TÉMA

Antonín Holý

Americká společnost staví továrnu na lék proti rakovině. Technologii vymysleli Češi, poplatky míří do Prahy

Ty nejhorší nádory, které se nedají odstranit chirurgicky, může zničit léčba radioaktivním luteciem. Čeští vědci přišli na to, jak ho snadno a levně vyrábět – jejich metoda je natolik přelomová, že ji teď naplno začne využívat americká společnost v jedné z největších výrobních linek na světě. Léky z ní pomohou desítkám tisíc lidí ročně.
4. 8. 2023|

Virus HIV vědci popsali před 40 lety. Díky nim ho lidstvo zkrotilo

O tom, komu patří prvenství v objevu viru HIV, se dlouho vedly spory, jisté ale je, že 20. května 1983 zveřejnil francouzský virolog Luc Montagnier z Pasteurova ústavu v americkém časopise Science článek o objevu viru, který způsobuje nemoc AIDS. Virus objevili o čtyři měsíce dříve vědci Montagnier, François Barréová-Sinoussiová a Jean-Claude Chermann z pařížského ústavu, nebyli ale nejspíš úplně první, kdo na nemoc přišli.
20. 5. 2023|

Zemřel Luc Montagnier, objevitel viru HIV. Na konci života se stal oblíbencem dezinformátorů

V 89 letech zemřel francouzský vědec Luc Montagnier, oceněný Nobelovou cenou za lékařství jako spoluobjevitel viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Oznámila to francouzská média. Montagnier získal prestižní ocenění za přínos vědě v roce 2008 spolu se svou kolegyní Françoise Barréovou-Sinoussiovou a německým virologem Haraldem zur Hausenem.
11. 2. 2022|

Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů

Lidé, kteří se narodili v zemích Koruny české, patřili a patří mezi ty nejvýznamnější lékaře světa. Díky jejich výzkumu a objevům se medicína úplně změnila a zachraňuje teď životy mnohem účinněji.
26. 12. 2021|

Vědci popsali teprve druhý případ, kdy se člověk sám vyléčil z nákazy virem HIV

Virus HIV trápí lidstvo už asi půl století. Dokonalé medicínské řešení tohoto problému se zatím vyvinout nepodařilo. Vědci teď ale našli už druhého člověka, jehož imunita se dokázala s virem HIV vypořádat sama, bez pomoci léčiv. Otevírá to cestu pro nové léčebné metody.
16. 11. 2021|

Před 20 lety se Češi dostali k léku proti AIDS. Základ položil vědec Antonín Holý

V listopadu 2001 byl v tuzemsku představen lék na AIDS Viread. Vychází z objevu českého vědce Antonína Holého a je na Seznamu základních léčiv Světové zdravotnické organizace obsahujícím nejdůležitější léky, které by měly být běžně dostupné pro všechny potřebné a správně indikované pacienty.
15. 11. 2021|

Nejlepším preparátem na covid bude derivát remdesiviru, říká Eric De Clercq, který zkoumal léčbu AIDS

Jestli se dá o některém současném virologovi říct, že zachránil miliony lidských životů, je to Eric De Clercq. Tento belgický vědec dlouhá léta úzce spolupracoval s českým chemikem Antonínem Holým a právě z jejich vzájemné spolupráce vznikly molekuly, jež dnes tvoří základ spousty účinných léků. Například těch proti AIDS nebo žloutence, ale také na jejich základě vznikl remdesivir, jedna z mála látek, která se používá proti covidu. Rozhovor vedl Daniel Stach.
31. 8. 2021|

Před 40 lety se lékaři starali o první pacienty s AIDS. Dodnes pomáhá výzkum profesora Holého

Projevy nemoci, která později dostala jméno AIDS, popsali vědci poprvé před čtyřiceti lety. V nemocnicích v Los Angeles tehdy léčili první nakažené muže. Kvůli viru HIV zemřely desítky milionů lidí, dalším milionům se ale podařilo život významně prodloužit i díky výzkumu českého chemika Antonína Holého. A významně se změnilo také vnímání nákazou HIV.
5. 6. 2021|

Šéf Avastu Vlček se ženou založili nadaci pro nemocné děti, vložili do ní 1,5 miliardy

Generální ředitel softwarové firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou vložili půl druhé miliardy korun do nové charity. Pomáhat bude rodinám zasaženým vážnou nemocí dítěte. Fond, který má podle údajů z webu Fóra dárců druhé nejvyšší jmění v Česku, plánuje vybudovat dětský hospic.
15. 3. 2021|

