stát Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Mezi režiséry je na ocenění navržena polská filmařka Agnieszka Hollandová za snímek Šarlatán, který vznikl v české koprodukci a podle scénáře Marka Epsteina.
10. 11. 2020|

Šarlatán prohlédne Oscara. Česko zastoupí ve filmových cenách drama Agnieszky Hollandové

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové bude bojovat o Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) letos rozhodovali mezi deseti hranými a dokumentárními filmy, které přihlásili jejich producenti. Oscarový shortlist bude zveřejněn 9. února 2021, nominace následují 15. března. Oscarové vítěze svět pozná 25. dubna.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 12:11|
Interview ČT24

Agnieszka Hollandová: Z koronavirové krize se lidstvo nepoučí, jako se nepoučilo z dějin

Lidé jsou nepoučitelní, obává se polská filmařka Agnieszka Hollandová. A pandemie covidu-19 podle ní zřejmě nebude mezi ostatními dějinnými zkušenostmi výjimkou. Se současností svým způsobem rezonuje i její nejnovější snímek Šarlatán. Příběh totalitami zkoušeného českého léčitele, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, promítají tuzemská kina od 20. srpna. Při té příležitosti byla Agnieszka Hollandová hostem pořadu Interview ČT24.
20. 8. 2020|