TÉMA

Česká asociace pojišťoven

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.
4. 2. 2024|

Přes čtyřicet procent dospělých v Česku zkusilo nelegální drogy. Kampaň Zkratky chce zvýšit povědomí o závislosti

Přes čtyřicet procent Čechů starších patnácti let podle průzkumu k nové preventivní kampani Zkratky přiznává, že minimálně jednou v životě zkusilo nelegální drogu. Osmdesát procent respondentů odpovědělo, že chápe, že drogy někdo vyzkouší, a třetina jejich rekreační užívání schvaluje. Preventivní kampaň České asociace pojišťoven (ČAP) a Policie ČR s názvem Zkratky si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 20:17|

Ročně se drogami předávkuje na sto lidí, šíří se i mezi mladistvými. Na nebezpečí upozorňují Zkratky

Zkušenosti s nelegálními drogami má podle evropské studie každý třetí nezletilý ve věku 15 a 16 let. Zakázané látky v Česku užívá pravidelně skoro 47 tisíc lidí, na předávkování jich ročně umírá zhruba sto. Na nebezpečí upozorňuje nová kampaň nazvaná Zkratky.
25. 11. 2023|

Majitelé domů zapomínají na pojištění. Anebo ho mohou mít zastaralé

Téměř polovina majitelů domů nemá svou nemovitost pojištěnou. A pokud mají, tak je značná část smluv zastaralá a nereflektuje současnou hodnotu domu. Podle České asociace pojišťoven je to problém především v době vysoké inflace, kdy roste cena stavebních prací i materiálů.
19. 11. 2023|

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

Rodná čísla se neruší, jen tlumí. Studie odhadující náklady na 56 miliard je nesmysl, tvrdí Bartoš

Za naprostý nesmysl označil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) studii, podle níž by odklon od rodných čísel stál zhruba 56 miliard korun, neboť dle něj mylně počítá s jejich úplným zrušením. Zadavatelé studie se proti tomu ohradili. Vicepremiér chce do 1. července projednat, zda by v současné rozpočtové situaci nebylo vhodné opět odložit ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů, plánované na počátek roku 2025, například s ohledem na insolvenční rejstřík.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 21:41|

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent Čechů, viní ostatní řidiče, ukázal průzkum

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent českých řidičů, důvodem jsou podle nich ostatní motoristé. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven za rok 2022. Výsledky ukazují, že řidiči svou jízdu vnímají jako správnou, přestože připouští vlastní porušování pravidel a páchání přestupků. Hrozící pokuty řidiči považují za nedostatečné, motivací pro dodržování předpisů je pro většinu bodový systém.
17. 1. 2023|

Drahé Česko: Jak pečovat o starší příbuzné?

Mnoho rodin platí za péči o své blízké domovům důchodců. Setkávají se však s růstem cen pečovatelských služeb a nízkými ubytovacími kapacitami. Jak zajistit péči o starší příbuzné? Jak se na stáří můžeme sami připravit? Divákům pořadu Drahé Česko odpovídal ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.
2. 12. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Pozor na rychlou jízdu. Tisíce policistů budou až do pátku kontrolovat řidiče

Tisícovky policistů budou od pondělí do pátku na silnicích po celém Česku kontrolovat dodržování povolené rychlosti jízdy. Akce je součástí kampaně proti nepřiměřené rychlosti, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven (ČAP), BESIP a Policie ČR. Nepřizpůsobení rychlosti patří dlouhodobě mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Za prvních šest měsíců letošního roku má na svědomí 78 úmrtí a 195 těžce zraněných, uvedla ČAP v tiskové zprávě.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:20|

Pojišťovny už odhadují škody po ničivém tornádu, jde o stovky milionů

Pojišťovny kvůli čtvrtečním silným bouřkám ustanovily speciální krizové štáby a posilují týmy likvidátorů. Zároveň počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům. Tornádo, které řádilo na jižní Moravě, způsobilo klientům Generali České pojišťovny podle jejího odhadu stovky až tisíce škod za stovky milionů korun. Informoval o tom mluvčí pojišťovny Jan Marek. Kooperativa již první škody ukončila a zatím klientům vyplatila 91 tisíc korun.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:19|

Příliš rychlou jízdu považují lidé za přijatelnou, stát i pojišťovny to chtějí změnit. Zahájily kampaň

Ministerstvo dopravy chce změnit vnímání příliš rychlé jízdy. Podle resortního oddělení BESIPu i podle dopravní policie považuje veřejnost překračování povoleného limitu a potažmo nepřizpůsobení rychlosti situaci na silnici za přijatelné, přestože rychlost bývá velmi častou příčinou nehod včetně těch smrtelných. Stát a také pojišťovny to chtějí změnit jednak zpřísněním policejního dohledu na provoz, ale také kampaní s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě.
24. 5. 2021|

Asociace pojišťoven hájí sporné smlouvy životního pojištění: Některé soudy platnost potvrdily

Obavy z problémů s investičním životním pojištěním se snaží mírnit Česká asociace pojišťoven. I když Městský soud v Praze potvrdil neplatnost smlouvy Flexi Pojišťovny České spořitelny, asociace uvádí, že některé soudy naopak potvrdily platnost smluv investičního životního pojištění. Zástupci poškozených klientů přitom varují, že se věc může týkat téměř dvou milionů klientů pojišťoven s tímto druhem pojištění.
5. 4. 2018Aktualizováno5. 4. 2018, 21:46|