Český virologický ústav se začíná rýsovat. Spolupracovat chce Akademie věd a Masarykova univerzita

V projektu možného centra pro virologii navázal spolupráci Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd (ÚOCHB) s Masarykovou univerzitou v Brně. Počítá se i s dalšími partnery. Stále je však třeba získat peníze na stavbu budovy. Pokud vznikne, spolupracovalo by pracoviště na převodu poznatků do praxe s Centrem translačního výzkumu, které plánuje zřídit ÚOCHB v těsné blízkosti, popsala předsedkyně Akademie věd (AV) Eva Zažímalová.
15. 3. 2021|

O Virologický ústav přišlo Česko v devadesátých letech. Akademie věd by chtěla vytvořit nový

Současná koronavirová pandemie ukazuje, jak důležitý je výzkum virů, jejich vlastností, způsobů šíření i léčby. Česká republika z historických důvodů nemá žádné vědecké pracoviště, kde by se takový výzkum koncentroval. Akademie věd ale o jeho vzniku uvažuje.
9. 10. 2020|

Fond Neuron ocenil virologa Cihláře a epidemiologa Rašku

Za přínos v boji proti virovým a bakteriálním nákazám letos Nadační fond Neuron ocenil Tomáše Cihláře a Karla Rašku staršího. Virolog Cihlář působí v americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Jeho tým vyvinul přípravek remdesivir, který se jako experimentální lék využívá pro léčbu lidí s těžkým průběhem covidu-19. Lékař a epidemiolog Raška, oceněný in memoriam, významně přispěl k vymýcení pravých neštovic. Při příležitosti ocenění fond v pražské Státní opeře uspořádal ceremonii věnovanou vědcům bojujícím proti pandemii.
28. 9. 2020|

Státy by se měly připravit na možnost, že vakcína proti covidu-19 nebude, doporučují epidemiologové

Řada epidemiologů upozorňuje, že do doby, než vznikne očkování proti novému typu koronaviru, se svět nemůže plně vrátit do „normálního“ stavu. Mnoho vědců ale zároveň varuje, že takovou vakcínu se nemusí podařit vyvinout nikdy. A státy by se měly na tuto možnost připravit.
5. 5. 2020|

Do Číny zasíláme testovací vzorky. Lék může dorazit v květnu, tvrdí spoluautor látky proti koronaviru

Novou naději pro léčbu epidemie koronaviru představuje léčebný přípravek remdesivir. Ačkoliv byl původně vytvořen k boji proti ebole, farmaceutická společnost Gilead Sciences se rozhodla vypravit do Číny zhruba pět tisíc dávek ke klinickému testování. Věc rozebral v rozhovoru pro ČT jeden z tvůrců látky a viceprezident pro virologii Gilead Sciences Tomáš Cihlář. Podle něho by se v případě úspěchu mohl lék dostat k pacientům už na konci května.
18. 2. 2020|

Lék, který by mohl najít uplatnění proti koronaviru, vznikl v USA. Klíčovou roli hraje český vědec

Společnost Gilead Sciences zvažuje, že nabídne proti epidemii wuchanského koronaviru léčebný přípravek remdesivir, který byl původně vyvinutý proti ebole.
2. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 09:36|

„Netoužili jsme po drahých autech.“ Manželé Dvořákovi podpoří stovkami milionů mladé chemiky

Desítky mladých vědců-chemiků či výzkumných týmů hodlá podpořit Nadace Experientia. Její zakladatelé, vědci Hana a Dalimil Dvořákovi, do ní během příštích dvaceti let vloží 200 milionů korun. Vedle dosavadní podpory stáží a startovacích grantů pro začínající výzkumníky se zaměří i na studenty středních a vysokých škol. Nadace o tom informovala v úterý.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 13:22|

Lidstvo hledá kata, který popraví HIV/AIDS. Vědci mají pět kandidátů

Na celém světě je ve vývoji asi čtyřicet látek na léčbu HIV nebo AIDS, desítka se dokonce dostala už do fáze klinického testování. Vědci se soustředí na pět cest, kterými by to šlo nejúčinněji a přitom nejlevněji.
1. 12. 2018|

V Dejvickém divadle objevují lék proti AIDS

Objevy chemika Antonína Holého pomohly k léčbě AIDS i hepatitidy typu B. K poctě tohoto českého vědce napsal Petr Zelenka novou hru. Eleganci molekuly uvádí Dejvické divadlo v premiéře 7. dubna. Muži s vizí a odvahou riskovat se na jevišti této scény stanou Martin Myšička, Ivan Trojan a Pavel Šimčík.
7. 4. 2018|